owsianka - 4185 przepisów (strona:195/279)

MALINY - CO WARTO O NICH WIEDZIEĆ? 115

Maliny, słodkie i pyszne owoce lata.  Są cudownym dodatkiem do jogurtów, owsianki, można z nich przygotować sos do lodów, dżem czy rozgrzewający sok/syrop na zimę. Sezon na maliny rozpoczyna się w lipcu, choć niektóre odmiany dojrzewają dopiero we wrześniu. Co takiego ciekawego kryje się w tych owocach? Źródło: http://www.fit.pl/g/str/image/dieta/malina.jpg Porcja

Vroblewska-fitlife
Smoothie bowl z mango 142

Tropikalne smoothie bowl z mango to idealna opcja na letnie śniadanie, alternatywa dla rozgrzewającej owsianki, która wróci do mojego śniadaniowego menu gdy będzie nieco chłodniej. Ostatni dzień wakacji nie oznacza jeszcze końca lata, dlatego na śniadanie serwuję owocową miskę pyszności, która funduje mi sporą dawkę witamin i dodaje kopa energii. Co poza świeżymi owocami powinno znaleźć się w takiej misce

Smakowity Blog Kulinarny
Prosty pomysł na figi! 143

krótki, żeby nie korzystać z niego od razu. Figi są przepysznymi owocami, które nadają się do wielu dań. Figi można dodawać do śniadania, czy to na kanapkę, czy do owsianek, jaglanek, do gofrów czy naleśników. Można z nich wyczarować najlepsze na świecie konfitury, lubią połączenie z mięsem bądź rybą. Smakują dobrze świeże, jak i pieczone. Możecie być pewni, że pokażę

SMYKWKUCHNI
Bananowe placuszki z masłem orzechowym 161

Jedno z moich ulubionych śniadań, tuż obok owsianki ;) Bananowe placuszki na jogurcie z masłem orzechowym. Najlepiej, gdy masełko jest domowej roboty ( klik ). Takie śniadanie jest nie tylko zdrowe, ale również dodaje energii i jest niebywale smaczne! Ogromnym plusem jest czas przygotowania, który zamyka się w 10 minutach. Polecam!     Składniki: (na ok. 12 sztuk)   2 jajka szczypta

Nastoletnie Wypiekanie
Jeżyny w cukrze wg Aleex 124

owocami w syropie dokładnie zakręcić i postawić do góry dnem do czasu, gdy wystygną. 6. Tak przygotowane jeżyny mają i sok, i całe owoce. Świetnie pasują do naturalnego jogurtu, owsianki i ryżu. Smacznego

W mojej kuchni
Koktajl z opuncją i korzeniem maca 127

Chociaż w większości składa się z węglowodanów, jest również bogata w białko (14g na 100g korzenia).* Sproszkowana maca ma karmelowo-orzechowy smak. Można dodawać ją do koktajli, soków, jogurtów, owsianek czy pieczywa. Składniki na 1 porcję: 150-200 ml mleka migdałowego 1 banan 2 owoce czerwonej opuncji 1 limonka 2 płaskie łyżeczki sproszkowanego korzenia maca Przygotowanie: Do naczynia w którym

Ze smakiem i z pasją
Wegańskie tosty francuskie 119

Ostatnio bardzo często mam ochotę na słodkie śniadania, a że owsianka i naleśniki mi się już trochę przejadły, spróbowałam zrobić wegańskie tosty francuskie. Wyszły pyszne i są  bardzo łatwe do przygotowania. Aby zrobić takie tosty francuskie potrzeba chleba i ciasta, w którym będzie on zanurzony. W skład ciasta wchodzi mleko roślinne, banan i mąka. Po zanurzeniu chleba w takiej

wegujemy
Wysokobiałkowa Owsianka a’la snickers 165

font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Rozgrzewki ciąg dalszy :D  Tym razem pomysł na wysokobiałkową owsiankę nie tylko dla kulturysty!  Składniki: -> ½ szklanki płatków owsianych -> 1 łyżka wiórek kokosowych -> 1 miarka białka serwatkowego -> 2-3 krople ekstraktu waniliowego -> 2 łyżeczki orzeszków

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
"W krainie miodem płynącej" - podsumowanie akcji 151

ogrodzie Kompot z czarnej porzeczki i rabarbaru autorka: Beata12 | blog: W królestwie smaków Beaty Ciastka miodowe o smaku kokosowo-waniliowym autorka: Di gotuje | blog: Di gotuje PROJEKT ŚNIADANIE: Owsianka jagodzianka autorka: justyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Truskawkowe orzeźwienie autorka: justyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Truskawa na rukoli autorka: kulkiwrosole  | blog: Kulki w rosole Truskawki w kremie czekoladowym

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb żytni razowy z nasionami konopi i lnem 171

Ziarna konopi to kolejny składnik, który dopiero powoli odkrywam. Niedawno skusiłam się w sklepie na mieszankę otrębów lnianych (czyli zmiażdżonych nasion lnu) z konopiami. Początkowo dodałam ją do owsianki jako "posypkę", ale szczerze mówiąc nie smakowało mi. Wszystko dlatego, że nie przepadam za siemieniem w postaci zmielonej albo zalanej wrzątkiem (jakiś czas temu do kleików się zmuszałam, chcąc pomóc swoim

FitKot
Ciasteczkowe crepes 143

Kocham omlety.  Niezaprzeczalnie. Tak samo jak owsianki. U mnie musi być szybko i zdrowo. I tylko takich rozwiązań w kuchni poszukuję. Naleśniki okazały się strzałem w dziesiątkę. Trzeba tylko wymieszać odpowiednie składniki, wrzucić na patelnię i gotowe. Może i wam przypadną do gustu? PRZEPIS SKŁADNIKI 2 jajka 50 ml mleka np. kokosowego 30 g mąki jaglanej np. @purerein

Tetiisheri
Owsianka z mango i daktylami 198

Owsianka z mango i daktylami to intrygujące połączenie smaków, jakie odkryłam w te wakacje. Spróbujcie, smakuje nieziemsko! :) Składniki: - 1 szklanka wody - 1/3 szklanki płatków owsianych bg - 8 daktyli pokrojonych na kawałki - kawałki mango - 1 łyżka masła klarowanego (opcjonalnie) Wszystko (z wyjątkiem mango) wrzucamy do rondelka i gotujemy 3 minuty. Przekładamy do miseczki, posypujemy kawałkami mango i dowolnymi dodatkami (np. jagodami

Smakuje zdrowo
`KOKOSANKA' na śniadanie 132

Jakiś czas temu wspominałam, że jadam teraz inne śniadania niż dawniej tzn zawierające więcej tłuszczu lub białka, a mniej słodkich węglowodanów. Moim zamiennikiem owsianki została kokosanka: Czytaj więcej

Kasia Sarna
KOMOSA Z TRUSKAWKAMI 201

Owsianka urozmaicona komosą ryżową. Do tego oczywiście truskawki, które obecnie jem od rana do wieczora. Sezon nie trwa długo, więc muszę się nasycić :) Czytaj więcej

Kasia Sarna
FERMENTOWANA... OWSIANKA 250

Przeglądając wege-blogi, można zauważyć, że wśród propozycji na dania śniadaniowe króluje owsianka. Czy to dobrze? Nie wiem.... Płatki owsiane zawierają dużo kwasu fitowego, który okrada nasz organizm z cennych minerałów. Niegdyś fermentowanie zbóż było powszechną praktyką i być może właśnie dlatego nie było takiego problemu z celiakią. Wiele źródeł zaleca fermentować albo przynajmniej moczyć wszelkie strączki, kasze, orzechy, ziarna

Kasia Sarna