Maliny, słodkie i pyszne owoce lata. Są cudownym dodatkiem do jogurtów, owsianki, można z nich przygotować sos do lodów, dżem czy rozgrzewający sok/syrop na zimę. Sezon na maliny rozpoczyna się w lipcu, choć niektóre odmiany dojrzewają dopiero we wrześniu. Co takiego ciekawego kryje się w tych owocach? Źródło: http://www.fit.pl/g/str/image/dieta/malina.jpg Porcja
Vroblewska-fitlifeTropikalne smoothie bowl z mango to idealna opcja na letnie śniadanie, alternatywa dla rozgrzewającej owsianki, która wróci do mojego śniadaniowego menu gdy będzie nieco chłodniej. Ostatni dzień wakacji nie oznacza jeszcze końca lata, dlatego na śniadanie serwuję owocową miskę pyszności, która funduje mi sporą dawkę witamin i dodaje kopa energii. Co poza świeżymi owocami powinno znaleźć się w takiej misce
Smakowity Blog Kulinarnykrótki, żeby nie korzystać z niego od razu. Figi są przepysznymi owocami, które nadają się do wielu dań. Figi można dodawać do śniadania, czy to na kanapkę, czy do owsianek, jaglanek, do gofrów czy naleśników. Można z nich wyczarować najlepsze na świecie konfitury, lubią połączenie z mięsem bądź rybą. Smakują dobrze świeże, jak i pieczone. Możecie być pewni, że pokażę
SMYKWKUCHNIJedno z moich ulubionych śniadań, tuż obok owsianki ;) Bananowe placuszki na jogurcie z masłem orzechowym. Najlepiej, gdy masełko jest domowej roboty ( klik ). Takie śniadanie jest nie tylko zdrowe, ale również dodaje energii i jest niebywale smaczne! Ogromnym plusem jest czas przygotowania, który zamyka się w 10 minutach. Polecam! Składniki: (na ok. 12 sztuk) 2 jajka szczypta
Nastoletnie Wypiekanieowocami w syropie dokładnie zakręcić i postawić do góry dnem do czasu, gdy wystygną. 6. Tak przygotowane jeżyny mają i sok, i całe owoce. Świetnie pasują do naturalnego jogurtu, owsianki i ryżu. Smacznego
W mojej kuchniChociaż w większości składa się z węglowodanów, jest również bogata w białko (14g na 100g korzenia).* Sproszkowana maca ma karmelowo-orzechowy smak. Można dodawać ją do koktajli, soków, jogurtów, owsianek czy pieczywa. Składniki na 1 porcję: 150-200 ml mleka migdałowego 1 banan 2 owoce czerwonej opuncji 1 limonka 2 płaskie łyżeczki sproszkowanego korzenia maca Przygotowanie: Do naczynia w którym
Ze smakiem i z pasjąOstatnio bardzo często mam ochotę na słodkie śniadania, a że owsianka i naleśniki mi się już trochę przejadły, spróbowałam zrobić wegańskie tosty francuskie. Wyszły pyszne i są bardzo łatwe do przygotowania. Aby zrobić takie tosty francuskie potrzeba chleba i ciasta, w którym będzie on zanurzony. W skład ciasta wchodzi mleko roślinne, banan i mąka. Po zanurzeniu chleba w takiej
wegujemyfont:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Rozgrzewki ciąg dalszy :D Tym razem pomysł na wysokobiałkową owsiankę nie tylko dla kulturysty! Składniki: -> ½ szklanki płatków owsianych -> 1 łyżka wiórek kokosowych -> 1 miarka białka serwatkowego -> 2-3 krople ekstraktu waniliowego -> 2 łyżeczki orzeszków
Jedz zdrowo żyj zdrowo!ogrodzie Kompot z czarnej porzeczki i rabarbaru autorka: Beata12 | blog: W królestwie smaków Beaty Ciastka miodowe o smaku kokosowo-waniliowym autorka: Di gotuje | blog: Di gotuje PROJEKT ŚNIADANIE: Owsianka jagodzianka autorka: justyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Truskawkowe orzeźwienie autorka: justyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Truskawa na rukoli autorka: kulkiwrosole | blog: Kulki w rosole Truskawki w kremie czekoladowym
Weekendy w domu i ogrodzieZiarna konopi to kolejny składnik, który dopiero powoli odkrywam. Niedawno skusiłam się w sklepie na mieszankę otrębów lnianych (czyli zmiażdżonych nasion lnu) z konopiami. Początkowo dodałam ją do owsianki jako "posypkę", ale szczerze mówiąc nie smakowało mi. Wszystko dlatego, że nie przepadam za siemieniem w postaci zmielonej albo zalanej wrzątkiem (jakiś czas temu do kleików się zmuszałam, chcąc pomóc swoim
FitKotKocham omlety. Niezaprzeczalnie. Tak samo jak owsianki. U mnie musi być szybko i zdrowo. I tylko takich rozwiązań w kuchni poszukuję. Naleśniki okazały się strzałem w dziesiątkę. Trzeba tylko wymieszać odpowiednie składniki, wrzucić na patelnię i gotowe. Może i wam przypadną do gustu? PRZEPIS SKŁADNIKI 2 jajka 50 ml mleka np. kokosowego 30 g mąki jaglanej np. @purerein
TetiisheriOwsianka z mango i daktylami to intrygujące połączenie smaków, jakie odkryłam w te wakacje. Spróbujcie, smakuje nieziemsko! :) Składniki: - 1 szklanka wody - 1/3 szklanki płatków owsianych bg - 8 daktyli pokrojonych na kawałki - kawałki mango - 1 łyżka masła klarowanego (opcjonalnie) Wszystko (z wyjątkiem mango) wrzucamy do rondelka i gotujemy 3 minuty. Przekładamy do miseczki, posypujemy kawałkami mango i dowolnymi dodatkami (np. jagodami
Smakuje zdrowoJakiś czas temu wspominałam, że jadam teraz inne śniadania niż dawniej tzn zawierające więcej tłuszczu lub białka, a mniej słodkich węglowodanów. Moim zamiennikiem owsianki została kokosanka: Czytaj więcej
Kasia SarnaOwsianka urozmaicona komosą ryżową. Do tego oczywiście truskawki, które obecnie jem od rana do wieczora. Sezon nie trwa długo, więc muszę się nasycić :) Czytaj więcej
Kasia SarnaPrzeglądając wege-blogi, można zauważyć, że wśród propozycji na dania śniadaniowe króluje owsianka. Czy to dobrze? Nie wiem.... Płatki owsiane zawierają dużo kwasu fitowego, który okrada nasz organizm z cennych minerałów. Niegdyś fermentowanie zbóż było powszechną praktyką i być może właśnie dlatego nie było takiego problemu z celiakią. Wiele źródeł zaleca fermentować albo przynajmniej moczyć wszelkie strączki, kasze, orzechy, ziarna
Kasia Sarna