owsianka - 4185 przepisów (strona:202/279)

GRANOLA BAKALIOWA 285

twierdzę, że ci którzy nie przepadają za słodyczami to dziwne, kliniczne przypadki, ale ja lubię równowagę. Na przykład takie śniadania. Zarówno cieszą mnie słono-pikantne, jak i słodko-owocowe. Owsianki… Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 230

wzbogacania deserów i ciast, najlepiej kruchych, ale sprawdzi się też do naleśników-pancakes i jako zagęstnik w indyjskim curry. Mocno pochłania wilgoć. Można sobie sypnąć łyżeczkę czy dwie do owsianki, jaglanki lub porannej miski płatków aby zwiększyć ilość nierozpuszczalnego błonnika w diecie.   Mąka z orzechów włoskich i laskowych – słodka, mocno orzechowa w smaku. Do wypieków cukierniczych i wytrawnych

Karo in the Kitchen
Masło kokosowe 203

ścianek. Czas 5-10 minut w zależności od mocy blendera. Przechowywać w lodówce (stwardnieje ze względu na olej kokosowy, można podgrzać lub wyjąć odpowiednio wcześniej).  Używać do owsianek, ciasteczek, deserów. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Co siedzi w dyni, czyli właściwości lecznicze i kosmetyczne, dlaczego i jak warto ją jeść? 223

podnosi odporność na infekcje, witamina D zapobiega powstaniu komórek nowotworowych, wspomaga komórki szpiku kostnego w spełnianiu funkcji obronnych organizmu. Do czego dodać pestki dyni? Świetnie komponują się z owsianką, jogurtem, w surówkach np. prażone, nawet jako dodatek do deserów, batonów musli, domowej granoli. Olej z pestek dyni Olej z pestek dyni odnajduje swoje zastosowane w kuchni, kosmetyce oraz w medycynie

Pause Gotowanie!
7 przepisów z nasionami chia 159

zatrzymywanie wody w organiźmie, powodują, podobnie jak spożywanie siemienia lnianego, uczucie sytości. Od niedawna znalazły i w mojej kuchni swoje miejsce. Wykorzystuję chia do dań słodkich i wytrawnych. Połączenie owsianki tropikalnej z ziarenkami chia to u mnie podstawa. Posmakowały mi także w wersji, jako dodatek do słodko - słonych sałatek, wyglądają podobnie jak ziarenka maku, a ja nie wyobrażam sobie dzisiaj

Moja smaczna kuchnia
Gofry jaglano-dyniowe (bezglutenowe) 175

wyobrażam sobie zaczynać jakiegoś dnia bez niego. Zawsze jest zdrowo i smacznie. Natomiast w weekendy, gdy nigdzie się nie śpieszymy lubię bardziej zaszaleć. Usmażyć naleśniki, przyrządzić gorącą pieczoną owsiankę lub pyszne gofry. Dziś mam dla Was propozycję bez glutenu. Gofry z użyciem świetnych mąk takich jak jaglana, ryżowa i ostatnio moja ulubiona – z pestek dyni, wychodzą przepyszne! Możecie podać

Mienta blog
TOP 5 produktów bez których nie obędę się jesienią 244

chyba najbardziej znane, a zarazem najlepsze połączenie na świecie. Uwielbiam to zestawienie zarówno w ciastach (mojej ulubionej  pełnoziarnistej szarlotce !), muffinkach ( jaglanych z toffi! ), jak i w porannej owsiance... Jego dodatek (zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym) ma swoje, całkiem rozsądne zresztą, wyjaśnienie. Otóż kora cynamonu posiada właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, czyli pomaga utrzymać formę w okresie nasilonych przeziębień. Przyspiesza

Kuchnia Ellie
OWSIANE CIASTECZKA Z JAGODAMI GOJI 223

właściwości jagódek. Myślę,że wystarczy. Można je jeść same jako przekąskę witaminową;-) Pysznie smakują w deserach, ciastach jako dodatek do koktajli i dżemów.  Są idealnym składnikiem musli, owsianki czy dodatkiem do wszelakich placków. Ja dodaję je do herbaty, która smakuje wtedy pysznie owocowo. Postanowiłam wykorzystać te zdrowe i piękne owoce i upiekłam z nimi pyszne   owsiane ciasteczka

potrawyregionalne
Raw and Happy - jedzenie inspirowane życiem 205

chciałabym nikogo do nich zrażać. Sama mam problem z kokosem oraz różnych przysmaków z jego dodatkiem. Choć często używam w kuchni mleko kokosowe, lubię też czasami posypać jego wiórkami owsiankę czy ciasto, to jednak jego dodatek w niektórych produktach wydaje mi się zbyt przytłaczający i zbyt intensywny. I tak jest w tym przypadku. Przez moją trwającą już od wielu

Roślinna - blog wegański
Slow Food Festival - Śniadania na trawie 237

podczas tych dwóch weekendów spod moich rąk wyszło kilkaset porcji śniadaniowych przekąsek, co w warunkach polowych i w niesamowitym upale było niemalże wyczynem. Odwiedzający strefę mogli spróbować między innymi owsianki z owocami (niby takie proste i powszechne danie a ustawiały się po nie kolejki), tortille z tuńczykiem i sałatą lodową (to był hit), bagietki z pastą z wątróbki lub chrzanową

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Dżem dyniowo - pomarańczowy ze skórką 213

ksylitolu, nasiona chia, skórkę i dokładnie mieszamy. Przekładamy do wyparzonych słoików. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zjadamy z ulubionym pieczywem. Dżem dyniowo - pomarańczowy jest także smacznym dodatkiem do owsianki lub serka wiejskiego.  Inne przepisy z dynią w roli głównej oraz informacje o jej dobroczynnym działaniu można znaleźć w przepisach: Chleb dyniowy Krem dyniowy Pani Hokkaido z pieca

My Chcemy Jeść
Owsianka z nasionami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu 177

pojawiła się pierwsza propozycja z chia, wytrawna:  Sałatka ze szpinaku z cieciorką, granatem i ricottą z chia .  Dzisiaj będzie na słodko, idealny przepis na śniadanie czy deser. Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 2 szklanki mleka 3 łyżki nasion chia + do posypania pestki z 1/2 granatu 2 łyżeczki

Moja smaczna kuchnia
Pasta z ciecierzycy z czosnkiem, oregano i chia 201

ciecierzycy. Dzisiaj po raz pierwszy przygotowałam ją z dodatkiem suszonego oregano, czosnku, dobrej jakości oliwy z oliwek, dodałam moje ulubione ostatnio nasionka chia , które wykorzystałam już w dwóch przepisach: Owsianka z nasionami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Sałatka ze szpinaku, z cieciorką, granatem, ricottą i chia Powstała genialna pasta do chleba. Sprawdzi się świetnie z pieczywem z patelni

Moja smaczna kuchnia
Chipsy z mango 202

deserom. Z mango można też przygotować przepyszne chipsy, stanowiące doskonałe uzupełnienie zdrowej diety, zwłaszcza, że owoce te zawierają dużą dawkę witamin i minerałów. Chipsy mango można też dodać do owsianki lub jogurtu Składniki  2-3 średniej wielkości mango Sprzęt multi szatkownica Tupperware obierak do warzyw suszarka do warzyw i owoców Przygotowanie  Mango umyć, obrać ze skórki i poszatkować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Orzechowa owsianka 126

owsianych błyskawicznych 2 łyżki cukru 350 ml mleka Mleko zagotować, wsypać orzechy, płatki i cukier, doprowadzić do wrzenia, wyłączyć ogień i przykryć. Pozostawić pod przykryciem ok 10 min. Zmiksować owsiankę przy pomocy blendera. posypać orzechami i czekoladą

Gotowanie jest łatwe