wyobrażam sobie zaczynać jakiegoś dnia bez niego. Zawsze jest zdrowo i smacznie. Natomiast w weekendy, gdy nigdzie się nie śpieszymy lubię bardziej zaszaleć. Usmażyć naleśniki, przyrządzić gorącą pieczoną owsiankę lub pyszne gofry. Dziś mam dla Was propozycję bez glutenu. Gofry z użyciem świetnych mąk takich jak jaglana, ryżowa i ostatnio moja ulubiona – z pestek dyni, wychodzą przepyszne! Możecie podać
Mienta blogchyba najbardziej znane, a zarazem najlepsze połączenie na świecie. Uwielbiam to zestawienie zarówno w ciastach (mojej ulubionej pełnoziarnistej szarlotce !), muffinkach ( jaglanych z toffi! ), jak i w porannej owsiance... Jego dodatek (zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym) ma swoje, całkiem rozsądne zresztą, wyjaśnienie. Otóż kora cynamonu posiada właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, czyli pomaga utrzymać formę w okresie nasilonych przeziębień. Przyspiesza
Kuchnia Elliewłaściwości jagódek. Myślę,że wystarczy. Można je jeść same jako przekąskę witaminową;-) Pysznie smakują w deserach, ciastach jako dodatek do koktajli i dżemów. Są idealnym składnikiem musli, owsianki czy dodatkiem do wszelakich placków. Ja dodaję je do herbaty, która smakuje wtedy pysznie owocowo. Postanowiłam wykorzystać te zdrowe i piękne owoce i upiekłam z nimi pyszne owsiane ciasteczka
potrawyregionalnechciałabym nikogo do nich zrażać. Sama mam problem z kokosem oraz różnych przysmaków z jego dodatkiem. Choć często używam w kuchni mleko kokosowe, lubię też czasami posypać jego wiórkami owsiankę czy ciasto, to jednak jego dodatek w niektórych produktach wydaje mi się zbyt przytłaczający i zbyt intensywny. I tak jest w tym przypadku. Przez moją trwającą już od wielu
Roślinna - blog wegańskipodczas tych dwóch weekendów spod moich rąk wyszło kilkaset porcji śniadaniowych przekąsek, co w warunkach polowych i w niesamowitym upale było niemalże wyczynem. Odwiedzający strefę mogli spróbować między innymi owsianki z owocami (niby takie proste i powszechne danie a ustawiały się po nie kolejki), tortille z tuńczykiem i sałatą lodową (to był hit), bagietki z pastą z wątróbki lub chrzanową
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaksylitolu, nasiona chia, skórkę i dokładnie mieszamy. Przekładamy do wyparzonych słoików. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zjadamy z ulubionym pieczywem. Dżem dyniowo - pomarańczowy jest także smacznym dodatkiem do owsianki lub serka wiejskiego. Inne przepisy z dynią w roli głównej oraz informacje o jej dobroczynnym działaniu można znaleźć w przepisach: Chleb dyniowy Krem dyniowy Pani Hokkaido z pieca
My Chcemy Jeśćpojawiła się pierwsza propozycja z chia, wytrawna: Sałatka ze szpinaku z cieciorką, granatem i ricottą z chia . Dzisiaj będzie na słodko, idealny przepis na śniadanie czy deser. Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 2 szklanki mleka 3 łyżki nasion chia + do posypania pestki z 1/2 granatu 2 łyżeczki
Moja smaczna kuchniaciecierzycy. Dzisiaj po raz pierwszy przygotowałam ją z dodatkiem suszonego oregano, czosnku, dobrej jakości oliwy z oliwek, dodałam moje ulubione ostatnio nasionka chia , które wykorzystałam już w dwóch przepisach: Owsianka z nasionami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Sałatka ze szpinaku, z cieciorką, granatem, ricottą i chia Powstała genialna pasta do chleba. Sprawdzi się świetnie z pieczywem z patelni
Moja smaczna kuchniadeserom. Z mango można też przygotować przepyszne chipsy, stanowiące doskonałe uzupełnienie zdrowej diety, zwłaszcza, że owoce te zawierają dużą dawkę witamin i minerałów. Chipsy mango można też dodać do owsianki lub jogurtu Składniki 2-3 średniej wielkości mango Sprzęt multi szatkownica Tupperware obierak do warzyw suszarka do warzyw i owoców Przygotowanie Mango umyć, obrać ze skórki i poszatkować
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataowsianych błyskawicznych 2 łyżki cukru 350 ml mleka Mleko zagotować, wsypać orzechy, płatki i cukier, doprowadzić do wrzenia, wyłączyć ogień i przykryć. Pozostawić pod przykryciem ok 10 min. Zmiksować owsiankę przy pomocy blendera. posypać orzechami i czekoladą
Gotowanie jest łatwesłoik, wstawić do lodówki i rano wrzucić do torby..i nie będzie wymówek, że jak się pracuje to nie ma czasu na zdrowe odżywianie..o nie, nie... Moją błyskawiczną owsiankę przygotowałam z jabłkiem, cynamonem i rodzynkami - taka namiastka szarlotki, którą uwielbiam.. Dodałam ulubiony jogurt. pycha....sok z jabłek i jogurcik sprawią, ze płatki najdą smakiem tego co najlepsze
kawawszklancewzględem mocno rozleniwiła, i jakoś nie mogę się zebrać do stanu sprzed. Cóż... Może w końcu się uda. Póki co jednak prym na śniadanie wiodą u mnie owsianki, domowa granola, naleśniki i wszelkiej maści placuszki. Takie typowo jesienne śniadanka. Chleb zszedł na dalszy plan, i muszę przyznać, że nawet specjalnie mi go nie brakuje. Ale skoro trafiła się okazja
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin’ Smacznego :) Paula PS. Ten wpis jest częścią akcji Dary jesieni na blogu Owsianka i Kawa . Dzisiaj razem ze mną gotuje Weronika z Plasterka Cytryny oraz Ola, autorka bloga Niemiecka Sofa . Zajrzyjcie tam koniecznie! Artykuł #JedzJabłka lub #EatPolishApples pochodzi z serwisu Patchwork
Patchworkkawa, daje mocnego energetycznego kopa, a chia kopa odżywczego, a masło nadało wszystkiemu fajny smaczek, a ja miałam ekstra śniadanie. Malutka miseczka, a czułam się jakbym zjadła wiaderko owsianki, chodzi o sytość, ale czułam się lekko i gotowa do działania, a działać dzisiaj miałam przy torciku urodzinowym mojego syna i obiad i praca. Fajnie było. Jeśli jednak nie lubisz herbaty
Blondynka Gotujejako wypełnienie do tarty, ciastek. Jako dodatek do gofrów i naleśników niezastąpiony. Pyszny kiedy przełoży się nim biszkopt. Niesamowicie kremowy i gęste. Kwaśny i słodki. Świetnie komponuje się z owsianką. Perfekcyjny w każdym calu. Ja już go pokochałam, a Ty? Wiem, że sezon na czarne porzeczki już dawno się skończył ale nie ma czym się przejmować, do kremu świetnie nadają
Mango Papaja