dzień jadłam, a na wieczór, patrzę - patrzy na mnie czekolada z dużymi orzechami, no i musiałam zjeść 3 rządki :). Hihih :) No ale mam dzisiaj dla Was bardzo smaczne śniadanie - owsiankę z jabłkami i daktylami, i innymi pysznościami. Składniki: 5 łyżek płatków owsianych (na wieczór zalać gorącą wodą - na wysokość płatków, płatki wchłoną) 1/2 jabłka pokrojonego w kostkę 3 daktyle suszone
TrufelkowoCiastka owsiane zamiast owsianki? Czemu nie? Kto nie eksperymentuje, nie jada takich smakołyków. Spróbujcie tych ciastek i koniecznie dajcie znać, co sądzicie o moim kolejnym śliwkowym pomyśle. Diabetyk też człowiek i czasem ma ochotę na słodkie małe co nie co. Jednak czy kupowanie słodyczy z półki „żywność dla diabetyków” słodzonych fruktozą to dobry pomysł? Nie sądzę! Lepiej dokładnie
Dietologciągu dnia. Absolutnie nie mam tu na myśli rozkładu makroskładników, czyli tego, czy są to węglowodany, tłuszcze, czy białka. Ma znaczenie smak, wygląd i forma podania. Czy to będzie owsianka, czy omlet – nie ma znaczenia. Im bardziej celebruję śniadanie, tym lepiej się czuję. Żałuję, że nie zawsze mam czas, by dłużej zająć się przygotowaniem śniadania. Jednak gdy tylko mogę
Kucharzycazęby na brukselkę. Nałogowo kupuję ostatnie pełne słońca pomidory, papryki i śliwki. Cynamon po letnich miesiącach banicji powrócił do kuchennych łask podobnie jak kardamon i goździki. Doprawiam nim poranne owsianki, kawę i wszystkie pieczone wieczorami ciasta. Myślę nad zrobieniem syropów do kawy. Coraz częściej myślę o lepieniu pierogów, pieczeniu makowców i gotowaniu zup...A ja o zupie chciałam dzisiaj właśnie
U Fiolkimielonym kardamonem. W Lidl Polska można kupić szeroki asortyment produktów BIO. Jestem od roku fanką syropu z agawy, który na dobre zastąpił w moim domu cukier. Dzięki niemu moje owsianki mają niższy IG. Produkty w Lidl są wolne od GMO. Cała procedura od produkcji poprzez pakowanie, transport i przechowywanie odbywa się z poszanowaniem natury. Produkty BIO to dla mnie baza
AZgotuj!ziemniaków, batatów i do shakshuk i i innych warzywnych gulaszy. Można w niej otoczyć kulki jogurtowego sera labneh i podać jako przystawkę. Albo posypać świeżo zmiksowane smoothie, musli czy owsiankę. Podstawą dukkah są orzechy, sezam, kolendra i kumin. Ale robi się ją w wielu wariantach i proporcjach – tradycyjna baza to orzechy laskowe lub migdały – ja do swojej dukkah używam mieszanki
Karo in the Kitchenkawę ponad 300 ml, dodajemy 2 łyżki syropu dyniowego. Syrop przechowujemy w lodówce do 5 dni. Polecam Wam! wskazówka: syrop możesz też wykorzystywać do naleśników, pankejek, gofrów czy do owsianki
SMYKWKUCHNIDługo kombinowałam, w jaki najlepszy sposób mogłabym wykorzystać pulpę, która pozostaje po przygotowaniu mleka owsianego. Zdarzało mi się jeść ją w postaci owsianki. Zrobiłam z tych resztek też wytrawne placuszki z pieczarkami . Ale najbardziej marzyły mi się ciasteczka. Po kilku próbach udało mi się znaleźć idealne proporcje. Takie ciasteczka są doskonałe, lekko miękkie w środku i bardzo aromatyczne. Świetnie pasują
Dieta bez mlekaOwsianka podwójnie migdałowa z dodatkiem świeżych sezonowych owoców. Przepyszny i zdrowy początek dnia. Składniki: (na dwie porcję) 6-8 łyżek płatków owsianych 2 szklanki mleka migdałowego łyżka masła 4 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki wiórków kokosowych Do podania: Świeże owoce sezonowe Sposób przygotowania: Płatki owsiane, płatki migdałowe, wiórki koksowe i masło wkładamy do niedużego garnka i zalewamy mlekiem migdałowym
Pyry na GazPoranki są coraz zimniejsze, więc najwyższy czas przerzucić się na ciepłe, rozgrzewające śniadania. Dawniej tradycyjna owsianka była dla mnie początkiem każdego dnia. Teraz nadal często do niej wracam, jednak staram się eksperymentować i poznawać nowe smaki i nietypowe połączenia. Po długiej przerwie wracam też do ryżu w wersji na słodko. Kiedyś zdarzało mi się jeść go w przedszkolu, ale nigdy
365 dni dookoła kuchniLato niestety nie trwa wiecznie, a wraz z nadejściem jesiennych, chłodnych poranków przyszła potrzeba przyrządzania bardziej sycących śniadań. Owsianka ustąpiła miejsca rozgrzewającej jaglance. Dziś mam dla Was wersję czekoladowo-kokosową, podaną z prażonymi jabłkami z dodatkiem brzoskwini i pomarańczy. Miód, cynamon i orzechy cudownie dopełniają całości. Polecam! 3-4 porcje: 120 g kaszy jaglanej (waga przed gotowaniem) 200 g mleczka
Mienta blogProsta i pyszna owsianka na wodzie z dodatkiem jogurtu, kakao i borówek. Świetny pomysł na proste i zdrowe śniadanie. Szczerze mówiąc jestem uzależniona od płatków owsianych w każdej postaci. Na słodko niemal zawsze sprawdzają się u mnie na śniadanie, zarówno w formie granoli, jak i gotowanych płatków na ciepło. Jeżeli śniadanie na słodko, to tylko tak! Składniki
Mango Papajabloga Weganon , gdzie Paweł pisze o odmianach dyni (dyń?). Tylko wróćcie proszę, bo jeszcze nie skończyłam. Nie jestem weganką, ale lubię dania wegańskie. Na przykład moje poranne owsianki najczęściej są wegańskie, uwielbiam hummusy, falafele, ale nie ukrywam, że lubię też produkty odzwierzęce (nie wyobrażam sobie życia bez jajek). Weganizm mi raczej nie grozi, też z powodu mojej wielkiej miłości
DietologKochani, z dumą mam zaszczyt przedstawić Wegańską kakaowo-migdałową pastę z batatów. Mogę zagwarantować, że to prawdziwy rarytas. Świetnie sprawdzi się zarówno na kanapki, jak i do gofrów, naleśników, owsianki lub zjedzenia łyżką :). Palce lizać, zapraszam! Składniki: czubata łyżka musu migdałowego bio batat szczypta cynamonu czubata łyżka kakao kilka kropel soku z cytryny łyżka lub więcej (do smaku) syropu daktylowego
Smiling ShrimpJeżeli chcecie zaskoczyć swoich znajomych lub nadać innego smaku swoim daniom – musicie przyrządzić dżem bananowy! Nie ma nic prostszego. Jego nietypowy smak idealnie komponuje się z naleśnikami, owsiankami, omletami, placuszkami.. ze wszystkim! Jeżeli jesteście (tak samo jak ja) fanami smaku bananów – ten dżem jest dla Was. U nas w domu zniknął raz, dwa i przypuszczam
Be Fit Be Strong