Je żech ciekawy, co by na to pedziała [1] moja Ōłma. Tak się myśla, czy łōna [2] aby kedy [3] widziała je kaj [4] na jakim
Chop w kuchniZapewne każdy z was pił lub choćby słyszał o przyprawionym pomidorowym koktailu z wódką zwanym Bloody Mary. To klasyk znany na całym świecie. W USA zazwyczaj
Jem więc JestemBardzo prosty, a zarazem ciekawy pomysł na obiad, kolację czy przekąskę z wykorzystaniem paluszków rybnych, które 'zapakowałam' w domową tortillę , z dodatkiem warzyw oraz sosu tzatziki
Kraina Miodem Płynąca Hosomaki z krewetką w tempurze Przepis na 2 rolki (12-14 hosomaków): 1/2 szklanki ryżu do sushi + 3/4 szklanki wody 3 łyżki octu ryżowego, szczypta
Mango PapajaOrzo kalafiorowe i łosoś w glazurze, pyszny obiad, zdrowy i smaczny. Pewnie znacie makaron orzo, który przypomina kształtem ryż. Dzisiaj chcę Wam zaproponować warzywną wersję tego
codojedzeniaŚledzie lubię pod każdą postacią, smażone w zalewie octowej, marynowane, gotowane ( kiedyś je przedstawię, bo właśnie mi się przypomniały, pycha ), solone, rolmopsy i inne cuda. Na
Smaki EwyUwielbiam tapenadę z czarnych oliwek – najczęściej przygotowuję ją na grzanki, jednak tym razem podałam ją na filecie z białej ryby (u mnie dorsz). Ryba pieczona
Poezja smakuZakupiłam piękny i smakowity makaron i danie powstało szybciutko. Wystarczy dodać coś czerwonego aby w daniu był kontrast ale żeby i smaczne było, stąd chorizo a
Moje Małe CzarowanieŻabie udka po francusku wydają się z nazwy daniem straszliwie skomplikowanym i wykwintnym. Otóż jest zupełnie inaczej! Po pierwsze, są bardzo proste do zrobienia, a po
Pociąg Do KuchniDzisiaj proponuję pieczoną makrelę, jakby nie patrzeć dzisiaj jest piątek ( niektórzy mówią – piąteczek ). Makrelę oczywiście każdy zna. Dużo ryby, mało ości i specyficzny smak. Dodatkowo dodałam
Smaki EwyBardzo fajny i pożywny placek dziś ląduje na stole. Jest w nim wszystko co lubię czyli szpinak, mule, ser feta i czosnek. Wszystko otulone ciastem francuskim
Moje Małe Czarowaniew poniedziałek byłam na ciekawych warsztatach kulinarnych organizowanych przez WWF Polska, których tematem przewodnim były ryby i problem zrównoważonego rybołówstwa. o samych warsztatach napiszę wkrótce, dziś
Eksperyment sobotniBardzo fajny pomysł na zapiekaną rybę zdrową i pyszną.Przepis nie jest trudny , tak więc niesprawi trudności kucharzowi.Makaron jest przepyszny i nieczuć go rybą .Teraz
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki