Pyszne ciasteczka belVita były dla mnie inspiracją do przygotowania pożywnego, zdrowego i szybkiego śniadania. I tak oto z ciasteczek powstał omlet - tradycyjne danie śniadaniowe, gdzie mąkę zastąpiły pokruszone ciasteczka, które dostarczyły witamin, błonnika i zadbały o energię na cały dzień. Dzieci niejadki z pewnością nie oprą się takiej pysznej ciasteczkowej propozycji. Na 2-3 porcje: 4 jajka
Jadło i czytadłojarmużu i dodajemy sok z cytryny. Pasta z jarmużem na kanapki: kilka ugotowanych jajek miksujemy z jarmużem, dolewamy parę kropel oleju i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Omlet z jarmużem: rozmieszać kilka jajek z posiekanym jarmużem, solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Gdy spód się zetnie przewrócić na drugą stronę
prawdziwe jedzenieJajka goszczą u mnie na śniadanie bardzo często. Na kanapkach, z majonezem, sadzone, na miękko, w postaci omletów, zapiekanek, jajęcznicy, a czasem nawet w koszulkach. Można je robić na bardzoooooooo dużo sposobów i stąd to moje zamiłowanie do nich. Dzisiaj przy sobocie proponuję t ojásrántottę, czyli węgierską jajęcznicę z kiełbasą Gyulaii, pomidorami i papryką. Koleżanka wróciła
Gosia gotujezasadzie, zamieściłam swoje całe dzisiejsze menu :) Rano ta owsianka, na drugie śniadanie smoothie malinowy , obiad to kurczak w sosie pomidorowym , jako podwieczorek przygotowałam kawę korzenno-czekoladową , a na kolację omlet białkowy . Zapraszam, może któryś przepis Was zainspiruje :) ... a co do owsianki nie trzeba wiele pisać - everything is good, if it's made of chocolate :) Składniki: 4 łyżki płatków owsianych
Chocolate Muffin Blogdlatego postanowiliśmy zaproponować danie ze słonecznej Italii :) Sięgnęliśmy po nasz stary przepis, którego jeszcze Wam nie prezentowaliśmy, a to dobry moment, aby przypomnieć słoneczne dni. Jeśli lubicie omlety i jadacie jajka to na pewno będzie Wam smakować. To taka trochę wykwintniejsza wersja omleta. Dobre danie na niedzielny obiad. Zobaczcie jak pięknie się prezentuje i polecamy, abyście zrobili je w swoich
vegetanieChociaż nie przepadam za tradycyjną owsianką, zawsze mam w domu spory zapas płatków owsianych. Można z nich wyczarować wiele pysznych rzeczy-od placków i omletów, przez ciasta i ciasteczka, do panierek i tym podobnych. Na blogu na pewno ukaże się przynajmniej kilka "owsianych" przepisów. Dziś zapraszam na pyszne chrupiące ciasteczka. W sam raz do pochrupania w szkole/pracy lub po prostu
Zawsze głodna!placuszki. Ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, dlatego są idealne na weekend, kiedy nigdzie nam się nie spieszy i możemy się trochę porozpieszczać. Jakiś czas temu pisałam Wam o omlecie owsianym , dziś chciałabym Wam pokazać podobne w przygotowaniu placuszki wielozbożowe. Są naprawdę pyszne, pulchniutkie i sycące, a co najważniejsze-zdrowe. Moim ulubionym dodatkiem do nich jest ekologiczny dżem malinowy Symbio
Zawsze głodna!Frittata – czyli najprościej mówiąc włoski omlet z warzywami i dodatkami. W Internecie aż roi się od wariacji na jej temat, ja jednak do tej pory nie miałam okazji jej przygotować (aż do wczoraj). Dzisiaj miałam podejście numer 2 (podejście nr 1 przez moją nieuwagę zakończyło się klęską). Jajka kocham w niemalże każde postaci, więc ta potrawa bardzo przypadła
Powiedz dietom nieDziś parę słów o płatkach owsianych. Przyznaję, że do niedawna rzadko jadłam tego typu produkty na śniadanie, preferowałam raczej kanapki, omlet czy jajecznicę. Ostatnio jednak coś mnie tchnęło i postanowiłam się przemóc. Zalety owsianki zdecydowanie przemawiają za tym, że warto ją włączyć do swojej diety. Postanowiłam zebrać najważniejsze dostępne na temat płatków owsianych informacje w jedno miejsce. Zapraszam do lektury
Powiedz dietom niezdrowym jedzeniu. Taka frittata świetnie nadaje się zarówno na śniadanie jak i kolację. Smaczna i bardzo pożywna, a co najważniejsze jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Dużo osób lubi omlety, jednak ciężko je przerzucić, a z taką frittata każdy sobie poradzi - nie ma tutaj przerzucania! Składniki: 4 jajka 3 plastry szynki parmeńskiej 6 średnich pieczarek
Niezły Młynekplacki jaki znalazłam na blogu Vegazone a przygotowałam je w ramach wspólnej akcji blogerów Wypiekanie na śniadanie. Robiliście już tortillę de patatas ? To bardzo pyszny i pożywny hiszpański omlet z ziemniakami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKurkumę używa się do barwienia ryżu,makaronu,ciast,ciasta drożdżowego, masła,sałatek warzywnych,pikli,majonezów. Doskonale przyprawia potrawy z baraniny,wieprzowiny,kurczaka,fasoli i soi. Poprawia smak gotowanych jajek,omletów,serów topionych i sałatek rybnych. szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego,biszkoptowego lub ucieranego (np. babka piaskowa ) nada mu atrakcyjny żółty kolor. Warto ją mieć w swojej kuchni,można
Przepisy i porady kulinarneskładników odżywczych. Mają w sobie mnóstwo witamin, związków mineralnych i błonnika. Mogą zastąpić niektóre pełne posiłki. Ja taki zielony koktajl wypiłam na śniadanie, ale miłośnikom nieco konkretniejszych śniadań proponuję Omlet z pomidorami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzarozgrzanego piekarnia dosłownie na 3 minuty. Żeby jajka w całości się ścięły (uwaga na plastikowe rączki od patelni, których nie należy wkładać do piekarnika!) Frittata czy tam omlet gotowy :) Jajek nie musimy solić ponieważ dodaliśmy słony ser. Miłego dnia
Bon Appetit Małgorzatysłodkich zarodków pszennych - uwielbiam je wyjadać prosto z paczuszki :D Nie mogło zabraknąć ukochanej dyni, w postaci puree :D Jak dobrze, że mam jeszcze kilka słoiczków dyniowego puree :D Omlet jest mięciutki i bardzo puszysty :) Jeżeli chcesz, możesz dodać jakieś słodzidło :P Składniki: 2 małe jajka S 2 białka od jajek S 1 łyżka maki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżka mąki
Zdrowie na języku :P