Pyszny omlet, na puszystym, delikatny m cieście to wspaniały pomysł na śniadanie. Można je podać z cukrem pudrem i rodzynkami lub z ulubionym dżemem. Przepis pochodzi ze strony Wielkie Żarcie . Z przepisu wyjdą nam 2 omlety średniej wielkości. Polecam! :) Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej szklanka mleka 2,5 łyżki cukru 2 żółtka 2 białka szczypta soli rodzynki cukier
Czerwona PorzeczkaPodstawowy przepis na omlet, który można uzupełnić w różne dodatki np. szczypiorek, cebulka, świeże lub suszone zioła, kawałki szynki czy pieczarek. Składniki : 5 jaj łyżeczka oleju sól, pieprz Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy przyprawy. Smaruję patelnię olejem i podgrzewam. Na rozgrzaną patelnię wlewam jajka, ustawiam średni płomień i czekam aż spód się zetnie. Delikatnie przewracam omlet na drugą stronę. Musi
prawdziwe jedzeniedodajemy oliwę z oliwek i łączymy. Całość wylewamy na rozgrzaną oliwę, łyżką pomagamy masie uformować koło o średnicy patelni. Przykrywamy patelnię i smażymy, dopóki spód nie zbrązowieje. Później przewracamy omlet na drugą stronę, podlewamy oliwą w razie potrzeby i pod przykryciem smażymy. Gdy omlet z drugiej strony będzie miał już odpowiedni kolor (usmażony, a nie przypalony), ściągamy go na talerz
Weganizm infantylnysię tłuszczu, dodać pieczarki i paprykę. Gdy pieczarki i papryka będą już miękkie zmniejszyć płomień do minimum i całość zalać masą jajeczną. Gdy masa jajeczna całkowicie się zetnie przewrócić omlet na drugą stronę. Wierzch posypać pokrojonym w paski żółtym serem. Przyrumienić spód, złożyć omlet na pół, przełożyć na talerz. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie
Świat SmakuŚniadanie, wcześnie rano, kiedy jeszcze wszyscy śpią. Zapach świeżo parzonej kawy i owsianka, albo omlet. I tylko pies spogląda z wyrzutem, bo czeka na poranny spacer. Zaczeka, na pewno. Składniki: 2 jajka 1 brzoskwinia 50 ml mleka 2 łyżki mąki 1 łyżeczka cukru masło jogurt naturalny do podania Wykonanie: Brzoskwinię miksujemy. Mieszamy(...)Mieszamy delikatnie z ubitymi białkami. Na patelni roztapiamy masło i smażymy na złoty kolor z jednej strony. Ostrożnie przekładamy na drugą stronę i chwilę smażymy. Omlet dzielimy na kawałki i przez chwilę jeszcze podsmażamy. Podajemy z odrobiną jogurtu
Sto kolorów kuchniPodstawowy przepis na hiszpański omlet na słono, czyli tak zwaną hiszpańską tortillę, której bazą są jajka i ziemniaki. Składniki: 4-5 ziemniaków 3-4 jaja 1 cebula szczypiorek pół szklanki oliwy lub oleju Cebulę pokroić w kostkę, a szczypiorek posiekać. Na małej patelni rozgrzać oliwę. Ziemniaki obrać, pokroić na plasterki i usmażyć na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu(...)usmażone ziemniaki z cebulą, całość delikatnie wymieszać i doprawić. Wlać masę jajeczno - ziemniaczaną z powrotem na patelnię i smażyć około 5 minut, następnie z pomocą talerza przewrócić omlet na drugą stronę i smażyć kolejne 5 minut. Tortillę pokroić na kawałki i podawać na ciepło lub zimno
wyzwania kuchenneSkładniki: 1 jajko 3 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki błonnika owsianego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty 7 łyżek wody Dodatki
Emcia Pichcimiseczki wbijamy dwa jajka, dodajemy oregano, przyprawę Specialite, sól oraz pieprz, całość mieszamy widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji. Patelnię lekko smarujemy masłem, wlewamy jajka z przyprawami i czekamy, aż omlet się ładnie zetnie. Następnie gotowy przekładamy na deskę. Radełkiem wycinamy paski . Na talerzu układamy makaron-omlet, dodajemy pokrojoną w kostkę peperoni, soczewicę i kawałki pomidorów suszonych
Moja smaczna kuchniateż do takich należy, w szczególności, że jego smak chodził już za mną dłuższy czas. W związku z wolniejszym dniem postanowiłam poszaleć i najpierw było królewskie śniadanie w postaci omletów, a potem obiad dla tych, co czerpią doznania smakowe z jedzenia. Mięsa i przeróżne dania obiadowe to moje koniki, więc staram się szukać w nich nowości; stawiać
Fabryka pomysłówUwielbiam sezon na świeży szpinak. W tym roku obrodził nadzwyczaj pięknie i zajadam się nim w każdej postaci. Szpinak jest zdrowy i daje moc Jako dodatek
FarmażonyKolejne danie z ciekawą nazwą, tym razem kuchni włoskiej. W zasadzie jest to coś pomiędzy omletem i zapiekanką. Czyli taki omlet z dużą ilością dodatków, smażony na patelni i zapiekamy w piekarniku z dodatkiem startego sera. Niestety nie dysponuję patelnią, którą można wstawić do piekarnika, więc nie mogłem jej przygotować zgodnie z procedurą. Jednak nie sądzę, żeby moja wersja znacząco
Gotuj z MisiemNie pamiętam żebym kiedykolwiek jadała omleta na śniadanie, u mnie zawsze jest to szybki obiad. Prosty w przygotowaniu, smaczniejszy niż jajecznica i można dodać do niego
Ze smakiem i z pasjąKaiserschmarrn to austriacki pieczony omlet (inni zwą go naleśnikiem), który nie jest może pięknym daniem, ale smakuje wybornie. Carski omlet jest popularny w Austrii, Niemczech, Słowenii i na Węgrzech. Dlaczego danie nazywa się carskim? Otóż uwielbiał je austriacki cesarz Franciszek Józef I. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię
Przepisy AleksandryMaliny to jedne z moich najbardziej ulubionych owoców, bardziej lubię chyba tylko banany (ubolewam, że banany nie są naszym całosezonowym lokalnym owocem). Jak się pojawiają maliny
Zdrowa Kuchnia Sowyjajka; łyżka musztardy francuskiej; serek mascarpone około 50g; świeży koperek; sól, pieprz; sok z cytryny. Jaja roztrzepujemy, dodajemy połowę drobno posiekanego koperku; przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy dwa cienkie omlety. Serek mieszamy z musztardą i pozostałym koperkiem. Doprawiamy do smaku. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny. Na omlecie układamy plastry łososia. Smarujemy je serkiem. I zwijamy roladki. Kroimy na mniejsze
Miksturownik