omlet z warzywami - 789 przepisów (strona:30/53)

Kulinarne inspiracje z Almette Davida Gaboriaud 214

końcu przyszła wiosna, a wraz z nią ochota na lekkie dania i świeże warzywa. Naprzeciw tym oczekiwaniom wyszło Almette wprowadzając do swojej oferty dwa nowe smaki swoich serków: Almette z rzodkiewkami oraz Almette ze szpinakiem i czosnkiem, które z pewnością znajdą wielu zwolenników, w tym mnie:) Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że te serki są bardzo wszechstronne w wykorzystaniu(...)tylko na kanapki. Oprócz nich, można stosować je praktycznie wszędzie, do śniadań (omlet, frittata) jak i do dań głównych w postaci nadzień do mięs, czy nawet zup! Wszyscy wiemy, że nowalijki są zdrowe i co więcej, teraz w najlepszej cenie. A warto zadbać o siebie na wiosnę i przestawić się na zdrowy styl odżywiania, w końcu sezon bikini już niebawem

karmelowy
"Kolorowa kuchnia roślinna" Magdalena Gembacka 148

fizjoterapeutka, autorka licznych artykułów o tematyce związanej z żywieniem i aktywnością fizyczną. Część druga: ABC zdrowego roślinnego odżywiania - Tutaj znajdziemy mnóstwo informacji na temat zdrowych produktów w naszej spiżarni: warzywa i owoce, zboża i pseudozboża pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze, słodzidła, przyprawy świeże i suszone, poznamy sposoby ich przygotowywania, ich przechowywania, poznamy techniki przygotowywania potraw i dowiemy się jak najlepiej robić zakupy(...)mamy podziała na: przepisy podstawowe - bulion warzywny, kulki z ciecierzycy, figowy winegret, przecier z daktyli i wiele innych  śniadania: tutaj same pyszności: migdałowa kasza jaglana z truskawkami, wegański omlet z kurkami, groszkiem i cukinią lub kolorowa miska zdrowia :-) smarowidła do chleba: pasty do kanapek z bobu i awokado, pora i orzechów włoskich i inne zupy: np: czosnkowo - jaglana

kruche babeczki
Przystawki na Sylwestra – wykwintne i niebanalne 614

warto wskazać na: schab nadziewany oscypkiem i migdałami w wodorostach norii, podawany w formie roladki pokrojonej w plastry, sałatka ze sfermentowanego kimchi (to propozycja tradycyjnej, koreańskiej przystawki z kiszonych warzyw), antipasti warzywne z ricottą, śledź podany na purée buraczanym, z dodatkiem ziemniaków i marchwi, jako wariacja na temat tradycyjnej sałatki śledziowej, to dobry pomysł na zaserwowanie tradycyjnego dania w nowoczesnej(...)panierowanych, mięsnych kuleczek, przegrzebki z konfiturą pomidorową i pudrem ogórkowym to niezwykle wykwintna przystawka, przegrzebki, kaszanka z przepiórczym jajkiem, mus z kalafiora to nowoczesne połączenie kuchni polskiej z francuską, omlet koreański Haemul Paejon to ulubione danie w Korei, które świetnie sprawdzi się w roli sylwestrowej przystawki, sajgonki z wołowiną i mango, to popularne chińskie danie uwielbiane również w Polsce, veloute

Poezja Smaków - blog kulinarny
Omlet ze szparagami 144

szparagów 2 jajka łyżeczka masła 2 - 3 łyżki oliwy sól pieprz Przygotowanie: Ze szparagów odłamujemy końce, które wyrzucamy. Szparag sam złamie się w odpowiednim miejscu.Szparagi myjemy i obieraczką do warzyw usuwamy z końcówek skórkę. Jajka wybijamy do szklanki, solimy oraz pieprzymy i roztrzepujemy widelcem. Odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy szparagi pokrojone na mniejsze kawałki. Solimy je oraz pieprzymy(...)minutach, gdy szparagi są gotowe, dodajemy do nich masło.  Gdy masło się rozpuści, na patelnię wlewamy jajka. Rozprowadzamy je równomiernie między szparagami. Patelnię przykrywamy i omlet podsmażamy, aż się zetnie. Trwa to około 4 minuty. Omleta nie trzymamy na patelni dłużej, ponieważ zrobi się suchy. Patelnia nie może być również za gorąca, bo omlet przypali się, zanim się

Smak mojego domu
Muffiny jajeczne ze szpinakiem i fetą 225

Kiedy nie macie chęci na stanie przy patelni a zjedlibyście coś pomiędzy omletem a jajecznicą - zróbcie jajeczne muffinki - same się praktycznie robią, a z dodatkami można

Moje Kuchenne Rewelacje
Burrito 186

Burrito to jedno z bardziej znanych meksykańskich dań. Technicznie sprowadza się do zawinięcia w tortillę jakiegoś rodzaju nadzienia, zwykle zawierającego mięso i warzywa. Istnieje jednak bardzo

Kulinarna Pokusa
Puszysty omlet pomidorowy z pesto z liści rzodkiewki 223

Jeżeli nie jem śniadań na słodko, to koniecznie muszą pojawić się na stole jajka. Nie wyobrażam sobie bez nich życia i uwielbiam je dosłownie w każdej

Flymetothespoon
Jajecznica a'la omlet z pomidorem i pieczarkami 187

początku spodziewałam się, że wyjdzie omlet, ale wyszło jak wyszło. Bardzo smaczna i sycąca jajecznica z pomidorem i pieczarkami. Składniki: 2 jajka 1 pomidor 2 pieczarki przyprawy: czosnek granulowany, pieprz cytrynowy, suszony koperek, jarzynka olej kokosowy do smażenia Sposób przygotowania: Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Do miseczki wbijamy jajka, roztrzepujemy i dodajemy przyprawy i ponownie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię

Truskawkowa Fiesta
OMLET Z WĘDZONĄ MAKRELĄ 113

marchew i równie drobno pokrojony por. Smażyć z odrobina soli, aż warzywa zmiękną. Dodać czosnek, a po krótkiej chwili makrelę. Całość dokładnie wymieszać. Wlać dobrze rozmącone jajka, doprawione solą i pieprzem. Wymieszać, na wierzchu ułożyć kilka listków oregano, przykryć patelnię i czekać około 10 minut. Pod koniec smażenia, omlet można delikatnie przewrócić na drugą stronę, aby się lepiej podpiekł. Podawać

Kuchnia w opałach
Bezglutenowa pizza gryczana – gryczany omlet z pesto i kozim serem 153

Od kiedy nie mogę jeść mąki pszennej nieustannie chodzi za mną pizza. Marzę o niej, śni mi się po nocach, jej zapach zdaje się unosić z

Flymetothespoon
Warsztaty Love Beer -Warszawa 26.03.2015 198

przygotowaliśmy: 1.Sałatka z wędzonym pstrągiem, piklowanymi warzywami  i domowym majonezem serwowana z klasycznym lagerem 2.Pasztet z wątróbek drobiowych z konfiturą z fig serwowany  z piwem typu bock 3.Zielone banany w krakersach ze słodkim sosem z prażonymi orzechami nerkowca serwowane z piwem pszenicznym ciemnym 4. Omlet z cheddarem z grillowanymi szparagami i sosem salsa verde serwowany z czeskim

Stare Gary
Kaiserschmarren, vel omlet cesarski i test patelni Ballarini 178

wysokim sciankom można w niej dusić miesa, warzywa, czy inne potrawy. Nie bez znaczenia jest również aspekt wizualny. Jest elegancka, ale prosta, solidna i dość ciężka, taka, jaka powinna być moja idealna patelnia. Po więcej szczegółów odsyłam Was na stronę firmy Ballarini (click). Przy pomocy patelni Positano Granitium wyczarowałam niebiańsko lekki omlet cesarski.Dwa słowa o samym omlecie. Kaiserschmarren, czyli omlet

Mia Cucina Sofieta
La Trouchia czyli prowansalski omlet z boćwiną 231

Greków i Rzymian za jej lecznicze właściwości, a Arystoteles pisał o niej już w IV w. p. n. e. Nie wiem, ile w tym wszystkim prawdy, ale szkoda, że warzywo o tak długiej historii jest obecnie tak mało popularne.  Boćwina rośnie dziko niemal na całym obszarze śródziemnomorskim i jest popularna w kuchni prowansalskiej, gdzie rośnie obficie dzięki sprzyjającemu klimatowi(...)gospodarstwa rolnego prowadzącego sklepik warzywny w Warszawie, gdzie podobno można kupić boćwinę: www.majlert.pl. Jestem ciekawa, czy u was boćwina jest łatwo dostępna? La Trouchia La trouchia to po prostu omlet przygotowany z dodatkiem boćwiny, tradycyjny przepis wywodzący się z Nicei. Czy Wam również przywodzi ona na myśl włoską frittatę?  Jeżeli tak, to całkiem słusznie. Ciekawostką jest to, że wasze

Chilli Czosnek i Oliwa
Jesienna jajecznica z indykiem i papryką wg Aleex 182

oraz paprykę pokrojoną w dużą kostkę. Podsmażyć. Nie dusić, aż warzywa zmiękną. Chodzi o to, by tylko się ogrzały, ale zachowały świeżość i chrupkość. 5. Wlać rozkłócone jajka, mieszać, aż się zetną i osiągną właściwą konsystencję, która zależy od waszych upodobań. Uwaga: można nie mieszać i usmażyć w formie omletu. 6. Podawać od razu po przygotowaniu, najlepiej z kromką chleba

W mojej kuchni