omlet z warzywami - 789 przepisów (strona:29/53)

OMLET Z BOBEM 174

Bób...znienawidzony przeze mnie w dzieciństwie, teraz przeżywa w moim domu renesans, Dziś na śniadanko proponuję omlet z bobem, pomidorkami cherry, serem typu greckiego i świeżą

Z Majeczką w kuchni
Omlet z pomidorami i fetą 179

chyba nie muszę tego mówić ;) Omlet z pomidorami i fetą  Składniki (1 omlet na małej patelni ): - 2 jajka - 1/2 pomidora - 1/2 cebuli - 2 łyżki otrąb owsianych (opcjonalnie) - garść pokruszonej fety - szczypiorek do posypania - sól, pieprz ziołowy, bazylia, papryka słodka - oliwa/olej do smażenia Warzywa pokrój w kosteczkę. Jajka rozbełtaj widelcem, dodać do nich zioła, cebulkę, otręby, sól i pieprz

Corner With Recipes
Tort szpinakowy 264

Zrobiłam tort. Nie byle jaki, bo z panem szpinakiem! O zdrowotnych właściwościach tego nadzwyczaj urodziwego warzywa rozpisywać się nie będę. Pragnę jedynie dać Wam kolejną alternatywę

Sajkofanka smaku
Jajecznica 219

rozmącania jajek na jednolitą masę przed wlaniem na patelnię, gdyż przypomina ona wówczas omlet, zamiast jajecznicy. Podajemy tak jak lubimy najbardziej - ja tradycyjnie z pomidorem :) Smacznego! 2. Jajecznica a'la śródziemnomorska  jajka cukinia pieczarki oliwki pomidory suszone ser feta opcjonalnie: papryczka chilli, szparagi marynowane tłuszcz Warzywa kroimy tak jak lubimy, ja w jajecznicy preferuję niewielkie kawałki dodatków, dlatego pokroiłam

Taste Of My Day
FRITTATA Z KUKURYDZĄ, SZCZYPIORKIEM I POMIDORAMI 145

Frittata to nic innego jak masa z jajek, zapiekana ze wszystkim tym na co tylko mamy ochotę. Mogą to być warzywa, szynka, ser, mięso. Zazwyczaj przygotowuję

Zrób to smacznie
SZPINAKOWA SHAKSHOUKA / SPINACH SHAKSHOUKA 125

SZPINAKOWA SHAKSHOUKA / SPINACH SHAKSHOUKA Jajka uwielbiam pod każdą postacią, tak jak już pisałam przy okazji przepisu na omlet . Dzisiaj przyszła pora na wariację na temat klasycznego

Martyna Cooks
SZPINAKOWA SHAKSHOUKA / SPINACH SHAKSHOUKA 139

SZPINAKOWA SHAKSHOUKA / SPINACH SHAKSHOUKA Jajka uwielbiam pod każdą postacią, tak jak już pisałam przy okazji przepisu na omlet . Dzisiaj przyszła pora na wariację na temat klasycznego

Martyna Cooks
“4-godzinny mistrz kuchni” – recenzja 154

umiejętnościami, które już mamy i wymagają od nas znajomości egzotycznych warzyw i technik kulinarnych. Zakładają też, że każdy ma w domu te wszystkie foremki, blendery i przyprawy i że wiemy jak piec czy smażyć.   Kolejnym problem przed którym stajemy, jeśli chcemy nauczyć się np. jak się robi idealny omlet jest to, że nauka jest długotrwała, albo kosztowna i niepraktyczna(...)Jeśli zrobimy 50 omletów albo obierzemy worek cebuli, to na pewno nauczymy się dobrze wykonywać te czynności, ale co zrobimy z tą całą cebulą i omletami?   Jeśli czujecie się już zagubieni, to Timothy Ferriss, który jest specjalistą od tego jak się uczyć, wybawi Was z kłopotu. Jego metoda jest prosta, bo stopniowo wprowadza nowe umiejętności do opanowania i sprzęty

Ugotowane pozamiatane
Zupy odchudzające - Magdalena Markowska 814

zupy, ale także na inne potrawy na przykład na bulion, soki warzywne czy omlet. „Zupy odchudzające” to nie tylko gotowy plan diety na cztery tygodnie. To także zbiór informacji dotyczących zdrowego odżywiania. Poradnik zawiera informacje na temat właściwości niektórych produktów. Autorka wymienia istotne cechy wielu warzyw, produktów bogatych w błonnik, wspierających funkcję wątroby i przyspieszających spalanie tłuszczu, a także działających

Tetiisheri
Frittata ze szparagami i pomidorami 172

omlety rodzina komentuje: a to za mało wysmażona, dla innych zbyt sucha, omlet za mało puszysty itp. W przypadku frittaty nie ma takich dyskusji, najprościej ujmując to jajeczny placek, nadziany tym co zostało wcześniej podsmażone na patelni. W zależności od upodobań mogą to być warzywa (jakiekolwiek nadające się do smażenia), wędliny, ziemniaki, czyli to na co mamy w danej chwili

Codziennik Kuchenny
Omlet z brukselką 154

Brukselka, to typowe zimowe warzywo, chyba nieco zapomniane i nie przez wszystkich lubiane. Może dlatego, że przez lata podawane było tylko klasycznie, jako jarzynka do obiadu polane masłem z tartą bułką ... ? Pora więc odczarować brukselkę: oto omlet z brukselką, który może być smacznym pomysłem na śniadanie lub na lunch - jak kto woli. Zapewniam Was, będzie Wam smakować ! Na blogu znajdziecie

Kulinarne przygody Gatity
Omlet ze szpinakiem 133

przesadziłam ze sportem. Dziś czuję konsekwencje, ale na nogi postawił mnie omlet ze szpinakiem. Czuję się znacznie lepiej. 2 jaja garść świeżego szpinaku kilka sztuk pomidorków truskawkowych gałka muszkatołowa sól i pieprz do smaku olej do smażenia Jaja wbijamy do miski, roztrzepujemy. Wrzucamy warzywa, doprawiamy ziołami i przyprawami.  Smażymy na złoto kilka minut

AZgotuj!
3 sposoby na cukinię. 209

mleka ryżowego lub wody i syropu z agawy = pychotka), obiadowo z makaronem, w omlecie, na pizzie, w zupie. Też pychotka za każdym razem. A może to po prostu ja mam hopla na punkcie cukinii. Ale są ku temu zdrowotne przesłania.  Zalety cukinii. Bo cukinia to warzywo niskokaloryczne (zawiera tylko 17 kalorii na 100 g). Do tego zawiera niewiele cukru

MODA NA BIO
Proste i zdrowe przystawki na Sylwestra / karnawał 7348

przyprawy, dlatego mogą być stosowane samodzielnie, ale także jako baza czy składnik niektórych dań. Wawrzyńca kupicie m.in w sklepach Lidl, Carrefour, Intermarché, E.Leclerc, Netto, Delikatesy Centrum czy Stokrotka. Różnorodność warzyw sprawi, że nasz stół będzie kolorowy. Mini-pomidorki z mozzarellą: pomidorki koktajlowe, kulki mini-mozzarelli w zalewie, listki świeżej bazylii, oliwa (może być smakowa), posiekana pietruszka/bazylia . Pomidory, bazylia i mozzarella(...)oliwek w sprayu, ok. 50 g fety, opcjonalnie: 100 g chudej szynki. Omlet na śniadanie? Tak, ale pieczona wersja, czyli włoska fritata doskonale smakuje na zimno. Wystarczy upiec fritatę w piekarniku, by otrzymać nietuzinkową przystawkę. Jako dodatki użyłam papryki, szynki i fety, ale oczywiście możemy wykorzystać dowolne warzywa. Blachę (23×23) wykładamy papierem i smarujemy/spyskujemy oliwą. Jajka roztrzepujemy

Poezja smaku
Prosty omlet ze szparagami, łososiem i serem feta 141

Muszę się Wam przyznać, że mam lekka obsesję szparagową. Taką malutką, tyci tyci – a mianowicie w maju i czerwcu potrafię jeść zielone szparagi absolutnie codziennie

Flymetothespoon