Lato zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim coraz więcej świeżych, przepysznych warzyw i owoców. Staram się korzystać z tego sezonu maksymalnie i w moich
HealthyCreationsKtoś właśnie wstał i jest bardzo głodny? No to na pewno nie pogardzi takim omletem :) Przygotowałam go jakiś czas temu i z przyjemnością powtórzę, bo
Kuchnia w czekoladzieBardzo lubimy śniadania na ciepło i jeśli tylko mamy okazję (a przede wszystkim czas) to serwujemy jajecznice, szakszukę lub grzanki. Tym razem postanowiliśmy do naszych ukochanych omletów dorzucić nieco kolorów. W efekcie do masy jajecznej trafiły liście szpinaku i czerwony pomidor :) Całość zwieńczyły przyprawy i posiekana natka pietruszki. Smacznego! Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 1 Składniki(...)dodajemy dwie łyżki wody, przyprawy i ręcznie chwilkę ubijamy. Warzywa z patelni wrzucamy do miski z jajkami i mieszamy. Na patelnie dodajemy pozostałe masło i dokładnie rozprowadzamy. Wylewamy masę jajeczną i przykrywamy na chwilkę. Kiedy jajka się zetną po bokach, ale nie do końca na środku zsuwamy z patelni składając omlet na pół. Podajemy na ciepło np. posypany natką pietruszki
Kolizje Smakówkrokietów, naleśników, pierogów, - jako główny składnik zup i sosów, - kurki marynowane, - jako farsz do pieczonych warzyw, np. faszerowane kurkami pomidory, papryki, kabaczki czy bakłażany, - risotto z kurkami, - zamknięte z mięsem w placku calzone, - smażone z dodatkami i podane z kaszą, makaronem, na kanapce, - w omletach, plackach, minifritatach, - podsmażone z cebulą podane na kanapce, z dodatkami takimi jak chili, kolendra, pietruszka
Zasmakuj KuchniDobrze aby były one pożywne i pełnowartościowe. Więc oto moja propozycja: kanapka z omlecikiem. Nazwałam omlet omlecikiem, bo to same roztrzepane jajka wylane na rozgrzaną patelnię i ścięte. Nie ma w nim żadnych dodatków prócz jajeczka. W końcu i tak ląduje na kanapce z warzywami. Prostota tej kanapki odpowiada za to, że jest ona tak pyszna! Oczywiście kanapki możecie podać
rabarbarowoFrittata, czyli smaczny omlet jajeczny w wytrawnym wydaniu- z ziemniakami, szpinakiem, moją ulubioną kiełbaską chorizo i dodatkiem wędzonego sera😋 To danie naprawdę proste i dobre na każdą porę dnia- czy to śniadanie na wypasie, sycący obiad czy konkretna kolacja. A dodatkowo jeżeli jesteście w posiadaniu patelni, którą można wstawić do piekarnika, to rewelacja- mamy 'jednogarnkową' potrawę, która wiąże się(...)macie odpowiedniej patelni, frittatę można piec w naczyniu żaroodpornym- podsmażone warzywa przełożyć do naczynia i dopiero zalać masą jajeczną. Dzięki uprzejmości firmy Gustus d o przygotowania tej potrawy użyłam patelni Woll Szafir , która w przypadku frittaty sprawdziła się wyśmienicie, ponieważ: 1. zapewne wiecie, że omlet sporo rośnie, a patelnia Woll umożliwiła jego przygotowanie, ponieważ posiada ścianki wysokie
Kraina Miodem PłynącaWiosna i lato to czas kiedy częściej mamy ochotę sięgać po lekkie dania na bazie świeżych, pełnych smaku warzyw. Targowe stragany zachęcają całą gamą kolorowych warzyw
HealthyCreationspodrzucam listę bardzo smacznych i wypróbowanych przeze mnie przepisów na to smakowite i zdrowe warzywo. Oto według mnie najlepsze przepisy na szparagi 😍. Serdecznie też zapraszam Was do podzielenia się ze mną Waszymi szparagowymi inspiracjami w komentarzach pod postem. Zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską Omlet ze szparagami i chili Sałatka z bobem i szparagami Ziołowa sałatka ze szparagami Sałatka
Kulinarne przygody GatityBób...znienawidzony przeze mnie w dzieciństwie, teraz przeżywa w moim domu renesans, Dziś na śniadanko proponuję omlet z bobem, pomidorkami cherry, serem typu greckiego i świeżą
Z Majeczką w kuchnichyba nie muszę tego mówić ;) Omlet z pomidorami i fetą Składniki (1 omlet na małej patelni ): - 2 jajka - 1/2 pomidora - 1/2 cebuli - 2 łyżki otrąb owsianych (opcjonalnie) - garść pokruszonej fety - szczypiorek do posypania - sól, pieprz ziołowy, bazylia, papryka słodka - oliwa/olej do smażenia Warzywa pokrój w kosteczkę. Jajka rozbełtaj widelcem, dodać do nich zioła, cebulkę, otręby, sól i pieprz
Corner With RecipesZrobiłam tort. Nie byle jaki, bo z panem szpinakiem! O zdrowotnych właściwościach tego nadzwyczaj urodziwego warzywa rozpisywać się nie będę. Pragnę jedynie dać Wam kolejną alternatywę
Sajkofanka smakurozmącania jajek na jednolitą masę przed wlaniem na patelnię, gdyż przypomina ona wówczas omlet, zamiast jajecznicy. Podajemy tak jak lubimy najbardziej - ja tradycyjnie z pomidorem :) Smacznego! 2. Jajecznica a'la śródziemnomorska jajka cukinia pieczarki oliwki pomidory suszone ser feta opcjonalnie: papryczka chilli, szparagi marynowane tłuszcz Warzywa kroimy tak jak lubimy, ja w jajecznicy preferuję niewielkie kawałki dodatków, dlatego pokroiłam
Taste Of My DayFrittata to nic innego jak masa z jajek, zapiekana ze wszystkim tym na co tylko mamy ochotę. Mogą to być warzywa, szynka, ser, mięso. Zazwyczaj przygotowuję
Zrób to smacznieSZPINAKOWA SHAKSHOUKA / SPINACH SHAKSHOUKA Jajka uwielbiam pod każdą postacią, tak jak już pisałam przy okazji przepisu na omlet . Dzisiaj przyszła pora na wariację na temat klasycznego
Martyna CooksSZPINAKOWA SHAKSHOUKA / SPINACH SHAKSHOUKA Jajka uwielbiam pod każdą postacią, tak jak już pisałam przy okazji przepisu na omlet . Dzisiaj przyszła pora na wariację na temat klasycznego
Martyna Cooksumiejętnościami, które już mamy i wymagają od nas znajomości egzotycznych warzyw i technik kulinarnych. Zakładają też, że każdy ma w domu te wszystkie foremki, blendery i przyprawy i że wiemy jak piec czy smażyć. Kolejnym problem przed którym stajemy, jeśli chcemy nauczyć się np. jak się robi idealny omlet jest to, że nauka jest długotrwała, albo kosztowna i niepraktyczna(...)Jeśli zrobimy 50 omletów albo obierzemy worek cebuli, to na pewno nauczymy się dobrze wykonywać te czynności, ale co zrobimy z tą całą cebulą i omletami? Jeśli czujecie się już zagubieni, to Timothy Ferriss, który jest specjalistą od tego jak się uczyć, wybawi Was z kłopotu. Jego metoda jest prosta, bo stopniowo wprowadza nowe umiejętności do opanowania i sprzęty
Ugotowane pozamiatane