litrów benzyny i zadymienia połowy wsi rozpali grilla, to zaczyna się monotonny festiwal karkówek i kiełbas śląskich. W formie sałatki występuje ogórek kiszony bądź pomidor z cebulką, co bardziej tradycyjni spożycie warzyw na grillu ograniczają do ketchupu i musztardy oraz szyszek chmielowych. Jednak czasami dostajemy zaproszenie na przyjęcie w ogrodzie, bo ktoś się naczytał ekskluzywnych gazetek dla szlacheckiej klasy średniej
ladykitchenporcje 2 filety śledziowe marynowane w oleju pół cebuli smażonej na suchej patelni starta skórka z cytryny grzybki marynowane ogórek kiszony młode liście kopru , natki pietruszki groszku cukrowego oraz boćwiny pieprz świeżo mielony 1 łyżeczka ostrej musztardy Filety śledziowy kroimy w drobną kostkę dodajemy do nich skórkę z cytryny oraz musztardę - mieszamy , tatar układamy na talerz i dekorujemy
na gazienadal wszycy ja uwielbiamy.Nie ma szans,by kiedykolwiek sie znudzila.Oto nasz przepis na najlepsza oczywiscie salatke jarzynowa.Skladniki:3-4 ziemniaki4-5 marchewek1 pietruszka1 maly seler1 cebula1 kwasne jablko4 ogorki konserwowe3 jajkamala puszka zielonego groszkumala puszka kukurydzy4-5 lyzek majonezu1 lyzka musztardysol,pieprzgrzybki marynowane (opcjonalnie)Wykonanie:Warzywa wyszorowac ,umyc i ugotowac w calosci ,w lupinach w nieosolonej wodzie,wystudzic,po czym obrac(...)minut).Wystudzic,obrac z lupin.Jablka i cebule obrac.Groszek i kukurydze wyplukac z zalewy na sitku i dobrze odsaczyc.Wszystkie skladniki pokroic w drobna kostke,posolic,doprawic pieprzem.Na koniec wymieszac z musztarda i majonezem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!świątecznym lub niedzielnym, polskim obiadem, do tego zawsze były ziemniaki lub kasza gryczana i kiszony ogórek 😉 Jest to proste danie, które każdy zna z domu rodzinnego. Dziś u mnie tradycyjne bitki wołowe z udźca, ale już w nietradycyjnym sosie...bo z dodatkiem musztardy z żurawiną, która nadała potrawie wyrazistości i oryginalnego smaku. Mięso wyszło kruche i mięciutkie
Kuchnia MagdaLenyoleju ze słoika z suszonymi pomidorami, 1 łyżka soku z cytryny, pół łyżeczki musztardy, szczypta suszonej czerwonej papryki, soli i pieprzu. Sałatka ze szpinakiem – sposób przygotowania Najpierw myję i osuszam liście szpinaku. Następnie myję, osuszam i kroję w kostkę pozostałe warzywa – paprykę, pomidora, ogórka i cebulkę. Umieszczam warzywa w dużej misce. Później dodaję pokrojone suszone pomidory oraz nasiona
Natka PietruszkiSkładniki: 1 opakowanie mixu sałat 5 ziemniaków 5 średnich dojrzałych pomidorów 5 jajek ½ dużego zielonego ogórka 1 ½ puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym ½ czerwonej cebuli zioła prowansalskie oregano oliwa Sos: 5 ząbków czosnku 6 łyżek oliwy 2 łyżki miodu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: 1. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, oprószyć ziołami
Szalona Kuchnia Ewelinynatki pietruszki 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku 4 jajka 2 łyżki ziaren słonecznika Targroch 1 ogórek 150 g sera feta ½ puszki kukurydzy Natka pietruszki do obsypania Sos francuski: 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę
VioletoweKucharzenieczerwonego wina 4 łyżki oleju rzepakowego Do podania ziemniaki gotowane lub pieczone , kopytka kwaszony lub konserwowy ogórek, marynowane patisony sos z duszenia Instrukcje Czosnek obieramy i dokładnie miażdżymy w wyciskarce. Ziarna jałowca drobno rozbijamy w moździerzu. Następnie przygotowujemy marynatę dokładnie mieszając ze sobą musztardę, 2 łyżki oleju, pieprz, czosnek, jałowiec i 1 łyżeczkę soli. Mięso dzielimy na 2 mniejsze kawałki
Kulinarna Pokusałyżki sosu sojowego – 2 łyżki cukru trzcinowego – 1 łyżka czerwonego wina wytrawnego – 1 łyżeczka musztardy – 1 łyżka soku z cytryny – 1 ząbek czosnku – 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: – 4 żytnie bułki – 2 ogórki kiszone – 2-3 łyżki pikantnego ketchupu – 4 drylowane oliwki – 4 długie drewniane patyczki Colesław: Marchew
Be Fit Be Strongsałaty masłowej 100 g łososia wędzonego 1 cebula czerwona 10 pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych 1 kawałek ogórka zielonego 5 pomidorów suszonych 1 łyżka czarnego sezamu 100 g makaronu trzy kolory z soczewicy 2 gałązki selera naciowego natka pietruszki sos: 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki octu winnego 6 łyżek oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól Sos: Czosnek przeciskam przez
wesoła kuchniaorzechy włoskie drobno posiekane - kiełki słonecznika - dressing: łyżka oliwy z oliwek + pół łyżeczki musztardy + szczypta cukru trzcinowego Przygotowanie: 1. Na początku przygotowujemy sobie wszystkie składniki: parówki kroimy na około 2 centymetrowe kawałki, ser kroimy w niewielkie plastry (ok. 2,5x2,5 cm), ogórki konserwowe kroimy wzdłuż na ćwiartki a następnie jeszcze na pół, suszone pomidory kroimy w cienkie plastry
Bananowe Polełyżka przyprawy gyros 3 łyżki oleju 1 główka sałaty (może być mieszana z różnych gatunków) 1 świeży ogórek 200 g pomidorków koktajlowych 300 g ananasa 160 g żółtego sera (starkowanego) Sos musztardowo miodowy: 3 łyżki miodu 2 łyżki musztardy miodowej 1 łyżka oliwy extra vergine 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki soku z pomarańczy 1 płaska(...)lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso wyjąć i usmażyć na patelni. Wystudzić. Przygotować dużą miskę. Sałatę opłukać, dokładnie osuszyć, a następnie poszarpać na mniejsze kawałki. Ogórka obrać i pokroić na plasterki. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć i poprzecinać na pół. Ananasa pokroić w kostkę około 2x2 cm. Wszystkie warzywa, kurczaka i ananasa umieścić w misce. Dodać tarty żółty
Świat Domowej Kuchnimarchew młoda, 1 większy seler młody, 4 sztuki pietruszka młoda, 5 sztuk ogórki małosolne, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, - do smaku sól, 1 szklanka majonez domowy, 2 łyżki natka pietruszki siekanamajonez: 1 żółtko, 1 łyżeczka cukru i soli, 1/2 łyżeczki octu winnego, 1 łyżka musztardy ziarnistej, 1,5 szklanki olej rzepakowy - poza olejem wszystko zmiksować i po troszku
W Mojej Kuchni Lubięrzodkiewki kawałek zielonego ogórka garść dowolnych kiełków Przygotowanie sycącej kanapki: Z wędzonej makreli usuń skórkę, kręgosłup oraz ości. Mięso podziel na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Dodaj pokruszony twaróg, jogurt, posiekany koperek, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj. Bajgle przekrój na pół, posmaruj pastą, udekoruj plastrami rzodkiewki, ogórka oraz kiełkami. ➤Pastę przygotuj dzień wcześniej wieczorem(...)porcje: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 sałata rzymska baby 100 g pomidorków koktajlowych ½ ogórka krótkiego 20 g tartego parmezanu 2-3 kromki Chleba Magnat Putka oliwa sól, pieprz po pół łyżeczki suszonego czosnku i suszonego oregano dressing: 1 łyżka musztardy delikatesowej 1 łyżeczka miodu sok wyciśnięty z ½ cytryny 3 łyżki oliwy sól, pieprz Przygotowanie sałatki do pracy: Pierś
Chilli Czosnek i Oliwasałatce. Składniki (1 porcja): garść miksu sałat garść szpinaku 1/3 papryki 1 mały ogórek gruntowy 1 mała pierś z kurczaka 3 łyżki ugotowanej komosy ryżowej miks ziaren do sałatki (Bakal) Dressing: 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli i pieprzu Przygotowanie(...)ziołowa) oraz solą. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju kokosowego i podsmażaj przez chwilę kurczaka z dwóch stron, a następnie duś pod przykryciem kilka minut. W tym czasie pokrój ogórka oraz paprykę. Przygotuj dressing mieszając wymienione powyżej składniki. Na talerz wyłóż liście sałaty i szpinaku. Kolejno wyłóż komosę ryżową, warzywa, kurczaka. Całość polej przygotowanym dressingiem i posyp mieszanką ziaren
Zdrowie na języku :P