się z charakternym sosem :) Składniki: 2 średnie młode ziemniaki 1/2 czerwonej cebuli 1 duża rzodkiewka kilkucentymetrowy kawałek ogórka sałatkowego kawałek bundza – kostka o wymiarach około 5x5x3 cm natka pietruszka sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka białego octu winnego płaska łyżeczka musztardy francuskiej sól pieprz cukier Wykonanie: Ziemniaki dokładnie wyszorowałam, ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie, ostudziłam, obrałam
Kuchenne zapiski Edytysoli (do smaku) 1 łyżeczka pieprzu (do smaku) Dodatki 4 szt. bułek 4 liście sałaty 1 szt. pomidora 1 szt. cebuli 1 szt. ogórka (świeży, konserwowy, kiszony, małosolny) 4 łyżeczki majonezu 4 łyżeczki ketchupu 4 łyżeczki musztardy Sposób przygotowania Mięso mielone przełożyć do miski, posolić i popieprzyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. „Zagnieść” jak ciasto
Wypieki i Rumieńceszczyptą soli. Usmażyć kotlecik (przewracając w połowie na drugą stronę). Kromkę zwykłego świeżego chleba posmarować grubo łagodną musztardą (najlepiej plnotucna) . Na warstwie musztardy ułożyć gorący kotlet, a na nim plasterki pomidora oraz marynowanych warzyw: cebuli, ogórka, papryki. Udekorować zieloną pietruszką
zadanie-gotowanieSkładniki: 1/2 opakowania kuskusu (120 g) 200 g polędwicy sopockiej 3-4 kawałki papryki marynowanej 3-4 ogórki kiszone 1 puszka groszku 1 czerwona cebula 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon … Czytaj dalej Sałatka z kuskusem i szynką
czarrna od kuchnipierś pieczonego kurczaka 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 cebula 2 ogórki kiszone 2 marchewki 1 pietruszka 2 ziemniaki 150 g majonezu 1 łyżka musztardy sól pieprz pieprz ziołowy staropolski Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę ugotować, wszystko w skórkach. wystudzić i obrać. Wszystkie składniki pokroić w kosteczkę, majonez wymieszać z musztardą , doprawić sałatkę solą i pieprzem, Wymieszać
Gotowanie jest łatwecynku, który wspomaga walkę z trądzikiem. Składniki Sałatka: 1/3 małej główki czerwonej kapusty 5 marchewek 200 g pomidorków koktajlowych 1 ogórek 1 żółta papryka 1 zielona papryka 1 łyżka sezamu 1 łyżka pestek dyni/słonecznika Sos musztardowy: 4 łyżki musztardy Dijon 4 łyżki octu jabłkowego sok z 1 cytryny 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka curry
Powiedz dietom niekawałki, zalej olejem, szczelnie zamknij i odstaw na 24 godziny. Przecedź przez gęste sitko. Żółtko połącz z musztardą, octem i solą, ubijaj stopniowo dodając olej, dopraw do smaku. Ravioli z kiszonego ogórka 1 łyżeczka agaru 200 ml soku z kiszonych ogórków 150 ml wody 4 jajka Posiekane ozory Odrobina wędzonego oleju Sól i pieprz do smaku Płatki
SzczyptaSmaQsera mozzarella 3 gotowe kotlety do hamburgerów dobrej jakości 5 pomidorków koktajlowych 1 cebula 2 korniszony przecier pomidorowy musztarda 1/4 główki sałaty lodowej sos czosnkowy 1. Z kotletów za pomocą kieliszka wycinamy kółka. Pozostałości drobno siekamy. Pomidorki, cebulę i ogórki kroimy w plastry, sałatę siekamy. 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy(...)gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. 3. Ciasto smarujemy koncentratem i musztardą. Posypujemy startą mozzarellą, układamy kotlety, cebulę i korniszony. 4. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, do zarumienienia brzegów. Polewamy musztardą i sosem czosnkowym, posypujemy sałatą i układamy pomidorki
Szefowa kuchnimakaronu, ananasa i szynki konserwowej. Składniki: - 1/2 szklanki makaronu włoskiego - 1 puszka ananasa - 300 g szynki konserwowej - 5 ogórków konserwowych - 2 pęczki szczypiorku - 3 łyżki przyprawy delikat czerwony - 1 łyżeczka soli czosnkowej sos - 2 łyżki śmietany 18 % - 1 łyżeczka musztardy stołowej - 1 łyżeczka przyprawy curry Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Filet z kurczaka kroimy w kostkę
Zainspirowana w kuchnisałatki, ilość można zwiększyć) 6 średnich ziemniaków 6 jajek 3 marchewki 2 mniejsze pietruszki (korzeń) 2-3 ogórki kiszone 2 średnie majonezy 2 jabłka (soczyste) 1 puszka kukurydzy około 1/2 selera (małego) sól i pieprz do smaku opcjonalnie: puszka groszku, łyżeczka musztardy, natka pietruszki do posypania Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo (doradzam dodać do wody odrobinę soli, wówczas jajka(...)pokrojone w kostkę warzywa, ogórki i jabłka. Na koniec dodajemy odsączoną kukurydzę (i opcjonalnie groszek). Kolejność dodawanych składników jest dowolna. Wszystko dobrze doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez (najpierw około 1 1/2 słoiczka). Całość dokładnie mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie dodajemy resztę majonezu i doprawiamy (według gustu). Jeśli lubimy wyraźniejsze smaki możemy dodać łyżeczkę musztardy. Sałatkę przekładamy do misy, wierzch smarujemy
Słodkie okruszkisałatki, ilość można zwiększyć) 6 średnich ziemniaków 6 jajek 3 marchewki 2 mniejsze pietruszki (korzeń) 2-3 ogórki kiszone 2 średnie majonezy 2 jabłka (soczyste) 1 puszka kukurydzy około 1/2 selera (małego) sól i pieprz do smaku opcjonalnie: puszka groszku, łyżeczka musztardy, natka pietruszki do posypania Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo (doradzam dodać do wody odrobinę soli, wówczas jajka(...)pokrojone w kostkę warzywa, ogórki i jabłka. Na koniec dodajemy odsączoną kukurydzę (i opcjonalnie groszek). Kolejność dodawanych składników jest dowolna. Wszystko dobrze doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez (najpierw około 1 1/2 słoiczka). Całość dokładnie mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie dodajemy resztę majonezu i doprawiamy (według gustu). Jeśli lubimy wyraźniejsze smaki możemy dodać łyżeczkę musztardy. Sałatkę przekładamy do misy, wierzch smarujemy
Słodkie okruszkipaseczki) Fasolkę i kukurydzę przelewamy na sitku wodą. Kiełbasę i szynkę kroimy w paseczki lub grubszą kostkę. Ogórki korniszony i jajka kroimy w kostkę. Do miski przekładamy wszystkie składniki, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i musztardą, mieszamy. Następnie dodajemy majonez i jeszcze raz mieszamy. Odstawiam na pół godziny do przegryzienia smaków. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilikminu rzymskiego) 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka mielonej kolendry 4 suszone daktyle bez pestek 2 łyżki musztardy (użyłam sarepskiej) 2 łyżki dżemu morelowego (użyłam brzoskwiniowy) olej rzepakowy lub oliwa 6 bułek pełnoziarnistych okrągłych (użyłam grahamek) 3 kiszone ogórki sól morska Składniki hummusu: 1 mały kalafior 1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka mielonej kolendry(...)kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka mielonej kolendry Połowę fasoli z przyprawami przełożyć do blendera, dodać połowę ugotowanej kaszy quinoa, daktyle pokrojone na mniejsze kawałki, musztardę i dżem. Zmiksować wszystko. Spróbować i ewentualnie doprawić solą (ja dodałam jeszcze szczyptę płatków chilli). Z powstałej masy uformować 6 kulek, a następnie spłaszczyć każdą na kształt kotleta. 4 suszone
Moja Delicjakminu rzymskiego) 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka mielonej kolendry 4 suszone daktyle bez pestek 2 łyżki musztardy (użyłam sarepskiej) 2 łyżki dżemu morelowego (użyłam brzoskwiniowy) olej rzepakowy lub oliwa 6 bułek pełnoziarnistych okrągłych (użyłam grahamek) 3 kiszone ogórki sól morska Składniki hummusu: 1 mały kalafior 1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka mielonej kolendry(...)kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka mielonej kolendry Połowę fasoli z przyprawami przełożyć do blendera, dodać połowę ugotowanej kaszy quinoa, daktyle pokrojone na mniejsze kawałki, musztardę i dżem. Zmiksować wszystko. Spróbować i ewentualnie doprawić solą (ja dodałam jeszcze szczyptę płatków chilli). Z powstałej masy uformować 6 kulek, a następnie spłaszczyć każdą na kształt kotleta. 4 suszone
Moja Delicjafiletów śledziowych matias 1 – 2 ziemniaki (około 200g) 1 jabłko (około 200 g) 150 g ogórków kiszonych 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek rzodkiewki 2 jajka ugotowane na twardo na sos : 5 łyżek majonezu (około 150 g) 2 łyżeczki musztardy sól , pieprz Link do filmu z przygotowania : Sałatka śledziowa z rzodkiewką i jabłkiem https://www.youtube.com/watch?v=gWTp5puJP0U Przygotowanie : Przed przygotowaniem(...)Ugotowane na twardo jajka kroję w drobną kostkę . Ogórki kiszone kroję w drobniutką kostkę . Jabłko obieram ze skórki , przekrawam na pół usuwam gniazda nasienne i kroję w drobną kostkę . Wypłukane i osuszone papierowym ręcznikiem filety śledziowe kroję w paseczki o szerokości około 1 centymetra . Przygotowanie sosu : 8. Do majonezu dodaję musztardę doprawiam solą (dwie szczypty- ilość soli zależy
Uwaga Babcia Gotuje