ogórki w musztardzie - 1008 przepisów (strona:54/68)

SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z CYTRYNOWO-MUSZTARDOWYM WINEGRETEM 387

miski i ostudź.Rzodkiewkę pokrój w plasterki, ogórka obierz ze skórki i pokrój w większą kostkę, papryki również pokrój w kostkę, cebulę - w półksiężyce; wrzuć warzywa do ostudzonej kaszy.Dodaj kiełki i posiekaną drobno pietruszkę oraz starty ser, dosól do smaku.SOS WINEGRET:Do malutkiego słoiczka wlej oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier oraz sól

Słodko-Słony Świat Ilony
Ziołowy sos do sałatek 168

jego dodatek do sezonowych warzyw: sałaty, ogórka, pomidora, rzodkiewki. Można dodać trochę startego sera, pokrojonej w paski szynki. Na zdjęciu akurat w towarzystwie kotleta mielonego i warzyw.  Do samego sosu można użyć octu balsamicznego (jego kolor będzie wtedy ciemniejszy) albo soku z cytryny zamiast octu jabłkowego. A jeśli zamiast jogurtu dodacie musztardę, powstanie taka bogatsza wersja sosu winegret. Zamiast

bistro mama
Sałatka z brokułem i makaronem 190

wodzie. Dobrze odcedzamy na durszlaku. Awokado, ogórka, ser feta i cebulę, kroimy na mniejsze kawałeczki w dowolnym kształcie. Wędzoną rybę porcjujemy na mniejsze plasterki. SOS DO SAŁATKI KOPERKOWO- LIMONKOWY: - 1/4 pęczka koperku - 1/2 limonki - 6 łyżek wody - 6 łyżek oliwy z oliwek - sól - pieprz - 1 łyżeczka miodu wysokiej jakości - 1 łyżeczka angielskiej musztardy z curry W/w składniki miksujemy blenderem

SMYKWKUCHNI
Obaid z piersi kurzych w 15 minut, pycha 181

piersi kurze pokrojone w małe kawałeczki,ogórka pokrojonego w kosteczkę. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, wymieszać i smażyć około 3-5 minut. Wlać wywar warzywny lub rozmieszaną kostkę rosołową w niecałej szklance wody.Dodać pomidorki przekrojone na pół. Wymieszać i gotować 5 minut. W dużym kubku rozmieszać śmietanę, przecier pomidorowy, musztardę na gładką masę. Do śmietany dolać trochę

Kuchnia Pokoleń
Stek ze Strusia z kaszą jaglaną w prażonej cebuli z musem z wiśni peruwiańskiej ,figi i śliwki kalifornijskiej 192

łyżki oleju musztardowego 4 łyżki musztardy z gorczycą pikantej 2 łyżki wody różanej 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka pieprzu świeżego mielonego 2 szczypty soli 2 łyżki octu balsamicznego z fig Składniki do kaszy : 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 1/2 szczypiorku drobno posiekanego 1/4 ogórka zielonego kilka czarnych oliwek 2 cebule

Viola cooks with passion
Sałatka z kurczakiem i makaronem penne 397

kostkę, ogórki też. Jajka ugotować na twardo, obrać pokroić w kostkę. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę, przesmażyć z przyprawą gyros, na tłuszczu. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Kukurydzę odlać z zalewy, przełożyć do miski. Do kukurydzy dodać składniki sałatki, wymieszać sałatkę z majonezem i musztardą, doprawić do smaku

Kuchnia Danusi
Pasta bezrybna a’la makrela 133

klimatami, ten przepis na pewno nie jest dla Ciebie. Mocno rybna pasta świetnie komponuje się z odświeżającym ogórkiem i słodkawym pomidorem. Wiem, wiem nie powinno się łączyć pomidora z ogórkiem… oj tam. Od czasu do czasu dla wrażeń smakowych można Składniki: Tofu wędzone – 500g (u mnie 2 kostki bio tofu z Polsoja) Nori – 3 sztuki Koperek(...)cytryny – 1/2 – 1 sztuka Papryka wędzona – 1 łyżeczka Oliwa z oliwek – 6 łyżek Płatki drożdżowe – 2 łyzki Czarna sól – 1 łyżeczka Musztarda – 1-2 łyżeczki Sól i pieprz – do smaku Wykonanie: Wszystkie składniki umieść w misce lub najlepiej w wysokim pojemniku i zblenduj na gładką masę. Dopraw do smaku. I voilà. Twoja

Blendman
Pasta koperkowa z łososia. Smarowidło do pieczywa na piątek i nie tylko. 249

odrobiną pieprzu. Dodajemy musztardę i majonez i/lub jogurt - w takiej ilości by uzyskać puszystą konsystencję i kremowy smak. Pasta gotowa. Najlepiej, żeby się trochę "przegryzła" w lodówce. Pewnie najbardziej smakuje z pyszną, chrupiącą bagietką prosto z piekarni. Ja jednak wybieram na co dzień pieczywo wieloziarniste i też było pysznie. Smarowidło bardzo dobrze skomponuje się z ogórkiem zielonym. Można ogóreczka drobno

Kuchnia po mojemu
Sałatka na grilla + mój ulubiony sos sałatkowy 309

składniki stanowią dla mnie bazę i do niej w zależności od okazji i zawartości lodówki dodaję różne inne składniki. W wersji obiadowej są to np.: -rzodkiewka -czerwona papryka -ogórek W wersji "imprezowej", jako samodzielne danie są to np.:  -kukurydza -oliwki -mozzarella/ser sałatkowy -pokrojony w kosteczkę i usmażony filet z kurczaka Sos sałatkowy (do obu wersji): (ilość na powyższą porcję(...)lepiej zawsze dolać go mniej do sałatki i później ewentualnie jeszcze dodać) 2 łyżki oleju 1 łyżka wody 1-1,5 łyżeczki soku z cytryny 1 czubata łyżeczka ostrej musztardy 1 płaska łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki oregano suszonego 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku Wszystkie składniki wymieszać w szklance. Polać sosem gotowe warzywa i wymieszać. Uwaga! Sos do sałatki

Kto ugości moich gości?
Beef burger 205

burgerów. Wyrabiamy mięso na jednolitą i gładką masę, dodając: 1 jajko, kilka łyżek sosu Worcestershire , płaską łyżeczkę soli, pieprz, kilka łyżek dobrego ketchupu i oleju, łyżeczkę ostrej musztardy. Na tym etapie doprawianie to jedna wielka niewiadoma. Dlatego po dokładnym wyrobieniu mięsa, kawałeczek smażymy na patelni, próbujemy i regulujemy smaki - więcej soli? pieprzu? sosu? Znów smażymy kawałek. Łapiąc odpowiednie proporcje(...)zieleniny wybrałem chrupiącą sałatę lodową i rukolę, która swym gorzkawym smakiem świetnie wkomponowuje się w intensywny smak mięsa. Dodatkowo nie wyobrażam sobie burgera bez czerwonej cebuli, pomidora, pikantnych, marynowanych ogórków w zalewie octowej z ostrą papryką.  Do roboty Piekarnik nagrzany do ok. 210 stopni po tylko aby wrzucić tam przekrojona na pół kajzerkę (powinna się zrumienić po wewnętrznej

Right Behind The Kitchen
Roladki z piekarnika z serkiem i suszonymi pomidorami. 187

suszonymi pomidorami. Takie roladki śmiało można  pokroić na kanapki.Na zimno również wyśmienicie smakują.Z roladkami najlepiej komponuje się czerwona kapusta ale jeśli ktoś nie lubi mogą być kiszone ogórki. Do mięsa użyłam przyprawy od firmy Skworcu . Wszystkich zainteresowanych szeroką gamą przypraw, owoców suszonych, herbat zapraszam do sklepu internetowego http://www.skworcu.com.pl/ . Składniki: około 12 plastrów schabu 2 duże marchewki(...)słoiczek suszonych pomidorów w oliwie pokrojonych w paseczki 1 opakowanie serka śmietankowego w plasterkach 2 duże cebule pokrojone w plastry Przyprawa do mięsa od Skworcu sól, pieprz do samku musztarda 1/2 szklanki oliwy 1 łyżka oregano  około 200 ml wody Wykonanie:  Plastry schabu umyć, osuszyć i rozbić z obydwu stron. Lekko posolić i popieprzyć, każdy płat mięsa posmarować

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka z makrelą i kolendrą oraz dressingiem musztardowym 214

przepada za jej charakterystycznym smakiem... Wtedy można użyć np. pietruszki naciowej. Zaczynamy od przygotowania dressingu do sałatki Składniki : 2 łyżki oliwy lub oleju lnianego łyżka octu winnego łyżeczka musztardy (wzięłam sarepską) kopiasta łyżeczka jogurtu naturalnego lub greckiego 1/4 łyżeczki cukru ewentualnie: łyżeczka chia Do słoiczka wlewamy olej i ocet, dodajemy resztę składników i mieszamy łyżeczką. Odstawiamy, by nasiona chia napęczniały(...)czasie wykonać sałatkę : Składniki : 3 liście sałaty lodowej przynajmniej pół pęczka kolendry z doniczki ok. 100 g makreli wędzonej 2 rzodkiewki 1/4 papryki żółtej lub czerwonej pół długiego ogórka pieprz Sałatę porwać na kawałki.  Kolendrę posiekać. Połowę dodać do sałaty. Resztę zostawić. Ogórek obrać i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić w półtalarki. Warzywa dodać

Weekendy w domu i ogrodzie
Kiełbasa pieczona w piwie i sałatka grecka 261

wybierać kiełbasę z dużą zawartością mięsa, by jak najmniej tłuszczu znalazło się w sosie. My wybieramy zawsze taką, która ma co najmniej 70% mięsa w składzie. W miseczce mieszamy musztardę, miód oraz przyprawy. Każdą kiełbaskę polewamy/smarujemy marynatą i układamy na cebuli w naczyniu żaroodpornym. * Możecie wybrać inne przyprawy, np. oregano, paprykę słodką czy chilli. Wszystko zależy od Waszych upodobań. Stwórzcie(...)grzałką i grillem W tym czasie spokojnie możecie zająć się przygotowaniem sałatki i naszykowaniem stołu. Sałatka "grecka": 1 sałata lodowa lub opakowanie ulubionej mieszanki sałat 4-5 pomidorów 1 ogórek zielony 1 papryka czerwona - opcjonalnie 1 opakowanie serka solankowego - Favita lub Tolonis * Przygotowujemy dużą miskę, wsypujemy do niej ulubioną mieszankę sałat lub w przypadku sałaty lodowej - myjemy ją, kroimy drobno

Cooking Monster
Burger koreczki - najlepsza przekąska na imprezę 276

Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowego lub np indyka jeśli chcecie wersję bardziej fit 1 cebula 1-2 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz, sól żółty ser sałata lodowa papryka ogórek pomidor koktajlowy patyczki do koreczków Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy. Maczamy dłonie w zimnej wodzie i formujemy małe kuleczki. Patelnie delikatnie smarujemy olejem i na rozgrzaną, wrzucamy(...)wykałaczkę następnie nabijamy ser i warzywa, kończymy pomidorkiem koktajlowym. Podajemy z sosem miodowo musztardowym. Sos miodowo-musztardowy Składniki: 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka muszatardy amerykańskiej (może być inna jeśli nie macie) 1 łyżeczka miodu Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Sos świetnie nadaje się do koreczków, hamburgerów lub dań z grilla

Dobra karma

Proponowane wyszukiwania