ogórki w musztardzie - 1008 przepisów (strona:44/68)

Sałatka jarzynowa (warzywna) 210

sałatki, ilość można zwiększyć) 6 średnich ziemniaków 6 jajek 3 marchewki 2 mniejsze pietruszki (korzeń) 2-3 ogórki kiszone 2 średnie majonezy 2 jabłka (soczyste) 1 puszka kukurydzy około 1/2 selera (małego) sól i pieprz do smaku opcjonalnie: puszka groszku, łyżeczka musztardy, natka pietruszki do posypania Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo (doradzam dodać do wody odrobinę soli, wówczas jajka(...)pokrojone w kostkę warzywa, ogórki i jabłka. Na koniec dodajemy odsączoną kukurydzę (i opcjonalnie groszek). Kolejność dodawanych składników jest dowolna. Wszystko dobrze doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez (najpierw około 1 1/2 słoiczka). Całość dokładnie mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie dodajemy resztę majonezu i doprawiamy (według gustu). Jeśli lubimy wyraźniejsze smaki możemy dodać łyżeczkę musztardy. Sałatkę przekładamy do misy, wierzch smarujemy

Słodkie okruszki
Sałatka z uszkami . 182

paseczki) Fasolkę i kukurydzę przelewamy na sitku wodą. Kiełbasę i szynkę kroimy w paseczki lub grubszą kostkę. Ogórki  korniszony i jajka kroimy w kostkę. Do miski przekładamy wszystkie składniki, przyprawiamy do  smaku solą, pieprzem i musztardą, mieszamy. Następnie dodajemy majonez i jeszcze raz mieszamy. Odstawiam na pół godziny do przegryzienia smaków. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym 161

kminu rzymskiego) 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka mielonej kolendry 4 suszone daktyle bez pestek 2 łyżki musztardy (użyłam sarepskiej) 2 łyżki dżemu morelowego (użyłam brzoskwiniowy) olej rzepakowy lub oliwa 6 bułek pełnoziarnistych okrągłych (użyłam grahamek) 3 kiszone ogórki sól morska   Składniki hummusu: 1 mały kalafior 1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka mielonej kolendry(...)kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka mielonej kolendry Połowę fasoli z przyprawami przełożyć do blendera, dodać połowę ugotowanej kaszy quinoa, daktyle pokrojone na mniejsze kawałki, musztardę i dżem. Zmiksować wszystko. Spróbować i ewentualnie doprawić solą (ja dodałam jeszcze szczyptę płatków chilli). Z powstałej masy uformować 6 kulek, a następnie spłaszczyć każdą na kształt kotleta. 4 suszone

Moja Delicja
Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym 177

kminu rzymskiego) 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka mielonej kolendry 4 suszone daktyle bez pestek 2 łyżki musztardy (użyłam sarepskiej) 2 łyżki dżemu morelowego (użyłam brzoskwiniowy) olej rzepakowy lub oliwa 6 bułek pełnoziarnistych okrągłych (użyłam grahamek) 3 kiszone ogórki sól morska   Składniki hummusu: 1 mały kalafior 1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka mielonej kolendry(...)kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka mielonej kolendry Połowę fasoli z przyprawami przełożyć do blendera, dodać połowę ugotowanej kaszy quinoa, daktyle pokrojone na mniejsze kawałki, musztardę i dżem. Zmiksować wszystko. Spróbować i ewentualnie doprawić solą (ja dodałam jeszcze szczyptę płatków chilli). Z powstałej masy uformować 6 kulek, a następnie spłaszczyć każdą na kształt kotleta. 4 suszone

Moja Delicja
Sałatka Śledziowa z Rzodkiewką , Jabłkiem i Ziemniakami 226

filetów śledziowych matias 1 – 2 ziemniaki (około 200g) 1 jabłko (około 200 g) 150 g ogórków kiszonych 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek rzodkiewki 2 jajka ugotowane na twardo na sos : 5 łyżek majonezu (około 150 g) 2 łyżeczki musztardy sól , pieprz Link do filmu z przygotowania : Sałatka śledziowa z rzodkiewką i jabłkiem  https://www.youtube.com/watch?v=gWTp5puJP0U Przygotowanie : Przed przygotowaniem(...)Ugotowane na twardo jajka kroję w drobną kostkę . Ogórki kiszone kroję w drobniutką kostkę . Jabłko obieram ze skórki , przekrawam na pół usuwam gniazda nasienne i kroję w drobną kostkę . Wypłukane i osuszone papierowym ręcznikiem filety śledziowe kroję w paseczki o szerokości około 1 centymetra . Przygotowanie sosu : 8. Do majonezu dodaję musztardę doprawiam solą (dwie szczypty- ilość soli zależy

Uwaga Babcia Gotuje
Letnia sałatka z młodymi ziemniakami. 470

Składniki : około 10 średnich młodych ziemniaków 2-4 jajka 6-7 rzodkiewek 1 ogórek gruntowy kilka listków sałaty podwójna pierś z kurczaka kilka gałązek koperku przyprawa do kurczaka olej do smażenia sos : 1 łyżka musztardy 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka naturalnego miodu  Sposób wykonania :   P iersi z kurczaka umyć,osuszyć,pokroić w paski, przyprawić

Przepisy i porady kulinarne
(Nie)tradycyjna sałatka jarzynowa (również w wersji wegańskiej) 223

serka wiejskiego /majonezu tradycyjnego - 1 łyżeczka czarnej soli/3 jajka ugotowane na twardo - 1 łyżeczka musztardy - sól(jeśli nie używamy czarnej soli), pieprz Ziemniaki, marchewki, pietruszki oraz seler dokładnie szorujemy i nie obierając gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W międzyczasie jabłko obieramy i wraz z ogórkami kiszonymi kroimy w drobną kosteczkę. (Jeżeli robimy tradycyjną wersję - jajka gotujemy na twardo(...)studzimy, obieramy i również kroimy w kosteczkę. Groszek odsączamy. Cebulę kroimy w kosteczkę i przelewamy wrzątkiem na sicie. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i łączymy wraz z majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i ewentualnie dodatkowo doprawiamy, bądź dodajemy majonezu. Wstawiamy na kilka godzin lub na noc do lodówki, by się przegryzła. Smacznego

Be Fit Be Strong
Pieczona wołowina, kasza gryczana i salsa 125

osoby: 70 dkg  wąskiej wołowiny pieczeniowej 2-3 gałązki rozmarynu sól i pieprz do smaku 1 łyżka musztardy dijon 1  łyżka klarowanego masła 1 łyżka smalcu Dodatkowo : 250 kaszy gryczanej 3 pomidory kilka rzodkiewek 10 cm świeżego ogórka 1 szalotka lub mała cebulka kilka gałązek szczypiorku Sos do salsy : 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego sól

Gosia gotuje
Sałatka nicejska 209

imprezę. Gorąco polecam. Do przygotowania sałatki użyłem: 1 główki sałaty lodowej, 3 pomidorów, 1 długiego ogórka, 1 czerwonej cebuli, 4 jajek, 1 puszki tuńczyka w sosie własnym, 20 czarnych oliwek, 20 sztuk filetów z sardeli (anchois), 1 ząbka czosnku, 1 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczki suszonego tymianku, 3 łyżek octu balsamicznego, 4 łyżek oliwy, soli, czarnego świeżo(...)dwucentymetrową kostkę pomidory, pokrojonego w trzymilimetrowe plastry ogórka i czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Całość wymieszałem. Następnie dodałem tuńczyka w sosie własnym, uważając, aby mięso ryby nie uległo nadmiernemu rozdrobnieniu, oliwki, filety z sardeli i pokrojone w ćwiartki ugotowane wcześniej jajka. Następnie przygotowałem sos vinaigrette. W małym naczyniu umieściłem łyżeczkę musztardy, łyżeczkę suszonego tymianku, łyżeczkę suszonego oregano i przeciśnięty przez

Wyprawy kulinarne
ZAPIEKANKA Z KASZĄ PĘCZAK I KURCZAKIEM 153

osolonej wodzie według instrukcji.Filet z kurczaka myję i kroję w kostkę,doprawiam, smażę na rumiano. Paprykę kroję w kostkę. Ogorki konserwowe również kroję w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekam. Do miski przekładam kaszę,mięso, paprykę. Następnie dodajemy majonez , musztardę i ketchup. Doprawiam. Dodaję cebulkę prażoną i ser żółty. Mieszam. Przekładam do formy do zapiekania. Piekę

Gotowanie Patki
Sałatka ziemniaczana z gotowanymi buraczkami 182

nieduże ugotowane 2 ogórki kwaszone Krokus kilka liści roszponki 4-5 sztuk rzodkiewki kilka liści sałaty dressing:  łyżeczka miodu 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka musztardy angielskiej 1 łyżka octu białego winnego lub soku z cytryny 3 łyżki oleju sól pieprz Przygotowanie: Ugotuj ziemniaczki, buraki i jajka. Zrób dressing(...)ćwiartki ziemniaczki i jajka, a buraczki w plasterki cieniutkie. Do ciepłych warzyw dodaj pokrojoną rzodkiewkę również w plasterki. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki kwaszone. Teraz kiedy warzywa nieco przestygły dodaj roszponkę i delikatnie wymieszaj. Wyłóż na misę na liście sałaty, na wierz ułóż ćwiartki jajka. Przepyszna sałatka, która

AZgotuj!
KANAPKA NICEJSKA 224

odsączonego z zalewy 1 jajko mała garść listków świeżego szpinaku 1 łyżka majonezu 1/2 małej czerwonej cebuli 16 plasterków ogórka mała garść czarnych,drylowanych oliwek (bez pestek)  1/3 ząbka czosnku 1 łyżka oliwy 1 filecik anchois WINEGRET : 1 łyżeczka musztardy miodowej, 3 łyżeczki soku z cytryny, szczypta soli i czarnego pieprzu, 3-4 łyżki oliwy WYKONANIE Jajko gotujemy(...)plasterki WINEGRET : w miseczce mieszamy 1 łyżeczkę musztardy miodowej ze szczyptą soli i pieprzu oraz sokiem z cytryny. Stopniowo, energicznie mieszając dolewamy oliwę. Mieszamy do otrzymania gęstej, jednolitej emulsji. TUŃCZYKA dokładnie odsączamy z zalewy, rozdrabniamy widelcem, przekładamy do miseczki i mieszamy z 1/2 sosu winegret. Cebulę kroimy w cieniutkie piórka, ogórka obieramy i kroimy w plasterki. Wkładamy do salaterki, mieszamy

cool and minty
Tatar ze śledzia po węgiersku 216

przyrządzony w ten sposób bardzo ładnie się prezentuje. Najlepiej smakuje z chrupiącym pieczywem. Składniki: 5 filetów śledziowych 4 ogórki kiszone 5 jajek ugotowanych na twardo 2 papryki czerwone 1 mały słoik grzybów marynowanych 1 cebula cukrowa Sos: 1,5 łyżka musztardy 1,5 łyżka miodu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ostrej papryki sól,pieprz Sposób przygotowania: Śledzie moczymy

Bajeczna Kuchnia
Wegetariański hamburger z waflami ryżowymi z solą morską oraz fasolka / Vegetarian hamburger with rice wafers with sea salt and 175

cooked beans prażona cebulka / roasted onions roszpunka / lambs pomidor / tomato ogórek / cucumber rzodkiewka / radish masło / butter Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, smażenie: 10 min, ilość porcji: 4 Najpierw przygotowujemy kotleta z kalafiora. Kalafior miksujemy w blenderze i wkładamy do miski. Dodajemy sezam, ryż, bułkę tartą, mąkę, musztardę, czosnek, pietruszkę i dwie garście startego sera. Dokładnie mieszamy ze sobą

Projekty ze smakiem
"Śledzie" z boczniaków w lekkim sosie tatarskim (wegańskie) 234

całej, dużej rodziny! :) Składniki:   - 625ml mleka roślinnego (u mnie sojowe) - 250g boczniaków - 150g płatków ryżowych - 4 kiszone ogórki - pół pora - pęczek natki pietruszki - pęczek koperku - sok z całej cytryny - 1,5 łyżki octu jabłkowego - 1 łyżka musztardy - sól, pieprz  opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu (ja pominęłam, gdyż użyłam słodzonego mleka) Sos: W garnuszku umieszczamy płatki ryżowe, dodajemy mleko(...)cytryny, musztardę i ocet, znów mieszamy.  "Śledzie": Boczniaki myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. (mniej więcej 1 boczniak na 3-4 kawałki) Smażymy na niewielkiej ilości oleju pod przykryciem, aż puszczą sok. Następnie zdejmujemy pokrywkę i dalej smażymy, aż wchłoną całą wodę i nabiorą lekko złotego koloru, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy.  Ogórki i pora drobno kroimy

Be Fit Be Strong

Proponowane wyszukiwania