Potem obiad, sjesta do 17.00 a potem się WYCHODZI z domu. Dlatego OBIAD ma być chłodny, pożywny..bo kolacja to generalnie jakaś pizza poza domem, panino czyli słynna ogromna kanapka... Oto co się podaje w letnie dni na obiad, co się daje ojcom, teściom, mężom, synom do pracy ? Ano musi być makaron! Tam nie ma dnia bez makaronu(...)makaron ma być schłodzony. Skladniki -fusilliMALMA, bo się nie rozpadają, -pomidorki koktaliowe, tzw. ciliegino di Pachino lub pomodori zuccherini. Na pewno dostępne w sieciach typu TESCO,ALMA... itd. -rucola -ogórek -i tu uwaga-miał być brokuł gotowany na parze, ale nam zależy na czasie, a poza tym , dla jednego brokuła trzeba wietrzyć cały dom. Dlatego dodałam sporo kiełków z brokuła
Z Kuchni Do Kuchniogórka, rabarbaru i chleba pumpernikla. Taka polska panzanella z ciemnym chlebem i ukochanym przez wszystkich rabarbarem. W końcu jest wiosna a rabarbar tak szybko się kończy. Składniki: duży ogórek szklarniowy obrany i pokrojony na kawałki łodyga rabarbaru obrana i pokrojona na kawałki łyżka śmietany kokosowej lub jogurtu mały ząbek czosnku świeżo mielony pieprz (duża szczypta) – jeszcze lepszy będzie pieprz różowy(...)najłatwiejsze do wyhodowania w domu kiełki. Rosną same! To od nich zaczyna się wiosna. Jednocześnie gości na naszych stołach głównie na Wielkanoc. Jaka szkoda. To przecież najlepszy dodatek do kanapek i do… zupy! Składniki na 4 porcje zupy z rzeżuchy: pęczek włoszczyzny – obranej 2 cebule i 2 ząbki czosnku – obrane po pół łyżeczki lubczyku, ziaren pieprzu i ziaren ziela angielskiego
Ugotowane pozamiataneczasem oglądam "Kulinarne podróże z Guyem Fierim" intrygowała mnie pasja tamtych restauracji i wszelakich barów, do kanapek, polewanych sosami mięsnymi. Jakoś mi to nie pasowało, buła przełożona mięsem i zalana mokrą miksturą. Myślałam sobie, że o ich domena, a nie nasze klimaty. Jak bardzo byłam w błędzie, przekonałam się niedawno, wertują archiwa ze starymi przepisami. Gdy tylko zobaczyłam(...)plasterki tylko poszarpałam widelcem. Od siebie też dodałam plasterki korniszona. Na dolną część idzie odrobina sosu i cebula, przykrywamy środkową częścią bułki, na to kleksik sosu, mięso i ogórek. Wierzch można jeszcze udekorować samą cebulą. Wszystko powinno być ciepłe, aby pieczywo naszło aromatami i się lekko zaparowało. I muszę przyznać, że mimo obaw stara bułka smakowała
Dieta moja pasjaNa Sylwestra chętnie przygotowuję mini dania, takie na jeden kęs. Na domową imprezę sylwestrową, czy karnawałową idealnie pasują wszelkiego rodzaju koreczki, mini kanapeczki, mini tartinki, faszerowane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCo na obiad , może domowy szybki ” Subway „ Dzisiaj , dopadło mnie, zapalenie oskrzeli i naprawdę ,ostatnią rzeczą ,jaka mi się marzyła , był godzinny pobyt w
Ogrodnik w podróżyZdrowa alternatywa dla klasycznego, tłustego smalcu ze skwarkami. Czerwona fasola, czerwona cebula, przyprawy. Do tego domowy chleb :) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula
Szczęśliwa kuchniaZdrowa alternatywa dla klasycznego, tłustego smalcu ze skwarkami. Czerwona fasola, czerwona cebula, przyprawy. Do tego domowy chleb :) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comszybki pasztet drobiowy. U mnie powstaje na bazie tego, co pozostaje z obiadu. I choć inspiracją był ten przepis , to moja wersja jednak jest inna. Idealne jako dodatek do kanapek, zarówno na co dzień, jak i bardziej wykwintnie, na imprezę (robi furorę), święta, itp. Polecam, doprawienie to już rzecz gustu, nasze było lekko słodkawe (ale nie za bardzo), lekko pikantne(...)podaniem, wówczas będzie bardziej smarowne, prosto z lodówki jest dość zbite (masło), ale i tak pyszne. Można do masy dodać trochę rosołu, będzie luźniejsza... Można podawać z dodatkiem konfitury, ogórka, pomidora lub dowolnie. Smacznego
Smaczne Zdrowesmiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Lekko pikantna i słodkawa zarazem , bardzo prosta , nie przekombinowana . Pasuje do wędliny , kanapek , a nawet samodzielnie . Łatwa i pyszna , polecam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 dość , duża ,czerwona cebula(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Na drugi dzień sałatka jest naprawdę pyszna , przesiąknięta wszystkimi smakami . Dzięki temu , że nie zawiera mokrych składników ( np kiszone ogórki ) , nie puszcza soku i można ją spokojnie ,przechowywać w lodówce kilka dni .Proporcje majonezu i pieprzu , możecie oczywiście zmieniać, wedle upodobań " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height
Ogrodnik w podróżyNiedziela to chyba jedyny dzień, kiedy spokojnie, bez ganiania z dzieciakiem do przedszkola i codziennymi obowiązkami, możemy się rodzinnie skupić na najważniejszym posiłku jakim jest śniadanie
BaRepasmoże całkiem inaczej? Coś całkiem innego? Zerknęłam na moją mini spiżarkę słoiczków ETERNO i oświeciło mnie. Mój wzrok przykuł nasz ulubiony Chrzan z Imbirem. Poważnie, wyżeramy go łyżeczką do kanapek i czasami z nim kombinuję przy obiadach. Tak narodził się pomysł na te roladki. Szybkie, łatwe, nie trzeba wiązać, bo gdyby trzeba było to bym ich nie robiła, Leń tego(...)obsmażyłam z każdej strony na gorącym oleju. Obsmażone umieściłam w woku, obkładając je cebulą. Dusiłam kilka minut pod przykryciem. Jak widać podałam z utłuczonymi ziemniakami i kiszonymi ogórkami, oczywiście własnej roboty ;) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktów firmy Ballarini: wok Granitium i patelnia płytka LUCCA
Blondynka Gotujemają za bardzo smaku;/ a przygotowanie tej pasy nie jest wcale wielką filozofią. Wystarczą dobre składniki, blender lub rozdrabniacz i gotowe. Świetnie nadaje się jak smarowidło na kanapkę, czy jako dodatek do świeżych warzyw. Hummus tradycyjny z ciecierzycy Składniki: 400 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki lub samodzielnie ugotowanej) 3 łyżki płynu z puszki po ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy(...)oliwy z oliwek. Podajemy w miseczce udekorowany odrobiną oliwy oliwek, kilkoma ziarenkami ciecierzycy i płatkami chilli. Najlepiej smakuje z chlebkami pita i świeżymi warzywami. Idealnie sprawdzą się papryka, ogórek zielony i seler naciowy. Smacznego Artykuł Hummus tradycyjny z ciecierzycy pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeBardzo lubię ten letni czas, zwłaszcza koniec lipca, kiedy zaczynają pojawiać się kolejne owoce i warzywa. To okres robienia przetworów na zimę, zwłaszcza ogórków. W moich przepisach pojawiają się w większej ilości świeże owoce i warzywa, to naprawdę piękny okres w roku. Z przyjemnością powstają nowe receptury, których niejednokrotnie inspiracją są wakacyjne miejsca. Przede wszystkim, nie tylko zresztą latem(...)serek kozi z mleka koziego, czyli coś innego, niż tradycyjne twarogi, które jemy na śniadanie, najczęściej na słodko lub z dodatkiem np. rzodkiewki i posiekanego szczypiorku jako smarowidło na kanapki. W wakacje warto poznawać nowe smaki, które później wprowadzimy do swojego codziennego menu. Kozi ser doskonale pasuje, jak się okazuje, do każdej z diet. Więcej informacji na ten temat znajdziecie
Moja smaczna kuchniafenkuł (dodatek wypatrzony u Clausa Meyera we Wszystkich Smakach Skandynawii ), dzięki któremu nabiera on anyżkowego smaku. Gravlax to świetny pomysł na przystawkę, zagryzkę do wódki, czy dodatek do kanapki. Zimą, kiedy wzrasta nasze zapotrzebowanie na tłuszcze, smakuje zdecydowanie najlepiej. Ja gravlaxa podaję zwykle w towarzystwie sosu miodowo-musztardowego lub chrzanowego. Łosoś smakuje wtedy wprost wyśmienicie! * SKŁADNIKI Gravlax(...)rybę oczyść z soli i przypraw, przepłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Krój na cienkie plastry. Do łososia świetnie pasuje sos musztardowo-koperkowy, sok z cytryny, czy zielony ogórek. Możesz podawać go samego lub z ciemnym pieczywem. Sos musztardowo-koperkowy Śmietanę połącz z musztardą, miodem i koperkiem. Przypraw pieprzem do smaku i podawaj wraz z łososiem
Food SquarePlatona i Sokratesa. Przede wszystkim hummus jest niezwykle bogaty w witaminy i składniki odżywcze, w dodatku bardzo dobrze przyswajalne, co jest niezwykle cenną cechą. Co zatem zaserwujemy sobie pochłaniając kanapkę z hummusem? Przede wszystkim żelazo, co dla maluchów po szóstym miesiącu życia jest niezwykle ważne. Do tego witamina C i kwas foliowy oraz magnez i witamina B6, co wzmocni nasz(...)trochę oliwy, bądź zalewy z cieciorki. Na koniec doprawić kuminem (u mnie łyżeczka) i pieprzem do smaku. Porządnie wymieszać. Serwować z chlebkiem pita bądź warzywami (świetnie komponuje się z ogórkiem i papryką). Przechowywać w lodówce 4-6 dni. Smacznego! Źródło wiadomości: WHOmus
Przepysznik - BLW i nie tylko