używamy najczęściej naszej rodzimej soli kamiennej (np. z Wieliczki), ale dostępne są na rynku coraz częściej stosowane sól morka i sól himalajska. Solą gruboziarnista najczęściej solimy gotową już potrawę, kanapki itp. Ziele angielskie – bez niego nie powstanie większość zup, sosów, nie udusimy bez niego mięsa, możemy go dodać również do grzanego wina czy piwa, aby nadać pieprzowej nuty. Liść(...)podstawowy składnik musztardy (ziarnistej jeśli korzystamy z ziaren w całości lub zwykłej jeśli korzystamy ze zmielonej gorczycy). W Polsce masowo wykorzystuje się ją również do wszelkiej maści marynat, np. ogórków konserwowych (pikli), papryki konserwowej, marynowanych grzybów. Jeśli chcesz poznać inne przyprawy i zioła – nie tylko z kuchni polskiej, odwiedź stronę: http://www.kuchnia.wp.pl/query,przyprawy,szukaj.html
WojnaNaSmaki.plamoku i zajmie się swoimi zabawkami, jesteście Paniami u siebie a koleżanki zdechną z zazdrości, że wszystko ogarniacie. Co podać, żeby koleżanki z zazdrości zzieleniały? Paluszki, krakersy i kanapki już nie robią szału. Teraz naród domaga się fingerfoodów, comfortfoodów i innych foodów o których się naczytał. To może ptysie? Mało roboty. Efektownie wglądają. Są w miarę zdrowe, bo zrobimy(...)tego dajecie posiekany szczypior, wyciśnięty czosnek i drobno pokrojoną cebulę. Doprawcie do smaku.Ptysie przekrojone na pół faszerujecie sporą ilością musu i nakrywacie. W mus wciskacie pół plasterka świeżego ogórka.Proste, pyszne i robi wrażenie Smacznego
ladykitchenwątróbki". Klarowane masło po zastygnięciu tworzy na wierzchu taką aromatyczną skorupkę, która chroni pasztet przed wysychaniem. Zamiast brandy podlałam wątróbki różowym winem i fajnie to wyszło. A kanapka z pasztetem na kromce domowego chleba z garnka żeliwnego to naprawdę niebo w ustach. Dla nas rewelacja, a Ty musisz koniecznie tego spróbować! Pasztet może stać w lodówce nawet troszeczkę dłużej niż(...)lodówki na całą noc. Masło w tym czasie zastygnie tworząc na wierzchu kremową skorupkę. Możesz ją jeść razem z pasztetem, albo odłożyć na bok. Najbardziej lubię pasztet z ogórkami kiszonymi albo z pomidorem. A ten jest pyszny i tak jak już wspomniałam spokojnie możesz go jeść ponad tydzień tylko przechowuj go w lodówce. SMACZNEGO życzy
Blondynka GotujeCzy burger to tylko mięso...mięso i jeszcze raz mięso ? Otóż nie. Mimo, że klasyczny burger bliski jest memu sercu lub raczej żołądkowi i
kolorowotorcikowoMuszę się do czegoś przyznać. Mam lenia. A może to zmęczenie. W każdym razie nic mi się nie chce. Ostatnie upalne dni też odebrały mi siły
Mieszam w GarnkuMąż ostatnio zmienił pracę a ja nie wiedziałam, czy będzie w kuchni miał możliwość podgrzania domowego jedzonka, czy też muszę dawać mu coś, zdatnego do jedzenia na zimno. Kanapki nosił przez pierwsze dwa dni. Ale ma gotującą żonę, więc trzeba było stanąć na wysokości zadania i przygotować jakieś sensowne danie. Padło na kaszę. Bo sycąca. Bo lubimy kaszę. Bo mało(...)mieszamy z dodatkami. \r","Posypujemy na koniec fet\u0105 i natk\u0105 je\u015bli lubimy i pestkami dyni.\r"]} Drukuj Kasza jaglana z suszonymi pomidorami i oliwkami Składniki 1/2 ogórka 6 połówek suszonych pomidorów + kilka łyżek oliwy spod nich 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej garść oliwek pestki dyni feta, natka, cebula (opcjonalnie) sól, pieprz Sposób przygotowania Kaszę gotujemy zgodnie
Mieszam w Garnkukońcu zgodnie stwierdziliśmy, że robimy je w domu…. problem jedynie stanowiło pieczywo…. Na czym je zrobić, na chlebie tostowym, w bagietce? Lokal, w którym zamówiliśmy te „kanapki” serwował je w cieście, które kształtem przypominało nieco pitę, a smakiem… pizzę;) Jakieś takie skojarzenia mieliśmy. Nijak tego jednak nie sposób odtworzyć. Zdecydowaliśmy się więc na bułki(...)plasterki. Boczek wysmażamy na rozgrzanej, suchej patelni. Ser kroimy na cienkie plastry (przyda się np obieraczka do warzyw). Składniki na sos łączymy razem. Dodajemy startego na drobnych oczkach tarki ogórka. Bułki kroimy na pół, smarujemy sosem, kładziemy listek sałaty, plasterki pomidora po 1 lub po 2 plasterki boczku oraz ser. Przykrywamy drugą częścią bułki
Smaki Na TalerzuWeekendy upływają mi ostatnio dość intensywnie i do tej pory nie było okazji do pieczenia chleba na zakwasie. Wczoraj się udało. A głównym składnikiem (może w
Weekendy w domu i ogrodziePasta z bobu z mocną nutą koperkową U mnie w domu nie pamiętam, żeby kiedykolwiek była kultura jedzenia bobu. Gdy oglądałem youtuberów, którzy rzucają się na
BlendmanPasta z bobu z mocną nutą koperkową U mnie w domu nie pamiętam, żeby kiedykolwiek była kultura jedzenia bobu. Gdy oglądałem youtuberów, którzy rzucają się na
Blendmanoraz wiesiołka Jednym z sztandarowych produktów jest olej kokosowy , który idealnie nadaje się do przyrządzania dań w wysokiej temperaturze. Co ciekawe, doskonale sprawdza się zamiast masła lub margaryny na kanapkach. Jego zastosowanie znane jest również w kosmetyce i pielęgnacji ciała. Olejowy Raj prowadzi sklep internetowy oraz sprzedaje swe oleje w aptekach, sklepach spożywczych a także w sklepach ze zdrową żywnością(...)szczególnie dzięki odkryciu jego fascynujących właściwości odkażających, leczniczych, przeciwzapalnych oraz profilaktycznych – kluczem jest tu tzw. ssanie oleju. Tatar z wędzonego łososia Składniki na 2 porcje: 200 g wędzonego łososia ogórek konserwowy 1/2 czerwonej cebuli sok z limonki łyżeczka sól morska Falksalt czarny pieprz szczypior do dekoracji łyżeczka oleju rzepakowego Olejowy Raj Wykonanie: Pokroić drobno ogórka, cebulę czerwoną oraz
Bike By Lifemiałam jeszcze okazji ich kupić. Naszych jest niewiele, może pięć krzaczków, ale są luksusowo dobre. W sam raz, żeby delektować się nimi prosto z gałązki albo pokroić na mini kanapkę. W mojej mini kanapeczce, poza pachnącymi truskawkami,wyjątkowy jest też spód. To kolejne, po "Truskawkowym studio", wspomnienie z dzieciństwa, kiedy to w piekarniach nie było tych wszystkich 'ciabat' i 'mafinów(...)chlebek częściej, szczególnie, że cała rodzina o nim sobie przypomniała. Również KonQbek, nowicjusz w kwestii tureckiej, wyraził swoją aprobatę- chlebek zachwyca wszystkich:) A przy okazji- zachwycają też nasze ogórki szklarniowe- oto pierwszy zbór. Obecnie już pięć czeka w lodówce- czyżby nadszedł czas na dolnośląską Japonię...? I na zakończenie pytanie: czego to kwiatki? Ktoś rozpozna? Odpowiedź w następnym poście
les mirabelleswariant -seler naciowy od serca, nie bójmy się tej jędrnej zielonej lodygi z lekką czuprynką -kolorowa rzodkiewka – biała i różowa -marchewka -kapusta pekińska -ogórki gruntowe ze skórką, ale ma być więcej cukini baby ,aniżeli ogórka -ze dwie łychy oregano, ale jeśli nie lubicie bądz nie macie oregano orginalnego rodem z Sycylii, czyli takich większych kwatuszków ,to nie dajcie(...)słoik jest większy to nawet 2 lub 3 łyżki. Zakręcamy i pasteryzujemy jak zwykle. Uwaga, doskonała sałatka ma być chrupiąca i jędrna.Ma dobrze smakować z rybą w kanapce, jak i z szynką parmeńską ,salami, wiejską kiełbasą, wątróbką z grilla czy mięsem z grilla...dlatego należy dobrze zdecydować jaką zalewę chcemy. Nie należy przesadzać z cukrem, to już wiem
Z Kuchni Do KuchniGdyni przy ul. Świętojańskiej 65. Ceny przystępne a pizza najlepsza ! Zawsze zamawiam Salami mascarpone z salami picante, pieczarkami, rukolą i mascarpone. W menu znajdziecie pizzę oraz panino – kanapki na ciepło własnego wypieku. Jeśli raz odwiedzicie to miejsce, zakochacie się w nim i będziecie zawsze wracać ! Tak było ze mną Tarttoria To nowe miejsce na kulinarnej mapie Sopotu. Znajduje się(...)frytki. Lepszych nie jadłam ! Na samą myśl, dostaję ślinotoku. W lokalu znajdziecie także inne dania, ale polecam wybranie burgera. Ja zdecydowałam się na klasycznego (wołowina, bekon, ser cheddar, pomidor, ogórki konserwowe, czerwona cebula, sałata, sos bbq lub ketchup, musztarda, majonez). Foodporn jednym słowem
Moja pasja smakuMoi mężczyźni to burgerożercy ! Dlatego często przyrządzam domowe burgery, jak te burgery z kurczaka. Jeśli mam w planie domowe burgery, to muszę oczywiście upiec domowe bułki
codojedzenia