ogórki na kanapki - 1368 przepisów (strona:73/92)

Pastrami Hash, czyli bałagan na patelni 146

kilka miesięcy temu  napisałam dość obszerny post z informacjami, co to za mięso, skąd się wzięło i gdzie można kupić najlepsze. I tym razem nie poleciałam w słynne kanapki z pastrami, ani żadną pizzę, tylko zrobiłam bałagan, którym ojedliśmy się jak bąki, tak, niech zostaną bąki :) Następnym razem pobałaganię z kurczakiem, a dziś zdradzę Wam moją osobistą fantazję(...)Wyciągnęłam patelnię z piekarnika, postawiłam na blacie, posypałam szczypiorkiem i pomidorami.  Teraz tylko zostało rozłożyć jedzonko na talerze. Cały ten bałagan jedliśmy z sałatą z rzodkiewką i ogórkiem w sosie w stylu tza tzyki. SMACZNEGO  życzy  BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Imprezowe chapsiki 152

pytanie dlaczego chapsiki- bo są na jedno chapnięcie. Można by użyć nazwy tapas, czy finger food, ale ja wolę nasze, swojskie chapsiki. Tak mówiła moja prabacia, kiedy kroiła sobie kanapkę na kawałki wielkości jednego gryza. Jakie chapsiki układam na desce? Koniecznie tortillę z cukinią . Jakiś suszony owoc (morela, śliwka, daktyl) zawinięty w suszoną szynkę lub boczuś (jeśli to daktyle(...)roku produkując piękne niebieskie kwiatki. Krwiściąg też świetnie się rozsiewa, więc wystarczy posadzić go raz, a coroczne plony gwarantowane. Można też te zioła po prostu zastąpić połową cieniutkiego plasterka ogórka.   I taka jest moja propozycja na chapsiki na słono. A Wy? Macie jakieś swoje specjalności na imprezy składkowe? *zakreślić właściwą opcję

les mirabelles
Sos tysiąca wysp 1059

tysiąca wysp – (ang.: Thousand Island dressing ) – to popularny sos do sałatek i kanapek, którego podstawowym składnikiem jest majonez i ketchup. Nam osobiście pasuje do wszystkiego – jest idealny nie tylko do sałatek, burgerów itp., ale także do różnego rodzaju mięs, np. z grilla, czy też jako dip do frytek, czy chipsów. Pewnie tyle ile osób, tyle jest przepisów(...)Winiary) 3 czubate łyżki ketchupu pikantnego (u mnie Madero) 1 łyżeczka octu winnego (u mnie ocet winny z czerwonego wina) 1 łyżeczka cukru szczypta pieprzu chilli cayenne 1 mały ogórek konserwowy (ok. 20g) sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sos tysiąca wysp – Wykonanie: Odmierzyć wszystkie składniki. Ogórka konserwowego nie obierać, pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Wszystkie składniki wrzucić

Kulinarne Przeboje
SMALEC WEGAŃSKI - Z FASOLI 282

znaczy, że nie jest cudowne w smaku, bo dla mnie jest wręcz bajeczne. Cudne, zdrowe i meeeeega smaczne. Od kilku dni nie jadam na śniadanie nic innego, jak pełnoziarnistą kanapkę chleba na zakwasie z tym cudnym smarowidłem. I ciągle mi mało... Chyba nie da się tym przejeść. Polecam baaardzo mocno, na pewno się nie zawiedziecie. Przepis znaleziony tutaj (klik) jednak(...)kokosowego) ale to smarowidło pomimo fasoli, cebuli, czosnku, nie jest wcale ciężkostrawne,  nie jest wzdymające... A to bardzo duży plus, gdyż niektórzy tego się obawiali.Do tego chrupiący małosolny ogórek... mniam ...! :-) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Hummus z suszonymi pomidorami 171

Zimno, szaro, buro i wiatr chce urwać głowę... A ja w tym wszystkim tkwię w samochodzie i próbuję nauczyć się nim jeździć. Tak, czas zrobić prawo

Przepysznik - BLW i nie tylko
Przegląd przypraw w polskiej kuchni 173

używamy najczęściej naszej rodzimej soli kamiennej (np. z Wieliczki), ale dostępne są na rynku coraz częściej stosowane sól morka i sól himalajska. Solą gruboziarnista najczęściej solimy gotową już potrawę, kanapki itp. Ziele angielskie – bez niego nie powstanie większość zup, sosów, nie udusimy bez niego mięsa, możemy go dodać również do grzanego wina czy piwa, aby nadać pieprzowej nuty. Liść(...)podstawowy składnik musztardy (ziarnistej jeśli korzystamy z ziaren w całości lub zwykłej jeśli korzystamy ze zmielonej gorczycy). W Polsce masowo wykorzystuje się ją również do wszelkiej maści marynat, np. ogórków konserwowych (pikli), papryki konserwowej, marynowanych grzybów. Jeśli chcesz poznać inne przyprawy i zioła – nie tylko z kuchni polskiej, odwiedź stronę: http://www.kuchnia.wp.pl/query,przyprawy,szukaj.html

WojnaNaSmaki.pl
Boeuf bourguignon, pampersy i przekąski. Oscypkowe ptysie z awokado. 218

amoku i zajmie się swoimi zabawkami, jesteście Paniami u siebie a koleżanki zdechną z zazdrości, że wszystko ogarniacie. Co podać, żeby koleżanki z zazdrości zzieleniały? Paluszki, krakersy i kanapki już nie robią szału. Teraz naród domaga się fingerfoodów, comfortfoodów i innych foodów o których się naczytał. To może ptysie? Mało roboty. Efektownie wglądają. Są w miarę zdrowe, bo zrobimy(...)tego dajecie posiekany szczypior, wyciśnięty czosnek i drobno pokrojoną cebulę. Doprawcie do smaku.Ptysie przekrojone na pół faszerujecie sporą ilością musu i nakrywacie. W mus wciskacie pół plasterka świeżego ogórka.Proste, pyszne i robi wrażenie Smacznego

ladykitchen
Kremowy Pasztet z Przysmażonych Wątróbek Drobiowych pod Skorupką z Klarowanego Masła Szałwiowego 196

wątróbki". Klarowane masło po zastygnięciu tworzy na wierzchu taką aromatyczną skorupkę, która chroni pasztet przed wysychaniem. Zamiast brandy podlałam wątróbki różowym winem i fajnie to wyszło. A kanapka z pasztetem na kromce domowego chleba z garnka żeliwnego to naprawdę niebo w ustach. Dla nas rewelacja, a Ty musisz koniecznie tego spróbować! Pasztet może stać w lodówce nawet troszeczkę dłużej niż(...)lodówki na całą noc. Masło w tym czasie zastygnie tworząc na wierzchu kremową skorupkę. Możesz ją jeść razem z pasztetem, albo odłożyć na bok. Najbardziej lubię pasztet z ogórkami kiszonymi albo z pomidorem. A ten jest pyszny i tak jak już wspomniałam spokojnie możesz go jeść ponad tydzień tylko przechowuj go w lodówce. SMACZNEGO życzy

Blondynka Gotuje
Sposób na "vege burgera" 157

   Czy burger to tylko mięso...mięso i jeszcze raz mięso ? Otóż nie. Mimo, że klasyczny burger bliski jest memu sercu lub raczej żołądkowi i

kolorowotorcikowo
Sałata z roszponki, cukinii z kuskusem 150

Muszę się do czegoś przyznać. Mam lenia. A może to zmęczenie. W każdym razie nic mi się nie chce. Ostatnie upalne dni też odebrały mi siły

Mieszam w Garnku
Kasza jaglana z suszonymi pomidorami i oliwkami 165

Mąż ostatnio zmienił pracę a ja nie wiedziałam, czy będzie w kuchni miał możliwość podgrzania domowego jedzonka, czy też muszę dawać mu coś, zdatnego do jedzenia na zimno. Kanapki nosił przez pierwsze dwa dni. Ale ma gotującą żonę, więc trzeba było stanąć na wysokości zadania i przygotować jakieś sensowne danie. Padło na kaszę. Bo sycąca. Bo lubimy kaszę. Bo mało(...)mieszamy z dodatkami. \r","Posypujemy na koniec fet\u0105 i natk\u0105 je\u015bli lubimy i pestkami dyni.\r"]} Drukuj Kasza jaglana z suszonymi pomidorami i oliwkami Składniki 1/2 ogórka 6 połówek suszonych pomidorów + kilka łyżek oliwy spod nich 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej garść oliwek pestki dyni feta, natka, cebula (opcjonalnie) sól, pieprz Sposób przygotowania Kaszę gotujemy zgodnie

Mieszam w Garnku
Kanapki BLT + przepis na pyszne domowe bułeczki 154

końcu zgodnie stwierdziliśmy, że robimy je w domu…. problem jedynie stanowiło pieczywo…. Na czym je zrobić, na chlebie tostowym, w bagietce? Lokal, w którym zamówiliśmy te „kanapki” serwował je w cieście, które kształtem przypominało nieco pitę, a smakiem… pizzę;) Jakieś takie skojarzenia mieliśmy. Nijak tego jednak nie sposób odtworzyć. Zdecydowaliśmy się więc na bułki(...)plasterki. Boczek wysmażamy na rozgrzanej, suchej patelni. Ser kroimy na cienkie plastry (przyda się np obieraczka do warzyw). Składniki na sos łączymy razem. Dodajemy startego na drobnych oczkach tarki ogórka. Bułki kroimy na pół, smarujemy sosem, kładziemy listek sałaty, plasterki pomidora po 1 lub po 2 plasterki boczku oraz ser. Przykrywamy drugą częścią bułki

Smaki Na Talerzu
Chleb pszenno-gryczany ze śliwkami 149

Weekendy upływają mi ostatnio dość intensywnie i do tej pory nie było okazji do pieczenia chleba na zakwasie. Wczoraj się udało. A głównym składnikiem (może w

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasta z bobu z mocną nutą koperkową 157

Pasta z bobu z mocną nutą koperkową U mnie w domu nie pamiętam, żeby kiedykolwiek była kultura jedzenia bobu. Gdy oglądałem youtuberów, którzy rzucają się na

Blendman
Pasta z bobu z mocną nutą koperkową 150

Pasta z bobu z mocną nutą koperkową U mnie w domu nie pamiętam, żeby kiedykolwiek była kultura jedzenia bobu. Gdy oglądałem youtuberów, którzy rzucają się na

Blendman

Proponowane wyszukiwania