Dziś przestawiam przepis na hummus z buraczkiem oraz chrzanem. Ma piękny kolor, jest lekko słodki a jednocześnie ostry. Do tego ulubione dodatki – kiszone ogórki, rzodkiewka, kiełki, pomidor i pyszna i przede wszystkim zdrowa kanapka gotowa ! Składniki: puszka ciecierzycy 1 duży burak, ugotowany lub upieczony 2 łyżki świeżo startego chrzanu lub chrzanu konserwowego 1 łyżka soku z cytryny
Życie ze smakiemPołączenie awokado i łososia Do tego ulubione pieczywo najlepiej razowe i posiłek gotowy ! Kanapki z guacamole i łososiem Składniki /2 porcje: – 1 dojrzałe awokado – sok wyciśnięty z ½ limonki – ½ posiekanej papryczki chilli – 4 plastry ulubionego pieczywa (najlepiej razowego) – 100 g plastrów wędzonego łososia – kilka plasterków świeżego ogórka – świeża rukola – sól – oliwa z oliwek Przygotowanie: Awokado przekrój wzdłuż na pół, wyjmij(...)dodatkiem soku z limonki, chilli i odrobiną soli (można pominąć). Rozsmaruj guacamole na pieczywie, ułóż plastry łososia, ogórka i liście świeżej rukoli. Skrop delikatnie oliwą. Artykuł Kolorowe kanapki pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEniewiele, ogórków jeszcze pod dostatkiem (sama ciągle jeszcze przygotowuję małosolne, które nie zjedzone pasteryzuję na zimę), a zimą do kanapki jak znalazł. Przepis znaleziony tutaj , zmniejszyłam tylko ilość cukru i octu, dałam także więcej czosnku. Składniki: - 5kg ogórków - 6 szklanek wody (1,5l) - 5 szklanek octu (w oryginale było 6) - 5 szklanek cukru - dałam ksylitol (w oryginale było(...)gorącą zalać ogórki (starałam się równo porozdzielać ziarna pieprzu, ziela angielskiego i plastry czosnku) Słoiki dokładnie zakręcić, wstawić do garnka z gorącą wodą i spasteryzować. Od momentu wrzenia gotujemy ok.6-10 minut (w zależności od wielkości słoi), następnie słoiki wyjmujemy na ręcznik (nie odwracamy) i przykrywamy do powolnego stygnięcia. Wystudzone odstawiamy do spiżarni, szafki i serwujemy do kanapek, gdy przyjdzie
Smaczne Zdrowemój przepis, a jeśli je za pasteryzujesz to wzbogacisz swoją spiżarnię o nowy produkt! Ogórkowe pikle świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięsa, do kanapek , do sałatek i wielu innych potraw . Ekspresowe pikle z ogórków z pewnością przypadną Wam do gustu również jako samoistna przekąska. Do czystych i suchych 2 słoików wkładamy pokrojone w grube plastry 4 ogórki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiepła i pożywna kanapka na śniadanie. Smaczna, prosta do zrobienia. Można ją urozmaicić dodając do środka plaster pomidora i ogórka. To wersja najprostsza, ale smakowita. Polecam.Inspiracją był przepis z tej stronySkładniki: (1 kanapka)2 kromki pieczywa tostowego,1 plaster ulubionej szynki,2 plastry sera cheddar + trochę startego,musztarda2 jajka,30 ml mleka,trochę szczypiorku, sól
Stare Garydzieckiem. Pamiętam sery mojej babci… coś wspaniałego. Na szczęście i teraz można je w prosty sposób przygotować. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam kanapki posmarowane serkiem z dodatkiem szczypiorku, rzodkiewek i ogórka. Coś wspaniałego. Do tego, to samo zdrowie. Biały ser jest bogaty m.in. w wapń, magnez, witaminę A, E, potas, cynk, żelazo, sód. Jest doskonałym źródłem białka(...)czasie ser będzie gotowy do spożycia. Do produkcji sera można również użyć świeżego jogurtu, ale gotowy ser będzie wówczas mniej zwięzły i rzadszy (sprawdzi się idealnie do smarowania kanapek). Gotowy ser należy spożyć w ciągu 3-5 dni. Jak wygląda proces przygotowania jogurtu i sera przy użyciu YogurBerry możecie zobaczyć również tutaj: Zalety posiadania zestawu do produkcji jogurtu i sera
Słodkie okruszkiogórków dodatkowo łagodzi jej smak. Ta sałatka ogórkowa jest naprawdę pyszna, będzie obowiązkowym dodatkiem do drugiego dania, ale też świetnym dodatkiem do kanapki z wędliną, bądź żółtym serem. Przepis na 3 słoiki sałatki z ogórków i cebuli do słoików na zimę , plus miseczka do zjedzenia do obiadu. 1 kg ogórków 2-3 cebule 1 łyżka stołowa soli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięogórki w miodzie ale żeby nie było tak prosto to połączyłam go z musztardą, trochę przerabiając przepis mojej Mamy na pikle. Ogórki z tego przepisu są lekko ostre ale przełamane słodkim smakiem. Jako dodatek do kanapki z szynką są idealne. Sama nie wiem, które lepsze. Składniki na 9 małych słoiczków: 1,5 kg ogórków
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapomidorem, zielony ogórkiem, koperkiem i czerwoną cebulą. Nie zabrakło także dymki. Bardzo syta sałatka jest idealna na rozpoczęcie dnia. Świetna alternatywa nudnych kanapek, dobry pomysł na lunch box do pracy. Sałatka z czerwonej fasoli z ogórkiem zielonym i pomidorem / 1 porcja Składniki: 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki 1 pomidor 1/4 ogórka zielonego 1 łyżeczka posiekanego koperku
Moja smaczna kuchniaPoczątek września to idealna pora na przygotowanie sobie kilku słoiczków domowych przetworów np pikli, idealnego dodatku do kanapek, sałatek czy grilla. Dlatego zachęcam do przygotowania angielskich pikle, czyli ogórków w marynacie z musztardy, curry i kurkumy. Są szybkie i proste do zrobienia, w dodatku już po 2 dniach można się nimi delektować. Natomiast im dłużej będą się marynowały
Bernika - moj kulinarny pamietnikObecne upały są wyjątkowo wyczerpujące. Niestety (albo i "stety"), ogórkom w maminym ogródku nie przeszkadzają. Wszystkich zjeść się na kanapce nie da, ale przecież nie tylko z taką myślą zostały posiane. Ten przepis podesłała mi właśnie właścicielka ogórkowego ogrodu, a więc moja mama, którą z tego miejsca serdecznie pozdrawiam i obiecuję niedługo znowu nawiedzić dom rodzinny ;) SAŁATKA Z OGÓRKÓW
Życie zamknięte w smakuOgórki małosolne! Kto ich nie lubi? Ja uwielbiam! Jak zrobić ogórki małosolne samemu w domu? Nic prostszego! Wystarczy jeden dzień i mamy ogóraski. Idealne na kanapki, do obiadu, na grilla, na imprezy. Do czego dusza zapragnie! To czego potrzebujesz to dobrej jakości ogórki, zwróć uwagę aby były jędrne i ładnie zielone (nie kupuj nigdy w kolorze idącym
SMYKWKUCHNIJuż na drugi dzień po przygotowaniu możemy zacząć szperać w słoiku w którym znajdziemy lekko słodkie, octowe ogórki z wyraźnym posmakiem curry. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, obiadu lub na kanapkę. Przepis z bloga namiotle.pl po moich modyfikacjach. Składniki: (na 5 słoików po 450ml) 1,5 kg ogórków gruntowych 2 litry wody 1/2 szklanki soli morskiej
Pyry na GazJedna z moich ulubionych past z tuńczykiem i jajkiem, prosta, smaczna, na kanapki, śniadanie, kolację idealna. Podaję ją na pieczywie z ogórkiem, rzodkiewką lub pomidorem, świeżym koperkiem. Czasem do pasty wrzucam suszone pomidory, jest pyszna i jeszcze bardziej aromatyczna Pasta z tuńczykiem smakuje o każdej porze roku i dnia! Smacznego;) SKŁADNIKI: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2-3 jajka(...)nieduże łyżki majonezu sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Tuńczyka odsączam z sosu (czasem nie), wrzucam do blendera razem z posiekanymi jajkami i majonezem, blenduję na drobną pastę, przyprawiam. Pasta na kanapki gotowa
Zasmakuj Kuchni