Każdy zna i lubi ogóreczki kiszone czy małosolne. Są niezastąpione do kanapek, sałatek czy po prostu same jako przekąska. Jest wiele sposobów na ich przygotowanie. Przedstawiam mój przepis, którego nauczyła mnie mama. Ogóreczki wychodzą przepyszne i twarde. Do przetworów używam ogóreczków z odmiany śremski.składniki:ogórki gruntowedo każdego słoika o pojemności 1,5 litra : 2 gałązki kopru z nasionami
Monia miesza i gotujemarchewki i imbiru. Tak, ogórki można wykorzystać na wiele sposobów. Obok ogórków kiszonych można również przyrządzić sałatkę z ogórków jak np. szybkie kimchi ogórkowe. Kimchi to koreańska sałatka, którą często dodaję do domowych hamburgerów czy wypaśnych kanapek z mięsem. Lekko kwaśno słodki smak świetnie się komponuje z mięsem. Kimchi ogórkowe jest już gotowe w godzinę, a jeśli
codojedzeniaPikle koktajlowe” z cukinią i ogórkiem Pikle koktajlowe , to doskonała mieszanka cukinii , ogórków , chilli i pomidorków koktajlowych w słodkawej marynacie . Idealna przekąska na imprezę i nie tylko . Fajnie, komponuje się także na kanapkach, czy nawet jako dodatek do grilla , obiadu , kolacji. Mnóstwo zastosowań , niewiele pracy , łatwość wykonania , no i smak , zdecydowanie stawiają ten przepis, na początku listy
Ogrodnik w podróżyprzez cały rok. Jednak żadne pomidory czy ogórki w grudniu nie będą smakowały tak, jak te prosto z grządki. Dlatego teraz zamykam w słoikach smaki lata:) I choć aromat świeżego ogórka jest nie do pomylenia, to kilka słoików kanapkowych ogóreczków obowiązkowo musiałam zrobić. Jak sama nazwa wskazuje - idealnie się nadają do kanapek i wszelakich burgerów. Te charakterystyczne plastry
Obiad gotowybardzo pozytywny, chrupiące bułeczki zostały zjedzone ze smakiem, paluszki lizać! Nie potrzeba patelni grillowej czy piekarnika. Wystarczy opiekacz do kanapek lub toster. Nie bez znaczenia jest pieczywo, wybierzcie najlepsze w mieście ciabatty, bo smak ma znaczenie. Połączyłam ogórek zielony z jogurtem naturalnym, posiekaną natką i czarnuszką i tym razem takie połączenie bardzo mi smakowało, dlatego też polecam
Moja smaczna kuchniasmaku warzywa marynowane po koreańsku. Seler naciowy i marchewkę można dostać w sklepie przez cały rok, a sezon na ogórki powoli się zaczyna. Zatem nie zwlekajcie tylko marynujcie Bo warzywka te świetnie pasują jako przekąska na imprezę, dodatek do kanapek, a także sałatka do obiadu. A w ogóle to można pomyśleć już o zimie i zapakować je do słoików
Lamarida.plklasyczny hamburger, nawet ten najlepszy dość blado wypada przy Kanapce Reuben. Składniki: pastrami deli ( odparowane i pokrojone w cienkie plasterki) kromki chleba żytniego ( u mnie dwa rodzaje chleba: chleb pszenno-żytni i żytni z mieszanką mąki 7 zbóż) dressing (nie)rosyjski kapusta kiszona kilka plasterków sera żółtego ogórki kiszone Wykonanie: Zaczynamy od początku, czyli jak przygotować Pastrami Deli. Jeśli(...)przepisu, a na przepis traficie klikając w nazwę dressingu w tym zdaniu. Kapustę kiszoną wykładamy na sito aby odciekła. Ogórki możemy już pokroić w plasterki. Jak już macie chleb, dressing i pokrojone pastrami bierzemy się za stworzenie kanapki. Rozgrzewamy patelnię grillową (możecie też zwykłą). Kromki chleba smarujemy dressingiem, na to kładziemy ser żółty tak aby pokrył powierzchnię całej kromki
Blondynka Gotujechrupiącą bagietką prosto z piekarni. Ja jednak wybieram na co dzień pieczywo wieloziarniste i też było pysznie. Smarowidło bardzo dobrze skomponuje się z ogórkiem zielonym. Można ogóreczka drobno pokroić i dodać do pasty bądź ozdobic nim kanapki. Przepis zainspirowany pastą przygotowaną przez koleżankę z pracy na jedno z naszych smakowitych, wspólnych "działowych" śniadań
Kuchnia po mojemuskładników w tym pięknym kraju. I tak mamy: pasta kawiorowa z jajkiem (pasta obowiązkowo z tubki, najlepiej Kalles lub ABBA) ogórek + sałatka krewetkowa z koperkiem jajko, odrobina majonezu, łosoś, kawior. Obowiązkowy koperek do ozdoby i kilka kropli [...] Artykuł SZWEDZKIE KANAPKI pochodzi z serwisu sandrafrej.com
SandraFrej.comswój smak i już mamy nowy przepisy. Ten przepis mam od Mamy. Ogóreczki są raczej słodkawe, można wykorzystać je do kanapek i obiadu. Ze względu na to, że do każdego słoika trzeba włożyć sporo dodatków, które nadają smak radzę ogórki wkładać do większych słoików o pojemności 650-1000 ml. składniki: ok 2 kg ogórków dodatki do każdego słoika
Monia miesza i gotujedynie itp.polecam bo taki słoik zawsze warto mieć w lodówce-można go przetrzymywać do 3 miesięcy i używać na kanapki,do hot-dogów,hamburgerów lub po prostu do obiadu -polecam Składniki na 1 litrowy słoik: 900g mieszanych warzyw – ogórki, papryka, młode patisony i cukinia, słodka i ostra papryka, cebula, szalotka, zielona fasolka, groszek cukrowy, drobne pieczarki, różyczki
Swojskie jedzonkozalewie słodko -octowej . Jest to propozycja dla osób , które lubią łagodniejsze smaki i nie przepadają za mocno kwaśnymi ogórkami . Bardzo wygodne w użyciu , więc często używane przez moje dzieciaki , nie trzeba kroić , wystarczy wyłowić i pacnąć na kanapkę , do tego wędlinka , ser , jakiś sosik i pyszne „szamanko „gotowe Nawet w nocy na szybki jak nielegalnie , zalegają
Ogrodnik w podróżyNowym 2013 roku! Podobno jaki pierwszy dzień taki cały rok. Zaczęliśmy więc od idealnego śniadania. Przedstawiam Wam moją kanapkę. Oto Madame! Składniki: • 2 kromki chleba tostowego pszennego • 1 plaster szynki • 1 plaster sera żółtego • kilka plasterków ogórka zielonego • 1 łyżka creme fraiche lub gęstej śmietany • masło do smarowania • otarta skórka z 1/2 cytryny • masło i oliwa(...)plasterki ogórka. • Dociskając namoczyć w roztrzepanym jajku, aby pieczywo wchłonęło jak najwięcej jajka. • Smażyć na mieszance masła i oliwy z dodatkiem otartej skórki z cytryny, z obu stron na złoty kolor. • Podawać ze śmietaną udekorowane zieleniną i pomidorkiem. • Posypać grubo mielonym pieprzem. Taką kanapkę jadłam w restauracji Smaki Warszawy
To co kochamprzyprawami - solą i pieprzem, klasyczna, smaczna, - oczywiście z dużą ilością szczypioru wyraźnie przełamującego smak pasty. Pastę jajeczną do kanapek można zblendować na gładki kremowy mus. Roztarta widelcem z kawałkami dodatków także wspaniała! Konsystencję pozostawiam do wyboru, lecz taka z dodatkami ogórków, papryki, pomidorów, szczypioru smakuje lepiej w drobnych kawałeczkach niż zmiksowana na gładko. Wersja musu sprawdzi się(...)kroję na małe kawałki nożem, układam w miseczce i rozdrabniam na drobno widelcem, dodaję majonez, musztardę, posiekany drobno szczypior, przyprawiam do smaku. Mieszam dokładnie do połączenia składników. Podaję na kanapkach, grubo, dodatkowo posypuję szczypiorem i świeżo zmielonym pieprzem. Jedzmy na zdrowie
Zasmakuj KuchniKolejna propozycja kanapki dla zapracowanych i zabieganych :) Bajgle z ulubioną wędliną i szpinakiem :) Polecam Bajgle można kupić w każdym markecie czy piekarni. Ja użyłam tradycyjnych bajgli Amerykańskich ale można oczywiście użyć dowolnych :) SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: 2 bajgle 4 plastry ulubionej wędliny 1 Garść szpinaku 1 ogórek Masło do posmarowania Sól i pieprz do smaku(...)wzdłuż. Smaruję jedną połówkę masłem. Następnie kładę umyty i osuszony świeży szpinak. Kolejno kładę plastry ulubionej wędliny oraz plastry obranego ogórka. Solę i pieprze do smaku. Przykrywam drugą częścią bajgla. Do pracy zawijam folią aluminiową lub papierem do kanapek. Smacznego
Gotowanie Patki