Domowy smalczyk to pyszny dodatek do kanapek i wielu potraw smażonych. Kromka świeżego chleba posmarowana smalcem, z plastrami ogórka kiszonego to prawdziwa radość dla podniebienia. Od wielu pokoleń smalczyk jest najbardziej popularnym smarowidłem. Warto go przygotować, bo jest przepyszny. SKŁADNIKI: 1 kg słoniny, 2 cebule. PRZYGOTOWANIE: 1. Słoninę kroję małą kosteczkę. Przekładam do garnka i topię na małym ogniu
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki chilli 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka vegety Pieprz do smaku Olej do smażenia np rzepakowy Kanapka 4 bułki 1 pomidor 1/2 czerwonej papryki Kilka garści rukoli 1 ogórek 1 czerwona cebula ser mozzarella Sól i pieprz do smaku Musztarda Ketchup Masło do bułek PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z kurczaka myję
Gotowanie PatkiW nawiązaniu do postu Kanapki warzywne bez chleba chcemy zainspirować Was do przygotowywania bardziej kreatywnych posiłków dla waszych dzieci. Pamiętam z czasów
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePastę jajeczną wszyscy bardzo lubią i świetnie sprawdza się na kanapkach. Dodatek szczawiku zajęczego – ziółka trójlistnego nadaje paście jajecznej kwaskowatego smaku, a ogórek zielony orzeźwiającego. Składniki: • 1 opakowanie okrągłego pumpernikla • 1 średni ogórek zielony • 2 łyżki twarożku śmietankowego • 3 jajka • 50 g sera żółtego • 2 łyżki majonezu • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Jajka ugotować, obrać
To co kochamśmietaną (lub jogurtem, mlekiem, kefirem). Przyprawia się go solą, pieprzem i obowiązkowo trzeba dodać cebulkę lub szczypiorek. Innymi dodatkami mogą być: rzodkiewka, ogórek, papryka, czosnek, świeże zioła. Gzik doskonale nadaje się do posmarowania pieczywa. Kanapki z taką pastą twarogową jadałam w dzieciństwie. Tata ucierał twaróg ze śmietaną, dodawał rzodkiewkę, szczypiorek i pewnie nie wiedział, że ta pasta, wdzięcznie gzikiem
Codziennik Kuchennyprzetworzyć to pyszne warzywo, aby cieszyć się jego smakiem przez długie miesiące. Przepis na cukinię w zalewie curry śmiało możecie wykorzystać również do ogórków. Tak przygotowaną można podać jako dodatek do obiadu oraz… położyć na kanapce :) Ma pyszny octowo-słodki smak, a przy tym jest chrupiąca. Koniecznie spróbujcie, polecam! Składniki: Do słoików: 5 szt. średniej wielkości cukinii żółtych
MyCookBook.pludziwnień i prosty w wykonaniu. Warzywa przechodzą swoim smakiem i są słodko ostre. Zimą to świetny dodatek do kanapek i sałatek. Qchnia po prostu Składniki: - około 2 kg żółtej i czerwonej papryki - około 1 kg małych ogórków gruntowych - 0,5 l octu 10% - 1,5 l wody - 5 łyżek cukru - 2 łyżki soli - gorczyca - ziele angielskie - pieprz
Qchnia po prostuzniknęła od razu. Rzutem na taśmę udało mi się zachować mini wafelki i dzięki temu mogłam przygotować z nich dziś na śniadanie mini kanapki. Wykorzystałam do ich przygotowania, oczywiście oprócz samych wafelków, chudą wędlinę, świeży ogórek, pomidorki koktajlowe, mozzarellę i natkę pietruszki. Było smacznie, zdrowo i dużo błonnika. Takie kanapeczki mogą być też świetną przekąską na dziecięce przyjęcia lub dodatkiem
Wiem co jemDomowe smarowidło - idealne z kiszonym ogórkiem i kromką razowego chleba. Składniki: 300-400 g pokrojonej słoniny bez skóry 1 cebula jabłko sól, pieprz suszona
UgotowaćSkładniki pół piersi kurczaka 3 małe ogórki kiszone 6 0g sera z niebie ską pleśnią pęczek pietruszki sól, pieprz ły żeczka musztardy
Gaździnka warzyKażdy zna i lubi ogóreczki kiszone czy małosolne. Są niezastąpione do kanapek, sałatek czy po prostu same jako przekąska. Jest wiele sposobów na ich przygotowanie. Przedstawiam mój przepis, którego nauczyła mnie mama. Ogóreczki wychodzą przepyszne i twarde. Do przetworów używam ogóreczków z odmiany śremski.składniki:ogórki gruntowedo każdego słoika o pojemności 1,5 litra : 2 gałązki kopru z nasionami
Monia miesza i gotujemarchewki i imbiru. Tak, ogórki można wykorzystać na wiele sposobów. Obok ogórków kiszonych można również przyrządzić sałatkę z ogórków jak np. szybkie kimchi ogórkowe. Kimchi to koreańska sałatka, którą często dodaję do domowych hamburgerów czy wypaśnych kanapek z mięsem. Lekko kwaśno słodki smak świetnie się komponuje z mięsem. Kimchi ogórkowe jest już gotowe w godzinę, a jeśli
codojedzeniaPikle koktajlowe” z cukinią i ogórkiem Pikle koktajlowe , to doskonała mieszanka cukinii , ogórków , chilli i pomidorków koktajlowych w słodkawej marynacie . Idealna przekąska na imprezę i nie tylko . Fajnie, komponuje się także na kanapkach, czy nawet jako dodatek do grilla , obiadu , kolacji. Mnóstwo zastosowań , niewiele pracy , łatwość wykonania , no i smak , zdecydowanie stawiają ten przepis, na początku listy
Ogrodnik w podróżyprzez cały rok. Jednak żadne pomidory czy ogórki w grudniu nie będą smakowały tak, jak te prosto z grządki. Dlatego teraz zamykam w słoikach smaki lata:) I choć aromat świeżego ogórka jest nie do pomylenia, to kilka słoików kanapkowych ogóreczków obowiązkowo musiałam zrobić. Jak sama nazwa wskazuje - idealnie się nadają do kanapek i wszelakich burgerów. Te charakterystyczne plastry
Obiad gotowybardzo pozytywny, chrupiące bułeczki zostały zjedzone ze smakiem, paluszki lizać! Nie potrzeba patelni grillowej czy piekarnika. Wystarczy opiekacz do kanapek lub toster. Nie bez znaczenia jest pieczywo, wybierzcie najlepsze w mieście ciabatty, bo smak ma znaczenie. Połączyłam ogórek zielony z jogurtem naturalnym, posiekaną natką i czarnuszką i tym razem takie połączenie bardzo mi smakowało, dlatego też polecam
Moja smaczna kuchnia