minut. Podawaj ze śledziem lub z jakimś mięskiem Składniki 125 g jogurtu naturalnego (najlepiej 0% tłuszczu) 125 g majonezu light 2 łyżki musztardy dijon (ewentualnie chrzanowej) 3 ogórki konserwowe średniej wielkości 10 grzybków marynowanych (mogą być pieczarki) 1/2 małej cebulki 1 łyżka soku z cytryny sól do smaku szczypta białego pieprzu opcjonalnie: 2 łyżki posiekanego koperku
Eat me! Fit me!było Boże narodzenie czy Wielkanoc moja mama zawsze z wielkim zaangażowaniem przygotowywała to danie. Pewnie dlatego, że jako dziecko w święta jadłam tylko to, no i może jeszcze ogórki konserwowe. Teraz w swoim domu mam zamiar kontynuować tradycje przygotowywania "ryby" po grecku. Moja wersja jest oparta na przepisie mojej mamy z lekkimi modyfikacjami :). Wegańska "ryba" po grecku z kotletów
wegujemyweekend nie rozpieszczał nas zbytnio ładną pogodą postanowiłam poprawić sobie humor jakimś smacznym rozgrzewającym obiadem. Mój wybór co do niedzielnego menu padł na gulasz. Bardzo lubię gulasz z ogórkiem konserwowym , jednak teraz chciałam spróbować czegoś bardziej aromatycznego i świątecznego. Do wykorzystania miałam spory kawałek karkówki . Znalazły się też suszone śliwki, które od zawsze kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia
Pobite gary BarbaryDzisiaj nie bawię się w kuchni, bo temperatura jest ciężka do zniesienia także przygotowałam tradycyjny obiad. Ziemniaczki podpiekane z panierowanym filetem z kurczaka, a do tego podałam ogórka konserwowego i ćwikłę. Wersja 1: Ziemniaki wcześniej ugotować w osolonej wodzie, a następnie ostudzić. Można posypać świeżym koperkiem i podpiec do zarumienienia na patelni oblaną oliwą z oliwek. Wersja 2: W drugim
Karola gotujerazie potrzeby) solą i pieprzem. Dodać musztardę. Dusić minimum godzinę (najlepiej jest po godzinie spróbować). Pod koniec zagęścić odrobiną mąki. My jedliśmy go z kaszą kuskus i ogórkami konserwowymi. Pychota
Karola gotujeoregano, ponieważ każdy dodaje ich wedle uznania. Mogę powiedzieć, że ja dodałam szczyptę soli, łyżkę pieprzu oraz około 1/2 opakowania oregano (uwielbiam zioła!). Można opcjonalnie dodać pokrojony w plastry ogórek konserwowy i posiekany koperek. Pasuje idealnie
Karola gotujezostaje na nowe potrawy. Recyklingową sałatkę z warzyw z majonezem lubi chyba każdy Polak, można ją przygotować na wiele sposobów, ja urozmaiciłam jej smak kukurydzą z puszki, groszkiem konserwowym, ogórkami kiszonymi, porem, jabłkiem, oraz oczywiście ugotowanymi ziemniakami. Możliwości połączenia składników jest tyle ile osób gotujących. Bo każdy wie jaka sałatka z warzyw z rosołu smakuje mu najlepiej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębezmięsnego na obiad to polecam wam te pyszne klopsy z jajka z dodatkiem żółtego sera i mascarpone. Są miękkie delikatne jednym słowem pyszne. Ja podałam je z ziemniakami i ogórkiem konserwowym. Składniki: Masa jajeczna 6 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 1 cebula mniejsza 0,5 łyżki masła klarowanego 50 g sera salami Mlekoma 1 łyżka mascarpone Mlekoma
Ala piecze i gotujePyszna pasta rybna na kanapki w kilku odsłoanach. W wersji wiosennej z nowalijkami, letniej z pomidorem, a zimowej z ogórkiem konserwowym lub kiszonym. Wykonanie tej pasty zajmuje tylko kilka minut, dłużej trwa delektowanie się jej smakiem. Jest to dość popularna pasta, najczęściej robiona z dodatkiem śmietany. Ja dodaję majonez
To co kochamdoskonały pomysł na obiad, kiedy podaję ją na gorąco z sosem pieczarkowym. Również doskonale się spisuje podawana na zimno na kanapki z ogórkiem konserwowym. Składniki: • 250 g łopatki wieprzowej • 250 g wołowiny • 250 g boczku surowego • 2 jajka • 2 cebule • 1 bułka kajzerka • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • 1/2 łyżeczki majeranku • 1/2 łyżeczki słodkie
To co kochampieczarki. Może być samodzielnym daniem obiadowym na gorąco z dodatkiem ulubionego sosu, np. pomidorowego. Może być również smaczną kolacją na zimno z ogórkiem konserwowym czy kiszonym, albo przekąską do pracy na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ostatnio nasza kuchnia wyparła makarony i ziemniaki właśnie na korzyść kasz, a preferujemy gryczaną
To co kochamKultywując więc zasadę „wiem co jem”, tatara będę przygotowywać sobie sama. Składniki na 2 porcje: • 200 g polędwicy wołowej • 2 żółtka • 1 mała cebula • 4 ogórki konserwowe • 10 pieczarek marynowanych • 10 czarnych oliwek • sól, pieprz do smaku • kilka łyżek oliwy Wykonanie: • Mięso posiekać nożem na bardzo drobne kawałeczki. • Warzywa pokroić w drobną kosteczkę
To co kochamNaleśniki Kebab – to propozycja na wytrawne naleśniki, na które inspirację znalazłam w jeden z sieci naleśnikowych – Manekinie ;) W oryginale znajdziecie kapustę pekińską, kurczaka gyros, ogórka konserwowego oraz cebulkę i sos – u nas dodatkowo czerwona papryka. Z podanych składników wychodzi 10 naleśników. Naleśniki Kebab – Składniki: Naleśniki Kebab – Składniki na farsz: […] The post Naleśniki Kebab appeared
Kulinarne PrzebojeSkładniki: 1 szklanka zielonej soczewicy 3 jajka 1 puszka tuńczyka 4 ogórki konserwowe 1 mały por 1 łyżeczka musztardy 2-3 łyżki majonezu Fanex sól i pieprz Przygotowanie: Soczewicę ugotować w … Czytaj dalej Sałatka z soczewicą i tuńczykiem
czarrna od kuchnijego brak. Wszystko się kręci wokół fenomenalnie przygotowanej wołowiny — pysznej, delikatnej i idealnie posiekanej. Dalej mamy dodatki: przepiórcze jajeczka, kawior, marynowany zielony pieprz, jabłuszka kaparowe, marynowane grzybki, ogórki konserwowe, bazylię, ocet balsamico , oliwę, pomidory suszone, jadalną ziemię, cebulę czerwoną, szczypiorek, sól morską oraz kiełki. Tym tatarem można się bawić, mieszać smaki i wybierać to, co lubi się najbardziej
Food Square