Curry z kurczakiem i zielonym groszkiem podane z raitą/kurczak 194ryżem oraz orzeźwiającą raitą z ogórka, polecam :) 2 piersi z kurczaka 300 ml mleczka kokosowego marynata: łyżeczka żółtej pasty curry pół łyżeczki cayenne pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki kolendry curry: 400 g krojonych pomidorów z puszki młoda cebulka łyżka oliwy z oliwek 4 łyżki mrożonego zielonego groszku łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki łyżeczka żółtej pasty curry 100 ml mleczka kokosowego raita(...)mieszając. Pod koniec dodajemy zielony groszek i dusimy jeszcze 3-4 minuty. Obrane ogórki ścieramy na dużych oczkach. Kmin ucieramy z solą i wraz z ogórkami dodajemy do jogurtu. Gotowe curry podajemy z brązowym ryżem i raitą. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp
Mienta blog
Śledzie w musztardzie + film 198prostszego a smakują pysznie. składniki na 6 porcji 1 kg płatów śledziowych solonych 2 cebule 4-5 ogórków konserwowych 3 łyżki musztardy 1-2 łyżki majonezu 1 łyżeczka białej gorczycy w ziarenkach 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy szczypta czarnego pieprzu przepis Wymoczone w wodzie płaty śledziowe odsączamy i kroimy w większą kostkę lub w dzwonka a następnie(...)drobno siekamy a ogórki konserwowe kroimy w kostkę i łączymy ze śledziami. Do miski przekładamy musztardę oraz majonez dodajemy gorczycę, przyprawę curry, kurkumę oraz czarny pieprz i dokładnie mieszamy. Gotowy sos wlewamy do śledzi cebuli i ogórków i wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Tak przygotowane śledzie w musztardzie wstawiamy na godzinę do lodówki
Smakowite Dania
"Sucha" sałatka vifonkowa 340uprzedzeni, ale szybko się wciągną ;) P.S. Nie lejmy wody :D Składniki: 4 zupki od Vifon (u mnie były to dwie kurczak curry i dwie ostro kwaśne) podwójna pierś z kurczaka 1 puszka fasoli czerwonej 1 mały słoik ogórków konserwowych 4 duże łyżki majonezu 1 kubek jogurtu naturalnego(...)koło 180 gram) łyżka ziół prowansalskich przyprawa curry papryka słodka pieprz sól "sypka" rozkosz Pierś z kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Do mięsa dodajemy do smaku (wg upodobań) curry paprykę oraz pieprz i sól. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie smażymy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ogórki kroimy w kostkę, fasolę odsączamy. Makaron
CynamonemPoOczach
Sałatka o smaku curry z makaronem "sznurki" 208Sałatka, w której bazą jest makaron "sznurki" a smaku nadaje przyprawa curry. Składniki: -10 dkg makaronu "sznurki" -pierś z kurczaka ( ok. 30 dkg ) -4 jajka -5 ogórków konserwowych -1 marchew -puszka groszku konserwowego(...)kawałek pora -przyprawa curry -sól, pieprz, majonez -kilka suszonych pomidorów ( opcjonalnie ) Pierś z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem suszu warzywnego i curry. Razem z kurczakiem , tylko krócej gotujemy marchew. W tej samej wodzie gotujemy makaron "sznurki". Na twardo gotujemy jajka. Odsączamy groszek. Wystudzonego kurczaka kroimy w paski. Marchew, pora i pomidory kroimy w kostkę. Ogórki kroimy
Maminek kulinarny
Sałatka z Kuskusem i Indykiem w sosie Curry 217stołu. Polecam w 100 %. SKŁADNIKI: 4 Łyżki Kaszy Kuskus 2 sznycle z Indyka Surowe 1/2 puszki kukurydzy 1/2 pora 10 dag sera żółtego 5 ogórków konserwowych słoiczek Kieleckiego Sosu Curry przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do drobiu olej rzepakow y SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kasze Kuskus przygotowuję według instrukcji na opakowaniu Sznycle rozbijam, przyprawiam przyprawą do drobiu
Gotowanie Patki
Ogórki z curry 564ogórków, 2-3 cebule, gorczyca, zalewa: 1 l wody, 1,5 szklanki octu, 3 szklanki cukru, 1 przyprawa curry 20g, 1,5 łyżeczki soli Ogórki dokładnie umyć. Składniki zalewy zagotować. Do umytych, wyparzonych słoików (900 ml) włożyć ogórki (ogórków nie obierać) - całe lub dowolnie pokrojone (zależy od wielkości: wzdłuż na pół, na ćwiartki lub w grube
królestwo garów
Ogórki słodko kwaśne 628Sałatka słodko kwaśna w słoiku z ogórków to mój ulubiony dodatek zimą. Na 5-6 słoików 0,5 litrowych : - 5 kilo ogórków gruntowych większych - 3 cebule - łyżka curry - łyżka kurkumy - 2 łyżki soli - 6 liści laurowych - łyżka pieprzu mielonego - 1,5 szklanki cukru - 3 szklanki octu jabłkowego 6% - 5-6 goździków Ogórki umyj, obierz i pokrój
Pasje Jolki
Sałatka gyros 245idealny na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Sałatka w szczególności sprawdza się jako przekąska do alkoholu. W mojej wersji mięso z kurczaka doprawione przyprawą do gyrosa, curry i ostrą papryką zostało podane z sałatą lodową, pomidorem, ogórkiem, papryką, kukurydzą i sokiem z cytryny. Składniki : - pierś z kurczaka - sałata lodowa - ogórek - pomidor - papryka - kukurydza Przygotowanie : 1. Mięso z kurczaka pokroić w kostkę(...)następnie obtoczyć w przyprawie do gyrosa, curry i posypać odrobiną ostrej papryki. 2. Kurczaka smażyć około 20 minut na wolnym ogniu. 3. Pokroić sałatę, pomidora, ogórka i paprykę. 4. Usmażone mięso wymieszać z ww. składnikami i kukurydzą. 5. Polać odrobiną soku z cytryny. 6. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego
Kuchenne innowacje
Angielskie pikle kanapkowe 351idealna pora na przygotowanie sobie kilku słoiczków domowych przetworów np pikli, idealnego dodatku do kanapek, sałatek czy grilla. Dlatego zachęcam do przygotowania angielskich pikle, czyli ogórków w marynacie z musztardy, curry i kurkumy. Są szybkie i proste do zrobienia, w dodatku już po 2 dniach można się nimi delektować. Natomiast im dłużej będą się marynowały tym będą smaczniejsze. Zimą
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Współpraca z firmą FOLWARK. Sosy i majonezy. 221Pozycja niemal obowiązkowa na tradycyjnym, polskim stole. Remulada duńska Remulada duńska – Skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu. Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki, chipsy, nachosy i świeże warzywa. Sos teriyaki Wywodzący się z kuchni
Kuchnia z widokiem na ogród
Sosy Folwark - recenzja 205propozycję firmy Folwark, które miałam możliwość osobiście poznać: Romualda duńska Skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu. Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki, chipsy, nachosy i świeże warzywa. Sos madziarów Inspirowany kuchnią węgierską . Ostry
Di gotuje
Wołowe zraziki z szynką szwarcwaldzką i Remuladą Duńską FOLWARK 185opakowany jest w tubie na której znajduje się czytelna etykieta zawierająca wszystkie niezbędne informacje o produkcie. Sam sos to sos majonezowy z dodatkiem warzyw: kapusty, cebuli i ogórka. Smak sosu podkreśla przyprawa curry, która idealnie nadaje mu walorów smakowych. Jest on delikatnej konsystencji, świetnie nadający się do potraw mięsnych - wieprzowiny wołowiny czy też drobiu, jak i idealnie będzie komponował
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
"Każde danie to nowe odkrycie"-Folwark 178warstwowej sałatce z brokułami..ale o tym kiedy indziej... SOS REMULADA DUŃSKA- skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu-Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki, chipsy, nachosy i świeże warzywa. Taaak, wypróbowałam wszystkie trzy sosy w różny sposób. Ale najpierw
Z Kuchni Do Kuchni
Ogórki konserwowe po koreańsku 1108bieżąco”, ale świetnie również sprawdzają się jako zapasy na zimę. Polecam Wyśmienicie pasują do wszystkiego: jako dodatek do obiadu, wegabów<klik> czy ostrego curry<klik> . Innym sposobem na pyszne ogórki konserwowe jest zamarynowanie ich w zalewie z kurkumą – przepis tutaj<klik> . Składniki: 2.5 kg świeżych ogórków gruntowych 2 niewielkie jabłka
Lamarida.pl
SAŁATKA RYŻOWA Z KURCZAKIEM 444SKŁADNIKI: • 2 pojedyncze piersi z kurczaka • 3/4 szkl. ryżu • curry, sól i pieprz • 1 papryka • 1 puszka kukurydzy • 1 średni ogórek • 1 por (biała część) • łyżka majonezu PRZYGOTOWANIE: Piersi kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i curry, podsmażamy na odrobinie oliwy. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, do przygotowanej miski dajemy ostygnięty ryż, piersi kurczaka, pokrojoną paprykę i ogórka, pora
KUCHNIA POLSKA