należy pamiętać aby ją przygotować przynajmniej dzień wcześniej :-) Śledź w sosie curry ŚLEDŹ W SOSIE CURRY 2 płaty matiasa 1 średnia cebula 1/3 szklanki oleju 1 ogórek kiszony 1 płaska łyżka curry 1 ząbek czosnku 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki biały ocet winny do smaku Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie przez minimum 4h. Cebulę(...)obieramy i siekamy w cienkie piórka, ogórka kiszonego ścieramy na tarce jarzynowej, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Olej łączymy z koncentratem pomidorowym, czosnkiem i curry. Śledzia osuszamy i drobno kroimy, mieszamy z sosem curry, cebulą i natką pietruszki. Doprawiamy do smaku octem winnym. Śledź w sosie curry SMACZNEGO
peggiwkuchniczęsto jak tylko się da potrawy, bo są nieodzownym źródłem witamin i składników bardzo pożądanych dla naszego organizmu Składniki: 1 świeżo uwędzona makrela 1 cebula czerwona 3 ogórki konserwowe w curry 2 jajka ugotowane na twardo sól, świeżo zmielony pieprz. 2 łyżki majonezu Wykonanie: Rybę wędzoną czyścimy z ości oraz skórki. Makrelę, obraną cebulę, jajka oraz ogórki, kroimy
kgwjanczewostół. SKŁADNIKI 250 g śledzi marynowanych, 2 jajka, 2 ugotowane ziemniaki, 3 ugotowane marchewki, 1 duża pietruszka, 1 czerwona cebula, ćwiartka czerwonej papryki, 4 ogórki w przyprawie curry Sos: 4 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, Dodatkowo: pietruszka do ozdoby, sól, pieprz WYKONANIE 1-2 śledzie kroimy w cienkie paski, resztę śledzi kroimy w drobną kostkę. Cebulę
słodki bratekkurczaka- zielony ogórek- cytryna- 2 kostki bulionu warzywnego- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego- po łyżce mąki, sproszkowanego imbiru i przyprawy curry- cukierPrzepis: Warzywa i banany umyć. Cebulę i por pokroić w pół-krążki. Ogórek pokroić w plasterki lub słupki. Cytrynę wyszorować, sparzyć i pokroić w cząstki. W garnku zagotować półtora litra wody z dodatkiem kostek bulionowych. Pierś kurczaka(...)gotującego się bulionu. Na reszcie tłuszczu obsmażyć cebulę i por, po czym dołożyć do garnka. Chwilę gotować, po czym dodać słupki ogórka, a po chwili cytrynę. Na końcu włożyć obrane i pokrojone w plastry banany. Doprawić curry, dosłodzić do smaku i gotować jeszcze 2-3 minuty
W poszukiwaniu inspiracjiszkl. letniego mleka 1/3 szkl. ciepłego oleju 1 jajko 4 dkg drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli kiełbasa ser żółty papryka i ogórki konserwowe sos curry Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże , posypać cukrem, nakryć i odstawić na kilka minut.Następnie dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto i odstawić
Moje domowe kucharzenieProponujemy schab w ciekawej oprawie - z kalafiorem, w sosie curry z surówką z kiszonych ogórków z jabłkiem. Składniki: -ok. 0,8 kg schabu bez kości -kalafior -cebula -500 ml przecieru pomidorowego -sól, pieprz, curry -czosnek niedźwiedzi -kilka łyżek oleju -łyżka masła -surówka z kiszonych ogórków z jabłkiem Schab myjemy, osuszamy i nacinamy z jednej strony, pozostawiając(...)patelni z niewielką ilością oleju szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy odcedzony kalafior i masło i delikatnie obsmażamy. Dolewamy przecier pomidorowy. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą i curry i zagotowujemy. Schab upieczony. Zawartość patelni wlewamy do naczynia ze schabem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C. Pieczemy bez przykrycia 30 minut. Przekładamy na półmisek. Dzielimy
Maminek kulinarnycebuli 2,5łyzki soli Zalewa: 3 szklanki octu 3 szklanki cukru 4 łyżeczki pieprzu mielonego 4 łyżeczki ostrej papryki 4 łyżeczki curry 4 łyżeczki gorczycy Wykonanie: 1. Ogórki umyć, wysuszyć i pokroić w słupki, a cebulę pokroić w plastry. Wszystko razem wymieszać, posolić i odstawić na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. 2. Zalewa: Ocet(...)cukrem zagotować, dodać przyprawy: pieprz, ostrą papryką, curry, gorczycę i dokładnie wymieszać. 3. Do słoików powkładać ogórki z cebulą, zalać jeszcze ciepłą zalewą i pasteryzować około 10 minut. 4. Z porcji wychodzi około 8-9 słoików
Szalona Kuchnia Ewelinyjogurtu-1/4-majonezu-ale oczywiście wg. uznania) Ogórki konserwowe (3 sztuki) Biała kapusta (ok.2 łyżki drobno posiekanej) Ząbek czosnku (czosnek nie powinien stłumić smaku) Słodkie curry Ew. troszkę ketchupu PRZYGOTOWANIE: Ogórki konserwowe, kapustę, czosnek- drobno siekamy, dodajemy do jogurtu i majonezu. Dosypujemy curry, ewentualnie smak łamiemy słodyczą ketchupu (odrobinę). Gotowe:) WSKAZÓWKI: Podajemy do mięs, kanapek, chlebków typu flatbread
Kopystką po garachśledziami jest, albo się je kocha albo nienawidzi. Ja kocham, Przemek pokochał a Ty lubisz, czy nie? Na Wielkanoc będą jak znalazł, polecam. Śledzie z ogórkiem w zalewie curry. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWiecie czym jest remulada? Remulada duńska to gęsty sos na bazie majonezu z dodatkiem warzyw. Wyczuwalny jest smak kapusty, ogórka, cebuli i curry. Można go dodawać do jajek, wędlin, grillowanych warzyw, świetnie smakuje także z nachosami. U mnie remulada posłużyła jako marynata do schabu. Smak zaskakujący. Składniki: schab 1 łyżka masła 2 łyżki remulady duńskiej od FolWark 2 łyżki śmietany
MojaQchnia.plszkolnego, który już jest tuż, tuż. W domu też mam sporo obowiązków. Koniec wakacji to przecież czas przygotowywania przetworów. Nie szaleję z nimi, ale niektóre są obowiązkowe: ogórki kanapkowe z curry, sos słodko kwaśny są już gotowe. Robię je zawsze w podwójnej ilości, tym bardziej, że każde z dzieci mieszka już osobno, więc chętnie zabiorą do swoich domów słoiczki
W mojej kuchniWitajcie kochani :-) Tak jak wczoraj pisałam, prawie cała sobota zleciała nam na robieniu przetworów :-) Troszkę tego zrobiliśmy, bo ogórki w zalewie musztardowej , ogórki w zalewie curry obie wersje pyszne, polecam bardzo :-) W tym roku znalazłam jeszcze u smacznej pyzy przepis na kiszonego kalafiora. Kalafiora bardzo lubimy, kiszonki to samo zdrowie wiec zakisiliśmy na próbę. Takiego kalafiora
kruche babeczkiorzechów była chrupiąca, lekko słona, świetnie dopełniła smak szparagów. Przyszła pora na zupę. A tu zaskoczenie – podano nam krewetki z pieczarkami i marynowanymi warzywami (marchewką, cukinią i ogórkiem). Wyczuwalny zapach curry zwiastował jakieś azjatyckie smaki. I rzeczywiście – była to „wkładka” do rozgrzewającej zupy tajskiej z mlekiem kokosowym, która została wlana do talerzy na stole. Zupa smakowała wybornie! Esencjonalna, pikantna
Obiad gotowyoliwie z czosnkiem, mini koktajlowe Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą Grzyby marynowane, prawdziwki w miodzie Ogórki konserwowe łagodne Fasolka szparagowa do słoika Ogórki w zalewie curry z liściem selera Malinówka, nalewka z malin Aroniówka, nalewka z aronii z liśćmi wiśni To tylko mała część wszystkich przepisów, więcej znajdziecie w zakładce przetwory oraz nalewki
Apetyczna babeczkamąki 3 dag drożdży 250 ml letniej wody 50 ml oliwy szczypta soli 1 łyżeczka cukru przyprawa do pizzy dowolne dodatki kiełbasa papryka ogórek pomidor sos curry lub ketchup ser koryciński z pomidorami, bazylią i czosnkiem Pani Czesławy Zarzeckiej Drożdże rozrobić w wodzie, dodać mąkę, sól, cukier , olej i przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto
Moje domowe kucharzenie