Obsypujemy solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami np. oregano, tymiankiem i odrobiną chili. Rozgrzewamy patelnię, dajemy kapkę tłuszczu i obsmażamy mięso. W między czasie przygotowujemy sos tzatziki. Połowę ogórka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy i odkładamy na chwilkę. Po tym czasie odciskamy ogórki z soku. Dodajemy je do jogurtu greckiego, doprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym ząbkiem
Kolizje SmakówSushi to niemal symbol kuchni japońskiej. Odmian tej popularnej, azjatyckiej potrawy jest bardzo wiele. Poniżej znajduje się przepis na Temaki, czyli rodzaj sushi podawany w postaci
Słodka Strona2Sztuki Sos czosnkowy: jogurt naturalny 200Mililitrów majonez 250Gramów czosnek4 1/2Ząbka (duże ząbki) sól szczypta pieprzWg szczypta natka pietruszki 1/4 z pęczka przyprawa chili ; pół łyżeczki sos tzatziki; jogurt naturalny grecki 200Mililitrów ogórek 1Sztuka (duży świeży) sos winegret do sosu tzatziki; czosnek 4Ząbki olej 4Łyżki musztarda 1Łyżeczka zioła prowansalskie 1Łyżeczka sól Szczypta cukier Łyżka gałka muszkatołowa(...)dodać jogurt grecki i starty na tarce ogórek świeży i wymieszać wszystko. 4. Mięso pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć dodając przyprawę do gyrosa, papryki słodkiej, soli i pieprzu. 5. Pekińska umyć, pokroić na połowę z połowy i pokroić w talarki do jednej większej miski, pokroić pomidora, ogórki kiszone i paprykę czerwoną w kostkę
pichcisztoburaczków tartych 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 pęczka natki pietruszki sól pieprz czarny, pieprz czerwony ziarna listki selera naciowego 1 kawałek papryki czerwonej 1/2 papryczki chili 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka oliwy z oliwek Ogórka dokładnie szoruję i kroję na kawałki 1,5 cm. Z boku robię nacięcia nożem i wycinam paski co 2 cm na szerokości. Łyżką do melonów(...)wycinam w każdym kawałku ogórka środek z pestkami ale nie do końca, nie ma być dziury na wylot. Twarożek zielony : Natkę pietruszki kroję drobno przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję oliwę, jogurt i miksuję blenderem, na końcu dodaję twarożek 1/3 i dalej miksuję aż będzie gładki, solę. Drugą część twarogu miksuję blenderem z buraczkami, jogurtem, doprawiam solą. Trzecią część twarogu miksuję
wesoła kuchniaSkładniki: na około 4 kg ogórków 6 szklanek cukru 4,5 szklanki octu 15 szklanek wody 30 łyżek oleju 3 łyżeczki papryki chili (ja dałam całą torebkę) ziele angielskie pieprz liść laurowy Wykonanie: Ogórki pociąć w słupki, posolić i poczekać aż zmiękną. Z podanych składników ugotować zalewę, którą należy zalać ogórki. Do każdego słoika można dodać ząbek
Pychotkaaafety 2 łyżki sosu słodkiego chilli 1 łyżeczka sosu pomidorowego Domowa tortilla Przygotowanie: Jaja obieramy i kroimy w plasterki. Środek tortilli smarujemy sosem chili i sosem pomidorowym na to układamy jaja, pomidor, ogórek, pokruszoną fetę i zawijamy kopertą. Wrap zawijamy w folię aluminiową i podgrzewamy na patelni przez ok. 5 min. Smacznego
Kuchnia Łukaszakurczaka z cytryną i rozmarynem 2015-06-11 15:16:05 Apetyczny rozmarynowo-cytrynowy kurczak z lekką nutą chili. Do grillowania na świeżym powietrzu lub pieczenia w piekarniku. Najlepszy z marynowanymi karczochami, pieczonymi ziemniakami oraz mieszanką sałat z pomidorami i ogórkiem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 średnie nogi(...)kurczaka (po ok. 300g) 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka rozmarynu 3/4 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki mielonego chili (pieprzu cayenne) Do podania pieczone ziemniaki cytrynowo-rozmarynowe marynowane karczochy sałata z pomidorami i ogórkiem przypieczone na grillu lekkie pszenne pieczywo Instrukcje Przyrządzamy w misce marynatę poprzez dokładne wymieszanie oliwy z sokiem z cytryny i przyprawami. Dokładnie nacieramy
Kulinarna Pokusajeden kęs). Ogórki dajemy do miski i solimy 3 łyżkami soli i odstawiamy na 6 godzin. Gotujemy zalewę:cukier z octem zagotowujemy dodajemy chili i olej i czosnek obrany i pokrojony w plasterki. Ogórki odcedzamy i wkładamy do słoików i zalewamy zalewą razem z czosnkiem.Zakręcamy i pasteryzujemy
Swojskie jedzonkowina 2 czubate łyżeczki średnio ostrej musztardy (np. Dijon) 2 ząbki czosnku 3/4 łyżeczki mielonego chilli (pieprzu cayenne) 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka soli Do podania marynowane patisony kiszone ogórki papryka konserwowa zielone oliwki opieczone na grillu lekkie pszenne pieczywo Instrukcje Z filetów usuwamy ewentualny nadmiar tłuszczu i błoniastych części oraz pozostałości chrząstek i kości. Oddzielamy w całości polędwiczki(...)łupinek i zgniatamy w prasce. Marynatę przygotowujemy w dość dużej misce w ten sposób, że do oliwy i octu z czerwonego wina dodajemy pozostałe składniki: musztardę, sprasowany czosnek, chili, tymianek i sól. Następnie wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy ze sobą. Kawałki kurczaka dokładnie obtaczamy ze wszystkich stron w gotowej marynacie i pozostawiamy zanurzone w niej i ściśle ułożone. Marynujemy
Kulinarna Pokusacomber królika 1 łata brzuszna królika skoki przednie królika 3 marchewki 1/3 selera 1 por biała część 4 ziemniaki 1 kg ogórków kiszonych 1/3 szklanki śmietany 30 % sól 3 ziela angielskie masło klarowane 1/2 papryczki chili 15 dkg pieczarek Mięso królika, przekładam do garnka, dodaję ziele angielskie , wlewam dwa litry wody i gotuję Marchew, seler, ziemniaki obieram i dokładnie(...)królika a na patelni przesmażam starte na tarce jarzynowej na maśle ogórki. Ogórki przekładam do zupy dopiero na końcu jak mięso i warzywa będą miękkie. Pieczarki kroję w talarki i też przesmażam dosłownie chwilę na patelni i dodaję do zupy. Na końcu dodaję papryczkę chili, natkę pietruszki, wlewam do zupy śmietanę
wesoła kuchniaogórkiem kiszonym i drobiową szynką w panierce z płatków kukurydzianych pieczone w piekarniku. Danie jest smaczne, a na dodatek mało kaloryczne :) Składniki: 2 duże piersi z kurczaka 150 ml jogurtu naturalnego 150 g płatków kukurydzianych 2 ząbki czosnku zioła i przyprawy (tymianek, rozmaryn, kolendra, gorczyca, papryka słodka, chili, sól, pieprz) 4 plasterki szynki drobiowej 2 ogórki
Symfonia smakowakuchni meksykańskiej. Bardzo dobrze komponuje się z ostrzejszymi i cięższymi kalorycznie potrawami. Ja użyłam jej do tacos z wieprzowiną. Składniki: 2 pomidory 1/2 świeżego ogórka 1 łyżka posiekanej kolendry 1/3 papryczki chili 1/2 białej cebuli kilka kropel sosu tabasko 1 łyżeczka soku z limonki Wykonanie: Pomidory naciąć na krzyż, włożyć do miseczki i zalać wrzątkiem. Przelać
Pasja Smakuoleju z pomidorów 20 dkg nasion słonecznika 2 ząbki czosnku sól, pieprz pozostałe: 300 g serka śmietankowego majonez 100 g łososia wędzonego 4 pomidorki koktajlowe 1 ogórek zielony 5 oliwek czarnych kawałek papryczki chili kawałek żółtej papryki natka pietruszki Chleb: Bo miski przekładam drożdże, dodaje wodę letnią 1/3 szklanki, dodaję dwie łyżki mąki pszennej, szczyptę cukru i mieszam zaczyn. Odstawiam
wesoła kuchniapokolenia na pokolenia uczyła mnie, że im więcej różnych smaków w barszczu tym on bogatszy, jeśli lubisz bardziej na słodko, dodaj brzoskwinie, jeśli na kwaśno, dodaj ogórka kiszonego a bardziej ostry, pikantny imbiru, chili. Także wachlarz doboru smaków jest szeroki. Także przygotujcie wielki garnek, mnóstwo włoszczyzny, buraków, suszonych grzybów, ziół i domowej roboty zakwas buraczany klik i do dzieła. SKŁADNIKI
Basia w kuchniformie przekąski – na raz. Do jej podania można wykorzystać kawałek sałaty, cykorii itp. Składniki: Śledzie solone w oleju typu matias – 1 opakowanie 1 papryczka chili ½ cebuli Marynowane pieczarki ze słoika – ½ 3 ogórki korniszony 2 łyżki oliwy Pieprz Wykonanie: Śledzie moczymy w wodzie około 30 minut ( chyba, że ktoś lubi bardziej słone to nie ). Papryczkę przekrawamy wzdłuż i usuwamy pestki
Smaki Ewy