nich nie byłoby kiszonych ogórków, sera pleśniowego, ani alkoholu. Po obejrzeniu tego odcinka naszło mnie na zrobienie kimczi. I to klasycznej wersji z kapusty pekińskiej. Kiszonki rulez! Składniki: średnia kapusta pekińska 2 łyżki soli pół cebuli 3 ząbki czosnku łyżeczka startego imbiru 3 łyżki sosu sojowego łyżka sosu rybnego 3 łyżki pasty chili np. harissy czy gochujang(...)Potem przykryć talerzem i przycisnąć talerz czymś ciężkim np. słoikiem z ogórkami. Odstawić na noc do lodówki. Nie wylewać soku puszczanego przez kapustę. Następnego dnia cebulę i czosnek rozetrzeć na pastę w blenderze albo przepuścić przez praskę do czosnku. Wymieszać z sosem sojowym i pastą chili. Kapustę mieszamy z pikantną pastą i przekładamy do dużego słoika. Można dodać
Ugotowane pozamiatanepołączą i stworzą wyśmienitą całość. SKŁADNIKI:4 duże pomidorypół papryki żółtejpół papryki czerwonej 1 średni ogórek świeży 1 mniejszą cebulę 2 ząbki czosnkubazylie kilka listków sól do smaku świeżo zmielony pieprz do smaku płatki mielone chili do smaku chleb pszenny klik jak go zrobić 3 kromki sok z limonki2 łyżki octu winnego
Basia w kuchnidbających o formę pełnoziarnisty - i obiad gotowy! Idealnie smakuje z sałatką ze świeżego ogórka. Składniki: 300 g wołowiny - polędwica świetnie się sprawdzi 2 przeciśnięte ząbki czosnku sok z 1 pomarańczy - powinna być słodka, dojrzała 1 łyżka sosu sojowego 1/2 papryczki chili 1 łyżeczka oliwy świeża kolendra łyżeczka sezamu Przygotowanie: Mięso oczyścić, natrzeć oliwą i podsmażyć z każdej strony(...)miękkie. Posypujemy dużą ilością świeżej kolendry oraz podprażonym na suchej patelni sezamem. Do tego podajemy ryż - najlepiej brązowy oraz ulubione warzywa - ja lubię do tego dania pokrojony świeży ogórek polany olejem kokosowym z dodatkiem sosu sojowego i posypany sezamem
Kulinarne InspiracjeRYŻ WARZYWA NA PATELNIE CHIŃSKIE POLECAM SUPER SPRAWA 1 DUŻA CEBULA CUKROWA I JEDNA CZERWONA OGÓREK DO DEKORACJI sól,pieprz do smaku SPOSÓB; Umyta i osuszoną pierś z kaczki oczyszczamy i nacinamy skórkę. Robimy mix z czosnku,soku z limonki,sosu sojowego,sosu chili. Smarujemy nasze piersi ,z obu stron. I pozostawiamy w lodówce na około 3 godziny
Viola cooks with passionfety, 2 jajka, 2 łyżki tahiny, 1 duży ząbek czosnku, 3/4 łyżeczki kuminu, 1/3 łyżeczki suszonych płatków chili, 1 łyżeczka za'ataru, skórka starta z cytryny, sól, pieprz, 5-7 łyżek mąki ryżowej, natka pietruszki, olej dodatkowo: mix sałat, roszponka, ogórek, szczypiorek 10 łyżek jogurtu naturalnego, 2 łyżki tahiny, 1 łyżka soku z cytryny, 1/3 ogórka, 1/4 pęczka szczypiorku, sól
Plate of Joyłyżka prażonego sezamu,2 łyżeczka brązowego cukru,1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,posiekana chili (bez pestek),sok z cytryny do smaku. Przygotowanie:Wakame zalać letnią wodą, odstawić na 5 minut, odsączyć. Warzywa umyć, odsączyć na sicie, ogórki pokroić w paski obieraczką do warzyw.Wymieszać składniki dresingu.Newelle pokroić na 16 równych kawałków, każdy owinąć plastrem
SzczyptaSmaQimprowizowałam z dostępnych w domu składników, ale efekt końcowy pozostaje w klimacie kuchni indyjskiej :) Podawałam z ryżem basmati oraz sosem jogurtowym z ogórkiem i miętą . Doskonale łagodził smak pikantnego curry. Zwłaszcza, że tym razem nie pożałowałam papryczki chili ;) Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka 1 batat cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili 3-4 łyżki mleczka kokosowego
zadanie-gotowaniejako przystawka Sylwestrowa. Składniki: 500 g świeżych płatów śledziowych sok i skórka starta z 2 limonek cebula dymka 2 ogórki konserwowe pokrojone w drobna kostkę 1 pęczek kopru bardzo drobno posiekany 1 mała papryczka chili 3 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu 20 ml oliwy z oliwek świeżo zmielony pieprz świeżo zmielona sól
Niezły Młynekpatki chili - 2 łodygi selera naciowego - ½ łyżeczki mielonego kuminu - 100g brokuła - ½ łyżeczki suszonej miety* - 1 mały ogórek gruntowy
Wegańska kuchnia orientalnapekińskiej kawałek jasnozielonej części pora (jeśli sałatkę bądziemy przechowywać kilka dni w lodówce, lepiej zrezygnujmy z pora) 4-5 małych ogórków konserwowych (lub 2-3 duże) 1 łyżka sosu sojowego czarny pieprz 1/2 łyżeczki płatków chili lub ostrej papryki w proszku lub 1/2 posiekanej czerwonej papryczki chili 2 łyżki siekanej natki pietruszki (użyłam mrożonej) 4 duże łyżki
Kuchnia PrezydentowejSkładniki: 4-6 filetów z kurczaka, 2 białe cebule, 1 cytryna, 4 ząbki czosnku, 1 papryka chili, świeży rozmaryn, 100 ml bulionu warzywnego, ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego, 50 ml oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, kasza gryczana niepalona, ogórki kiszone. Przygotowanie: Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Każdego fileta możemy podzielić dwie(...)Posypujemy startą skórką z cytryny, polewamy olejem, sokiem z ½ cytryny i obracamy kilka razy mięso do równego rozprowadzenia smaków. Mięso przykrywamy warstwą cebuli pokrojonej w grubsze paski, dodajemy czosnek, chili w plasterkach i igiełki rozmarynu. Wlewamy 100 ml bulionu. Brytfankę przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 40 min w temp
Moniki Smakołykirozmaitymi warzywami. Wychodząc na przeciw tym gustom, swego czasu proponowaliśmy już potrawkę z polędwicy wieprzowej z papryką, kukurydzą i kiszonym ogórkiem . Przepis poniżej to również potrawka, jednak utrzymana w innym klimacie. Tym razem użyjemy takich składników jak pomidory, groszek, chili czy natka pietruszki, choć będzie i papryka. Może to być nieco pikantna potrawa, dlatego dla zrównoważenia smaków proponujemy podać
Kulinarna PokusaSezon ogórkowy w pełni, dzisiaj propozycja korniszonków. Najlepsze są zerwane takie jeszcze małe. Moja mam zawsze gotowała ogórki około 7 minut, były pyszne
Sama słodycz i szczypta chilipodwójne piersi z kurczakaprzyprawy (możemy użyć gotowej mieszanki przypraw do Kebabu-Gyros lub użyć po szczypcie suszonych: kolendry, gorczycy, majeranku, rozmarynu, chili, kurkumy, słodkiej papryki, goździków, soli)pieprzczosnek w proszkuolejkapusta pekińskaok. 5 pomidorówok. 1 duży ogórek (opcjonalnie)2 cebulepuszka kukurydzyok. 200 g majonezuok. 200 g ketchupuSałatka Gyros - Sposób przygotowania:Kurczaka kroimy w niewielką, nieregularną kostkę. Doprawiamy przyprawami tak aby pokryć
Słodka Strona