Bibimbap to danie pochodzące z Korei Południowej. Najprościej mówiąc jest to miks warzyw, wołowiny oraz jajka smażonego podanych na ryżu, z sosem chili. Jest to talerz zdrowia i smaku. Muszę się przyznać, że jest to moja ulubiona potrawa. Powiem więcej, jest to ulubiona potrawa całej mojej rodziny. Przed chwilą przeczytałam, że Bibimbapa znalazła się na 40 miejscu najsmaczniejszych potraw(...)Składniki: Mięso wołowe pokrojone w cienkie plastry Jajko Połowa dużego kabaczka Pieczarki Cebula Papryka (w zasadzie każdy kolor) Marchew Por Ogórek Szpinak Fasola Mung Ziarna sezamu Olej sezamowy (taki do woka) Sos sojowy Sos pomidorowy Chili Czosnek Japońskie ryżowe winegret Ryż Może coś pominęłam, ale powiem tak jedna pani z Korei powiedziała mi kiedyś, że do Bibimbapy dodaje
Smaki Przyprawy i KoloryBibimbap to danie pochodzące z Korei Południowej. Najprościej mówiąc jest to miks warzyw, wołowiny oraz jajka smażonego podanych na ryżu, z sosem chili. Jest to talerz
Kulinarna rozmowaryżowy (rice vermicelli) papier na sajgonki olej do smażenia sos słodkie chili do podania Wykonanie: Imbir i czosnek ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy sos rybny, wodę, cukier i sok z limonki. Mieszamy razem aż cukier się rozpuści. Dodajemy krewetki i odstawiamy aż będą nam potrzebne. Ogórka kroimy w cienkie pałeczki. Marchewkę również kroimy na drobne pałeczki, albo obieraczką(...)będzie miękki. Składamy sajgonki: na środek papieru nakładamy po trochu makaron ryżowy, ogórek, marchewkę, kiełki i krewetki. Składamy tak jak krokiety. Można jeść takie, ale ja wolę je podsmażyć na oleju ok 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Najlepiej smakują z sosem słodkim-chili. Smacznego
Smaki Przyprawy i Koloryryżowy (rice vermicelli) papier na sajgonki olej do smażenia sos słodkie chili do podania Wykonanie: Imbir i czosnek ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy sos rybny, wodę, cukier i sok z limonki. Mieszamy razem aż cukier się rozpuści. Dodajemy krewetki i odstawiamy aż będą nam potrzebne. Ogórka kroimy w cienkie pałeczki. Marchewkę również kroimy na drobne pałeczki, albo obieraczką(...)będzie miękki. Składamy sajgonki: na środek papieru nakładamy po trochu makaron ryżowy, ogórek, marchewkę, kiełki i krewetki. Składamy tak jak krokiety. Można jeść takie, ale ja wolę je podsmażyć na oleju ok 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Najlepiej smakują z sosem słodkim-chili. Smacznego
Smaki Przyprawy i Koloryeksperymentów z sajgonkami!Na 10 sztuk będzie nam potrzebne:200 g mrożonych krewetek1/3 ogórka świeżego1 marchewkaspora garść kiełkówkawałek imbiru (wielkości połowy kciuka)2 ząbki czosnku1 łyżka sosu rybnego1 łyżeczka cukru brązowegosok z połowy limonki1 łyżka wodymakaron ryżowy (rice vermicelli)papier na sajgonkiolej do smażeniasos słodkie chili do podaniaWykonanie:Imbir i czosnek ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy sos rybny(...)będzie miękki.Składamy sajgonki: na środek papieru nakładamy po trochu makaron ryżowy, ogórek, marchewkę, kiełki i krewetki. Składamy tak jak krokiety.Można jeść takie, ale ja wolę je podsmażyć na oleju ok 2 minuty z każdej strony na złoty kolor.Najlepiej smakują z sosem słodkim-chili.Smacznego
Kulinarna rozmowaDoskonale pasują nie tylko do falafeli, ale też do większości dań kuchni polskiej. Składniki - proporcje dla 6 - 8 osób 6 małych ogórków 4-5 dojrzałych mięsistych pomidorów 1 mała czerwona papryka ( dość często zastępujemy ją papryczką chili ) 1 mała żółta papryka 1 granat kilka liści sałaty garść świeżo posiekanej natki pietruszki lub kolendry 1-2 łyżki świeżego soku(...)sklepie Kuchnie Świata ), 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki wody, świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku. Opcjonalnie można dodać także łyżkę świeżo uprażonego sezamu. Przygotowanie Ogórki kroję w drobną kostkę. Pomidory przekrawam na pół, usuwam miąższ z pestkami, a resztę siekam na małe kawałki. Z papryki usuwam gniazda nasienne i białe części i także kroję
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataktóry jest smacznym uwieńczeniem całości. Składniki (na 2 porcje): 1/4 główki sałaty lodowej 300 gram piersi kurczaka 50 gram sera feta 1/2 ogórka ćwierć czerwonej papryki 1 kromka żytniego chleba olej do smażenia przyprawy do kurczaka: szczypta chili, majeranku, pieprzu, soli i kurkumy dressing: 1 łyżka musztardy dijon, 1 łyżka syropu klonowego, 1 łyżka oleju lnianego, 1 łyżka soku(...)kostkę i smażę na suchej patelni, tak by stał się chrupki. Składniki dressingu mieszam do połączenia. Na talerzu kładę sałatę, na niej pokrojoną w kostkę paprykę, fetę i ogórka. Pierś kurczaka kroję w plastry i układam na pozostałych składnikach. Całość posypuję grzankami i polewam dressingiem. Podaję od razu. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaprzygotowałam sałatkę z ciepłymi ziemniaczkami i kurczakiem grillowanym. SKŁADNIKI: (2-3 porcje) 1 średni filet z kurczaka 1 pomidor 2-3 ogórki zielone (gruntowe) 3-4 liście sałaty lodowej szczypiorek 8-10 ugotowanych młodych ziemniaków ulubione przyprawy: chili, sól, pieprz, vegeta marynata do kurczaka-np. jedna z grillowych sos winegret sos czosnkowy WYKONANIE: przygotować marynatę do mięsa, pociąć(...)filet smażymy na maśle klarowanym, kroimy na paski, ziemniaki dzielimy na ćwiartki lub ósemki (doprawiamy) dodajemy do mięsa i nadal smażymy na złoty kolor, sałatę rwiemy na kawałki, ogórki kroimy na półkrążki, łączymy z sosem winegret, rozkładamy na talerzu, na wierzch rozkładamy pomidor, następnie kładziemy ziemniaki z kurczakiem i polewamy danie sosem czosnkowym, posypujemy szczypiorkiem i gotowe
Kuchnia Beatymaślanki1 łyżka oliwy z oliwekkilka listów świeżej mięty, posiekanej1 łyżeczka świeżo startego imbiru2-3 ząbki czosnku, startepół papryczki chili, drobno posiekanejWydrążyć miąższ z awokado. Dodać oliwę, miętę, imbir, czosnek, szalotki i papryczkę. Zblendować dokładnie, następnie dodać maślanki i wymieszać. Ogórki obrać i zetrzeć na średnich oczkach. Połączyć z resztą. Zupę doprawić solą. Przygotować mleczną piankę.Mleczna pianka
Food SquareKimchi 김치 - tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta, rzepa albo ogórek, ale można też przygotować kimchi z innych warzyw. Większość kimchi ma ostry smak z powodu użycia płatków papryczek chili. W Korei kimchi jest popularną przystawką i ważnym elementem każdego posiłku, ale używane jest także jako składnik w przygotowywaniu innych potraw
mojewypiekiinietylkomasła, • 250 g bryndzy lub twarożku (daję tak, albo pół na pół), • ½ posiekanej cebuli, • 2-3 nieduże ogórki konsewowe, • 1,5 łyżki słodkiej papryki, • 1 łyżeczka musztardy, • 1 sardynka (daję taką z puszki, pikantną w oleju chili, dokładnie odsączoną), • 1 lyżeczka koncentratu pomidorowego, • 1 łyżeczka posiekanych kaparów, • 1-2 łyżki siekanego szczypiorku, • 1 łyżka pokrojonej na bardzo cieniutkie(...)paseczki czerwonej papryczki habanero lub chili (można pominąć, jeśli ktoś nie lubi na ostro), • sól,pieprz do smaku 1. Masło utrzeć do białości w szklanej lub ceramicznej misce, dodać bryndzę, zmiksować. Dodać ser i posiekaną cebulę, dokładnie połączyć miksując. 2. Dodać paprykę w proszku, koncentrat, posiekane ogórki i sardynkę - ponownie dokładnie zmiksować, aż sardynka całkowicie się rozpadnie
Kuchnia Prezydentowejsalsą czy ulubionymi dodatkami, u nas jest to zawsze lekka sałatka. szybka sałatka : - 2 garście sałat - kilka krążków cebuli - 1 pomidor - 1/2 ogórka - 1 plaster świeżego ananasa - salsa: 1 łyżeczka miodu, 3 łyżki oliwy, troszeczkę chili, sok z limonki, zioła, 1-2 łyżki wody, sól Gotowe! Mama nadzieję, że od dzisiaj robienie steku wołowego będzie samą przyjemnością! W końcu
SMYKWKUCHNIGaleo pół łyżeczki cukru łyżka oliwy sos: 150 ml passaty pomidorowej pół cebuli czosnkowej łyżeczka mielonej słodkiej papryki Galeo malutki kawałeczek posiekanej papryczki chili łyżka posiekanej bazylii łyżka posiekanego drobnego szczypiorku łyżeczka oliwy dodatki: mały zielony ogórek 3 łyżki kukurydzy z puszki mała papryka czerwona 80-90 startego sera mimolette pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki Galeo łyżka posiekanych ziół
Mienta blogniczego. W następnym poście dodam sos grzybowy... Tak, tak są już grzyby, które kocham! Składniki na kanapki (lub też bułki) z boczkiem, sosem chili i warzywami (1 porcja): bułka lub 2 kanapki mały pomidor kilka plasterków ogórka 2 plastry boczku mała cebula sól sos chilli (albo gotowy albo zrobiony przez siebie, u mnie była wersja fast czyli sos chilli firmy(...)sosu w zależności od intensywności jaką chcemy uzyskać (ja dałam 4 łyżki). Smażyć przez dwie minuty. Sos nakładać bezpośrednio na bułkę, na niego boczek, a na koniec pomidory i ogórki pokrojone w plastry. Posmarować całość "resztkami z patelni", tak aby nic na niej nie zostało. Smacznego
Karola gotujeabout to eat. Let’s cook ! SKŁADNIKI (3 porcje): ok. 500 g wołowiny (u mnie łopatka) 2 ząbki czosnku sól, pieprz, chili 1-2 łyżki zimnej wody 3 ulubione bułki 3 plasterki sera pomidor ogórek świeży ogórek konserwowy/kiszony czerwona cebula sałata/rukola sos czosnkowy (jogurt, majonez, czosnek, sól, zioła) ketchup, majonez, musztarda u mnie dodatkowo był jeszcze chutney(...)lądują chutneye, również inny na górze, inny na dole. Potem na spodzie lądują liście sałaty i/lub rukoli, na to plastry pomidora i cebuli. Na cebuli kładę mięso, na mięsie ogórki i koniec – przykrywam wszystko wierzchem bułki, lekko zgniatam i zaczynam się brudzić jedząc. Wash, dry and cut the meat into pieces that can fit the meat grinder, remove
Martyna Cooks