hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 2 kg niedużych ogórków gruntowych podobnej wielkości 1 duża cebula pokrojona w grube plastry 1 marchewka pokrojona w plasterki 1 - 2 papryczki chili pokrojone w plastry 8 szklanek wody 300 - 350 ml octu 10% 6 łyżek stołowych cukru 2-3 łyżki(...)dokładnie umyć i osuszyć. Słoiki sparzyć wrzątkiem lub wyparzyć w piekarniku. Na dno każdego słoika włożyć po 1 plasterku cebuli, kilka plasterków marchewki, chili i imbiru oraz wsypać przyprawy w podanej wyżej ilości. Ogórki ułożyć ciasno w słoikach w pozycji pionowej, a na górze położyć po 1-2 baldachy kopru lub wsypać 1 łyżeczkę nasion kopru. Z wody
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamoże stać się samodzielnym daniem, ponieważ mimo niewielu składników jest bardzo bogata w smaku. Składniki: 1/2 małego brokuła, podzielonego na małe różyczki 2 - 3 duże gruntowe ogórki 1/2 świeżej posiekanej papryczki chili 1 duża łyżka miodu akacjowego lub wielokwiatowego 1 łyżeczka soli 3 łyżki octu winnego jasnego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1/4 łyżeczki białego pieprzu 1 łyżka oleju kukurydzianego
Kuchnia Prezydentowejszklanki mleka 2 jajka farsz: 1 pęczek szparagów białych 1 garść roszponki 6 rzodkiewek 6 pomidorków koktajlowych 6 gałązek koperku 1/2 papryczki chili 6 plastrów boczku wędzonego sos : 4 gałązki koperku 2 ząbki czosnku 1/3 ogórka zielonego 200 g jogurtu greckiego sól, pieprz Natkę pietruszki kroję drobno, przekładam do wysokiego pojemnika dodaję wodę, oliwę, i miksuję blenderem, dodaję mąkę, jajka(...)gładkie. Naleśniki smażę na oleju. Szparagi obieram, i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Warzywa myję. Rzodkiewkę kroję w paski, pomidorki w plastry, chili drobno.Boczek kroję na szerokie paski i smażę aż będzie chrupiący. Sos : Ogórka dokładnie myję i ścieram na tarce. Do jogurtu dodaję ogórka, czosnek sprasowany, koper pokrojony, sól, pieprz i mieszam. Na każdym naleśniku układam po trzy
wesoła kuchniatwardego plastiku spełniające rolę wylęgarni dla nasion, 6 mini doniczek z terakoty, substrat kokosowy (jako podłoże, zamiast ziemi) i do wyboru – nasiona dyni, czerwonej papryki, ogórków, pomidorów kiściowych… i papryczki chili. A że chili podobno dobrze daje radę – było moje. Raz że używam go w kuchni dość dużo, dwa – no kurczę, nie mogłam się oprzeć tym mini, mini
Karo in the KitchenSKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * filet z dorsza – 1 szt PRZYPRAWY: * limonka * korzeń galangalu * korzeń imbiru * trawa cytrynowa * sos sojowy * cukier trzcinowy * cebula dymka / zielona część * papryczka chili * sól , pieprz DODATKOWO: * pomidory koktajlowe * świeży ogórek , groszek zielony SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczoną i osuszoną rybę skrapiamy odrobiną soku z limonki i sosu sojowego i nacieramy zmiażdżonym imbirem, korzeniem galangalu, trawą cytrynową, odrobiną cukru(...)trzcinowego i pieprzem – odstawiamy na ok. 20 minut. Po zamarynowaniu układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy posiekaną papryczką chili oraz dymką. Obok układamy pomidorki koktajlowe i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30 minut. Podajemy gorące ze świeżym ogórkiem i zielonym groszkiem – w razie potrzeby doprawiamy do smaku! Smacznego
Ostra na SłodkoDomowe najlepsze...w myśl tej zasady często robię dzieciom np domową pizzę. Wiem co im podaję jeść a oni zawsze chetnie zajadają się takimi fast fodami
Z Majeczką w kuchniczegoś innego smakowitego, co przyjdzie Wam do głowy. Sałatka jest beztłuszczowa - idealna także na diecie odchudzającej. Polecam :) Składniki: 4 pomidory 1 czerwona cebula 1 nieduży ogórek 4 rzodkiewki 1 marchweka 1-2 zielone papryczki chili garść świeżej kolendry 4 łyżki soku z limonki lub cytryny ½ łyżeczki mielonego kuminu ¼ łyżeczki pieprzu cayenne sól do smaku Pomidory, cebulę, ogórka i rzodkiewki pokroić
Pełny talerzfasoli białej od Bonduelle Mała puszka kukurydzy Kawałek pora 4 ogórki konserwowe 3-4 łyżek majonezu 2 łyżki ketchupu Sól, pieprz Papryka chili Sposób przygotowania: Kabanosy kroimy w cienkie plasterki, ser i ogórki konserwowe kroimy w kostkę, oczyszczoną i umytą paprykę kroimy w cienkie paski, pora kroimy w pół plastry. Fasolę białą i kukurydzę odsączamy z zalewy(...)Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, ketchup, mieszamy. Sałatkę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili, dokładnie mieszamy. Przygotowaną sałatkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin żeby smaki się połączyły
Bajeczna Kuchniaziemnych w łupinach 250 g różyczek brokułów 200 g białej kapusty 2 młode cebule razem ze szczypiorem 250 g marchwi 250 g małych gruntowych ogórków mango ( ok. 500 g ) 2 czerwone i zielone strąki chili 3 cebule 3 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka zmielonej kurkumy laska cynamonu 4 goździki 4 łyżki cukru 3 łyżeczki soli(...)octu Przygotowanie Orzeszki obrałem z łupinek i zmieliłem w młynku. Brokuły, kapustę i młoda cebulę umyłem i oczyściłem. Marchewkę, ogórki umyłem i obrałem. Wszystkie warzywa pokroiłem na kawałki wielkości 1 cm. Mango obrałem, miąższ pokroiłem w kostkę. Chili umyłem, przekroiłem wzdłuż, oczyściłem z nasion, pokroiłem na kawałki. Cebulę zmiksowałem razem z czosnkiem, smażyłem na rozgrzanej oliwie 3minuty. Dodałem
R'n'G Kitchenkulinarnej. Tak więc przede wszystkim awokado. Do tego spora doza świeżej kolendry, która w Kalifornii używa się na kilogramy, a nie na listki. Ponadto lemonki, chili jalapeno, krewetki, małe pomidory heirloom i perskie ogórki. To proste danie to bukiet zdrowych, świeżych, soczystych smaków, różnorodnych tekstur i jaskrawych kolorów. Jest zieloność, chrupkość i armoat. Danie świetnie nadaje się do drinków(...)listki kolendry, szczypior, chili, wycisnąć sok z lemonki, posolić do smaku (ok. ½ łyżeczki lub więcej wedle uznania) , wymieszać delikatnie widelcem, tak żeby awokado rozpłynęło się do konsystencji kremu i połączyło z sokiem z lemonki w gęsty sos. Krewetki dokładnie wymyć i wysuszyć, przekroić każdą na pół (lub wedle uznania) . W jednym naczyniu wymieszać krewetki z pokrojonymi ogórkami, pomidorami
Jem więc Jestemkulinarnej. Tak więc przede wszystkim awokado. Do tego spora doza świeżej kolendry, która w Kalifornii używa się na kilogramy, a nie na listki. Ponadto lemonki, chili jalapeno, krewetki, małe pomidory heirloom i perskie ogórki. To proste danie to bukiet zdrowych, świeżych, soczystych smaków, różnorodnych tekstur i jaskrawych kolorów. Jest zieloność, chrupkość i armoat. Danie świetnie nadaje się do drinków(...)listki kolendry, szczypior, chili, wycisnąć sok z lemonki, posolić do smaku (ok. ½ łyżeczki lub więcej wedle uznania) , wymieszać delikatnie widelcem, tak żeby awokado rozpłynęło się do konsystencji kremu i połączyło z sokiem z lemonki w gęsty sos. Krewetki dokładnie wymyć i wysuszyć, przekroić każdą na pół (lub wedle uznania) . W jednym naczyniu wymieszać krewetki z pokrojonymi ogórkami, pomidorami
Jem więc Jestemmajonezu dekoracyjnego, 100 – 150 g kaszy kuskus, puszka kukurydzy konserwowej, puszka groszku konserwowego, 2 duże ogórki kiszone, 3 łyżki zielonych oliwek w plasterkach, 3 łyżki kapary, puszka cieciorki, 1 łyżeczka pieprzu marynowanego zielonego, ok. 10 suszonych pomidorów z zalewy, suszona papryczka chili świeżo mielona. zielona pietruszka. Przygotowanie: Do szerokiej szklanej misy na sałatki (najlepsza będzie taka, gdzie średnica(...)mieszamy. Kuskus pozostawiamy do przestygnięcia, w tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Na kuskus, warstwami nakładamy kolejno: Kukurydzę wymieszaną z 200 ml majonezu, wierzch doprawiamy papryczką chili. Następnie dodajemy warstwę groszku. Kolejno ogórki pokrojone w kostkę wymieszane z 2 łyżkami kaparami i oliwkami, które również zostały pokrojone na mniejsze kawałki, a na to wszystko nakładamy cieciorkę. Pomidory suszone kroimy
Moniki Smakołykijuż kwestia gustu. Polecam. Składniki: Gotowana pierś z kurczaka 2 gotowane marchewki Bób z puszki 2 jabłka ( średnie ) 1 mała cebula 2 ogórki kiszone Mały pęczek natki pietruszki Sól Pieprz Majonez Chili Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę ( wielkości naszego bobu ). Marchewkę, jabłka ( obrane ), cebulę i ogórki kroimy w mniejszą już kostkę. Natkę pietruszki siekamy. Bób(...)puszki przepłukujemy zimna wodą, pozostawiamy do odcieknięcia. Wszystko razem łączymy. Dodajemy majonez ( ja od dawna używam lekki ), doprawiamy solą, pieprzem i chili. Mieszamy i gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement
Smaki Ewyszkodzi. Sięgamy do zawsze zaopatrzonejspiżarni.-puszka czerwonej fasoli-puszka kukurydzy-2 puszki tuńczyka w oleju(duże kawałki)-5-7 średnich ogórków konserwowych-słoik fasolki szparagowej-9 suszonych pomidorów-garść pokrojonej papryki grillowanej lub konserwowej-3 papryczki chili-3 marchewki, które musimy sobie ugotować i pokroić(...)kostkę Przygotowujemy dużą miskę.Wrzucamy odsączonego z oleju tuńczyka i odsączoną fasolkę szparagową.Fasolkę czerwoną płuczemy, odsączamy i też dodajemy do miski.Kroimy ogórki, paprykę, suszone pomidory i też do miski.Papryczkę chili pozbawiamy pestek, kroimy drobniutko i j.w.Dodajemy marchewkę.Przyprawiamy do smaku warzywkiem i solidnie mieszamy. Co jeszcze do tego można dodać?Dobry nastrój
Maminek kulinarnyposypujemy startą mozzarellą lub żółtym serem. Następnie kolejno kładziemy warzywa: kapusta pekińska, czerwona kapusta, pomidory, ogórki, cebulę, paprykę. Na sam wierzch wykładamy kawałki kurczaka. Pieczemy ok. 7-10 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (ok. 250 stopni). Gotową pizzę polewamy sosem czosnkowym i chili. *nie za długo, pamiętajmy, że mięso będzie się piekło również w piekarniku Moje posty
Słodka Strona