Wołowina z ryżem czyli Lok Lak z Kambodży Wołowina z ryżem, czyli Lok lak lub Loc Lac – ឡុកឡាក់- jedno z bardziej charakterystycznych dań Kambodży.
RafalCookParę dni temu wpadłam na pomysł upieczenia ryby pod kruszonką. Nie chciałam, żeby to był po prostu dorsz lub po prostu łosoś, dlatego wybrałam grenadiera. Uparłam
KardamonovyPrzepis na proste, szybkie, domowe leczo z kiełbasą. Idealne połączenie kilku smaków. Jest to danie jednogarnkowe, więc z całą pewnością nie narobicie za dużego bałaganu w
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przyznam Wam szczerze, że kiedyś nie lubiłam bigosu. W sumie… mało co lubiłam jeść. Jednak wraz z wiekiem zmieniły się moje smaki i jak tylko
Be Fit Be StrongUwielbiam makarony. Makarony i zieleninę. I pieczarki. Wyszło więc, to co wyszło – conchiglioni faszerowane pieczarkami, pieczone na beszamelu. Prosta, smaczna potrawa, której wykonanie naprawdę
KardamonovyAch Jamie, co ja bym bez Ciebie… Od czasu do czasu będę się z Wami dzielić przepisami, które po prostu od a do z skopiuję
KardamonovyPrzepisów bakłażanowo-cukiniowych ciąg dalszy. Cukinia to takie wdzięczne warzywo, o żadnym konkretnym specyficznym smaku, które świetnie chłonie inne aromaty. My nie jest jakimś wielkim entuzjastą
KardamonovyStaram się za bardzo nie kombinować w kuchni. Czasami zdarza mi się również ugotować coś domowego, babcinego, klasycznego. Taką potrawą jest fasolka po bretońsku, którą od
KardamonovyNo i skończył się mój warzywny czas. My powrócił, więc musiałam ubić jakiegoś kurczaka. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie przemyciła czegoś zielonego. Tym razem –
KardamonovyAloo gobi, czyli kalafior z ziemniakami w curry. Kiedyś wydawało mi się śmieszne nazywanie potraw, pomijając język polski. Czym jednak dłużej siedzę w kuchni, tym bardziej
KardamonovyNiedługo w końcu wrzesień i normalna pogoda. W takich temperaturach mogę wchłaniać zupy. Przy pracy nad blogiem, najbardziej lubię doświadczać nowych smaków. Kto by pomyślał, że
KardamonovyKolejny plus wyjazdów My – zwozi mi różne owoce i warzywa. Czasami przywozi robactwo (w sekundę zjadane przez koty) i liście, chyba nieświadomie. Teraz przywiózł grzyby
KardamonovyKolejny konkursowy przepis. Nadal siedzimy w Szwajcarii. Pewnie zdążyliście się już zorientować, konkurs organizowany jest przez Victorinox Poland. Do tej akcji dodać można maksymalnie 3 wpisy
KardamonovyPowoli zaczynają pojawiać się dynie. Jest to taki wdzięczny specyfik, który można wykorzystywać do potraw wytrawnych i słodkich. Dziś proponuję Wam zupę. Przedwczoraj zrobiłam dżemy. Jak
KardamonovyTen przepis został przetestowany już dość dawno temu, zdjęcie też już swoje odczekało. Postanowiłam w końcu podzielić się nim z Wami. Tak jak kiedyś Wam pisałam
Kardamonovy