Krem z pora z grzankami i serem pleśniowym 110Sezon zupowy trwa. Od dawna mam zapisany przepis na krem z pora, postanowiłam go w końcu zrobić. Dorzuciłam do niego trochę sera pleśniowego i sięmię lniane
Kardamonovy
Czarny ryż z kurczakiem i mango 119Przy okazji ostatniego zamówienia przypraw, wyczaiłam czarny ryż. I tak sobie leżał i czekał na niewiadomoco. Robię porządki w zamrażalce, więc sukcesywnie wszystko rozmrażam. Tym razem
Kardamonovy
Wątróbki smażone z gruszkami 112Wiem, wątróbki są tfu. Chociaż skoro czytasz tego posta, to jednak może jesteś ich zwolennikiem? Ja jem wątróbki w samotności, po cichu. Bo śmierdzą, bo są
Kardamonovy
Chili sin carne z dynią 103Ten przepis to 99% Jadłonomii, prawie nic w nim nie zmieniałam. I w smaku jest dokładnie taki jak trzeba. To chili jest idealnie słodkie, pikantne
Kardamonovy
Grochówka z białą kiełbasą 114Czasami mam tak, że kupuję jakiś składnik w większej ilości niż zakładałam wcześniej. A potem kombinuję, żeby zrobić z niego coś, czego nie ma jeszcze na
Kardamonovy
Pstrąg łososiowy z salsą z mango i granata 112Od dawna już chciałam spróbować połączenia ryby z owocami. Po głowie chodzą mi jeszcze inne rodzaje sals owocowych, ale jakieś nowe przepisy pojawią się pewnie po
Kardamonovy
Makaron z tapenadą 105Czarne oliwki to w sumie jedyna rzecz, za którą nie przepadam (chociaż na wakacjach w Grecji wchodzą mi całkiem dobrze, myślę jednak, że są po prostu
Kardamonovy
Barszcz czerwony z ziemniakami 114Rzadko robię barszcze bez zakwasu. Mimo, że w domu miałam schowaną butelkę z zakwasem, postanowiłam go nie dodawać do tej zupy. I też wyszła ok. Ma
Kardamonovy
Gulasz wołowy z morelami i przyprawą do piernika 123Daaawno dawno temu, zrobiłam gulasz z cynamonem. Na początku pomysł wydawał się taki no… średnionajeża, ale ok, zrobiłam. Gulasz wyszedł genialny. W tym roku postanowiłam
Kardamonovy
Krokiety z mięsem 138To jest klasyka, którą nawet ja lubię. Dla mnie fenomenem jest, że rzadko kiedy w knajpie można dostać barszcz z krokietem (już nie mówię o smacznym
Kardamonovy
Leniwe z bułką tartą 110Tutaj nie ma co się rozpisywać. Pyszna klasyka i tyle. Najsmaczniejsza, kiedy jemy ją od razu po zrobieniu. Mam ochotę coraz częściej gotować właśnie tego typu
Kardamonovy
Pomidorowa z wędzoną papryką, fasolą i ziemniakami 105Dziwne połączenie? Może. Zupę pomidorową z wędzoną papryką miałam okazję kiedyś jeść w hiszpańskiej restauracji. I od razu wiedziałam, że kiedyś coś podobnego będę miała u
Kardamonovy
Panierowane bakłażany z mozzarellą 123Usłyszałam jeszcze, że wyglądają jak cordon bleu. I dobrze, nabierajcie się :D. Pyszne. I pamiętajcie żeby plastry bakłażana były bardzo cienkie, wtedy „kotlety” smakują
Kardamonovy
Krem z brukselki z fetą 109W sumie spodziewałam się dokładnie takiego smaku. Feta dodatkowo robi tutaj sporą robotę. I wiadomo, grzanki, w kremach zawsze sprawdzają się najlepiej. Tutaj nie ma jakichś
Kardamonovy
Spaghetti bolognese (Ragù) 108Klasyczne, najlepsze. Dawno nie jadłam tak dobrego ragu. Bo tak naprawdę w tradycyjnej kuchni włoskiej nie ma czegoś takiego jak spaghetti bolognese. Skąd to wiem? A
Kardamonovy