Został mi z obiadu woreczek ugotowanego ryżu więc na szybko na podwieczorek powstały małe chrupiące placki. składniki: 1 woreczek ugotowanego ryżu ( użyłam białego Sonko) 2 jajka 1 łyżka szczypiorku 4 łyżki mąki kukurydzianej 1 garść startego sera żółtego do smaku sól morska olej do smażenia Do miski wsypać ugotowany ryż i wbić dwa jajka, dodać posiekany szczypiorek
Monia miesza i gotujerządku. Przykryć pozostałą częścią mięsnej masy. Wierzch ładnie wyrównać. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 40-50 minut. Pyszna na ciepło jako danie obiadowe jak i na zimno na kanapkę
Monia miesza i gotujemasą oblepić ugotowane jajka, uformować kule lub kształt jajka a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Podawać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako przystawkę
Monia miesza i gotujestaram się korzystać z gotowych produktów, to jednak warto od czasu do czasu ruszyć głową, by zrobić coś samemu i to w prosty sposób. Kompot to idealne połączenie do obiadu, ale także świetne orzeźwienie w upalny dzień. Proste, a zadowoli każdego . Dodatkowo, można kombinować na milion sposób ze smakami . Składniki: 0,5 kg śliwek węgierek 6-7 średnich jabłek
Fabryka pomysłówdodać kukurydzę, ser feta czy ser żółty pokrojony w kostkę. Mięso również można wielorako przyprawić – zrobić panierkę z płatkami kukurydzianymi czy usmażyć/ upiec w ziołach. A oto wersja obiadu, którą zrobiłam w weekend . Składniki dla 4 osób: Sałata lodowa 4 małe pomidory (ja miałam te podłużne) lub 2 normalnej wielkości 4 razy ogórek gruntowy Pół małej cebuli 1 papryka
Fabryka pomysłówJest to kolejne moje popisowe danie. Wymyśliłam je już dawno temu i weszło na stałe do mojego obiadowego menu. Można znaleźć mnóstwo przepisów na kurczaka curry, ale ja zawsze trzymam się swojej wersji. Jest dla mnie ona idealna i poszła w świat. To danie również bardzo często robię na oko. Normal 0 21 false false false PL X-NONE
Fabryka pomysłówObiad w 30 minut, to jest to, co lubię najbardziej. Na smaczną i błyskawiczną wersję zawsze się skuszę. W dodatku przyprawiona moim ulubionym curry stanowi istną rozpustę. Natomiast, gdy nie muszę gotować makaronu popadam w zachwyt, bo to zawsze jeden garnek mniej do zmycia. Fanką drobiu jestem od kiedy pamiętam. Po prostu stworzyłam obiad idealny. I niech ktoś powie
Fabryka pomysłówDzisiaj przedstawiam Wam kolejne proste danie obiadowe, którego przygotowanie nie wymaga zbyt wiele czasu. Niestety, przyrządzam je stosunkowo rzadko, ze względu na brata, który nie znosi grzybów. Zamiast śmietany, użyłam serka topionego, który dodatkowo wzbogacił smak sosu. Składniki na 3 porcje: Pół piersi z kurczaka 30 dag pieczarek 400g makaronu penne 0,5 l bulionu (lub woda i kostka
Fabryka pomysłówOstatnio nie miałam wiele czasu na gotowanie, a też nie chciałam żywić się samymi półproduktami. Dlatego miałam zamiar trochę urozmaicić swoje obiady, choć nadal musiały być one szybkie ze względu na burzliwy okres z nauką. Stąd dzisiejsza wersja to sposób na kotlety inaczej. Podaję je na różne sposoby: z frytkami i sałatką albo z ryżem i sosem słodko kwaśnym
Fabryka pomysłówDzisiaj kolejne proste danie obiadowe, które miałam zamiar opublikować wcześniej, jednak ze względu na wyjazd na weekend, nie miałam jak tego zrobić. Z tego też powodu nie zaglądałam do Waszych blogów, ale dziś i jutro nadrobię wszelkie zaległości. Grunt, że odpoczęłam po ciężkiej sesji i teraz mogę od nowa szaleć w kuchni. Dodatkowo, pragnę Wam oznajmić, że w akcji
Fabryka pomysłówDzisiaj przedstawiam Wam proste danie, które zadowoli tych, którzy mają dość nudnego obiadu. Nadchodzi także sezon wiosennych owoców i warzyw, dlatego warto go wykorzystać i włączyć te specjały do naszego codziennego menu. Stragany będą nas teraz kusić m.in.: młodą kapustą, szczawiem czy szpinakiem, dlatego to ostatnie jest królem naszej dzisiejszej potrawy. Wykorzystałam go jako farsz do mięsa
Fabryka pomysłówLubicie? Chyba nie ma osoby, która nie byłaby jej fanką. Może stanowić świetny dodatek do obiadu, grilla czy być oddzielnym posiłkiem np. na kolację. Nie napracujemy się przy niej za dużo, a smak jest po prostu boski. Ja do swojej dodaję zawsze marchewkę, boczek parzony oraz pół pomidora dla smaku. A jaka jest Wasza ulubiona wersja młodej kapuchy
Fabryka pomysłówOstatnio zdałam sobie sprawę, że na blogu już dawno nie było przepisu na zapiekankę, a to jedne z moich ulubionych obiadów. Można dodać do nich wszystko to, na co przyjdzie nam ochota, więc nigdy się nam nie znudzą. Przeważnie robię je w wersji z makaronem, ale od czasu do czasu na moim stole pojawia się również ziemniaczana (tej na blogu
Fabryka pomysłówdotąd nie miałam okazji nic z nimi zrobić. Jednak ostatnio, gdy zobaczyłam je w lodówce, miałam ochotę na coś prostego z ich udziałem jako deser do obiadu. Słoneczna pogoda stanowczo mnie zdemotywowała do ciasta, więc postawiłam na crumble, czyli owoce pod kruszonką, którą wzbogaciłam o otręby. Poza tym wersja ze śliwkami należy do moich ulubionych – po upieczeniu są one lekko
Fabryka pomysłów