cyklu "poniedziałek na wytrawnie" szakszuka, czyli tunezyjska bardzo prosta potrawa, której nazwa dokładnie oznacza "bałagan". Najczęściej jadana jest na śniadanie i podawana z grzanką, ja zrobiłam ją na obiad podając z ziemniakami smażonymi z cebulką i szynką. jej zrobienie to dosłownie kwadrans (jeśli mamy wcześniej ugotowane ziemniaki) a więc na nadchodzące lato jak znalazł. W końcu kto takie piękne
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapomidorową możemy śmiało podać dzieciom, jest pożywna, zdrowa (jeśli mamy własny przecier) i w dodatku robi się ją w 10 minut, wystarczy tylko rosół, który został np. po niedzielnym obiedzie ;) Tą pomidorową zajada nawet mój mąż który od dziecka nie lubił pomidorówki bo kojarzyła mu się z ostrą i kwaśną pulpa pomidorową :) Natomiast ja mogę ją jeść nawet trzy razy
Gotowanie...to proste !sól, wsypać łyżkę tartej bułki i szybko wymieszać, ziemniaki ugotowane odlać z wody, wlać tłuszcz z patelni po kotletach i utłuc tłuczkiem ziemniaki, podać posypane czosnkiem niedźwiedzim - sycący, smaczny obiad z soczystymi kotletami...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDzisiejszy obiadek, smakował nam bardzo. Schab mięciutki i soczysty. Sosik który powstał wyszedł bajeczka. Schab pokroić w plasterki o grubości 1 cm. Cały tłuszczyk odciąć. Doprawić
Kuchnia Pokoleńmarchewek. Uwielbiam kolorowe marchewki na talerzu. Uprawiałam je dwa lata temu i na ten rok zrobiłam zapasik nasion. Po Wielkanocy pewnie pójdą do gruntu. A dziś kupne zrobiłam do obiadu - szybka pyszotka w tajskich smakach 😋 Składniki (na 2 porcje): duża marchew fioletowa duża marchew pomarańczowa łyżka oleju sezamowego łyżka słodkiego sosu chili łyżka dobrej oliwy Marchew obrać, a potem skrobaczką
Weekendy w domu i ogrodzieDziś propozycja na lekki , słodki obiad z przepysznym i jabłuszkami i cydrem 1 op.makaronu tagliatelle 3 łyżki cukru trzcinowego 3 obrane jabłka 150 ml.cydru odrobina wody ****************************** Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozpuścić cukier ,podgrzewać , aż stanie się złocistobrązowy.Następnie obrane i pokrojone w kostkę jabłka dodać do karmelu.Gotować 5 minut by owoce trochę się
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZIELONY GROSZEK! WIOSENNE PRZEPISY! PIETRUSZKOWE KASZOTTO Z MŁODYM GROSZKIEM! Wiosna chyba zaskoczyła Nas wszystkich, taką piękną pogodą w miniony weekend. Dużo słońca, błękitne niebo, niczym lato
SMYKWKUCHNIrzut oka placuszki wyglądają jak mielone kotlety, ale nie tym razem. Dzisiaj proponuję pyszną wersję bezmięsną kotlecików z batatów z dodatkiem natki pietruszki oraz sera feta. Świetny pomysł na obiad, kolację a nawet śniadania jeśli nie pierwsze to np. drugie. Składniki na około 10 placuszków: 1 bardzo duży batat 1 mała biała cebula łyżka natki pietruszki 100 gram sera feta
Życie zaczyna się w kuchniDanie wykwintne na specjalną okazję, ale sprawdzi się również jako codzienny obiad lub kolacja. Mocno ziołowy, kremowy sos z mascarpone z dodatkiem suszonych pomidorów. Kompozycja idealna, a całość dopełniają krewetki oraz białe wino. Dla miłośników owoców morza i makaronu - raj na talerzu. Polecam! Makaron z krewetkami w ziołowym sosie Składniki na 4 porcje
Smak mojej kuchniniedawno w programie Doradca Smaku. Lubię jego przepisy, są proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne. Często oglądając jego wieczorny program już mam pomysł na obiad następnego dnia. Zapiekanka jest sycąca, z kurczakiem, ma wspaniały aromat wędzonego boczku, a całość dopełnia sos beszamelowy. Polecam! Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami Składniki na formę
Smak mojej kuchniDzisiaj przepis znaleziony w broszurce Biedronki. Fajne łódki z ciasta na pizzę napełnione farszem mięsno - warzywnym. Przepis z moimi zmianami. Łódki pięknie prezentują się na talerzu, idealne na obiad lub kolację. Do tego są szybkie w wykonaniu. Można je podawać ze świeżymi warzywami. Polecam! Łódki z farszem mięsnym Składniki na 4 sztuki
Smak mojej kuchnimarynowania. Można je również faszerować po wydrążeniu gniazd nasiennych. I w takiej formie pojawiają się u mnie, faszerowane mięsem i czerwoną soczewicą, są sycące i bez problemu zastąpią dwudaniowy obiad. Przy tym pięknie prezentują się na talerzu. Polecam! Patisony faszerowane mięsem i soczewicą Składniki na 4 sztuki: 4 średniej wielkości patisony 300g mięsa mielonego (dowolnego) pół
Smak mojej kuchniurzekające smakiem. Risotto z dynią i kurczakiem. Być może spotkacie jeszcze gdzieś w sklepie dynię i wypróbujecie. Można również skorzystać z dyni mrożonej. Danie sycące i rozgrzewające, doskonałe na obiad lub kolację. Polecam! Risotto z kurczakiem i dynią Składniki na 4 porcje: szklanka ryżu do risotto 2 szklanki dyni, obranej i pokrojonej w 1cm kostkę 1 podwójna pierś z kurczaka
Smak mojej kuchniBanalnie proste i szybkie risotto z tuńczykiem, papryką i oliwkami. Aromatycznie doprawione świeżym oregano, które bujnie rozrosło się na moim tarasie. Danie idealne na letni obiad lub kolację. Polecam! Risotto z tuńczykiem i oliwkami Składniki: szklanka ryżu do risotto 1 cebula ząbek czosnku pół czerwonej papryki 4 pomidory suszone (mogą być z oliwy) garść oliwek zielonych lub czarnych puszka tuńczyka
Smak mojej kuchniProsta zupa krem, która zastąpi dwudaniowy obiad. Sycąca, dodająca energii, rozgrzewająca w chłodniejsze dni. Seler naciowy zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin, a przy tym jest niskokaloryczny, dlatego warto włączyć go do swojej diety. Krem z marchewki i selera Składniki na 4 porcje: 3 duże marchewki 1 pietruszka 4 łodygi selera naciowego 1 duży ziemniak 1 cebula 2 ząbki czosnku
Smak mojej kuchni