lepiej niż Polacy. Dużo warzyw, oliwa na zimno, świeże owoce morza, ryby i bardzo ,bardzo dużo roślin strączkowych. W szkole u mojej córki ,w wieku pięciu lat, na obiad serwują kalmary i oliwki, często jest zupa dyniowa i soczewica.... O dziwo moje dziecię je wszystko (tylko oliwki wydłubuje). W ogóle mojej córce w szkole smakuje jakoś bardziej. Nie wiadomo
Lubczyk i WaniliaSzybka mizeria do obiadu. Składniki : * 2 zielone ogórki * 1 czerwona papryka * szczypiorek * mała śmietana 18% * sól, pieprz Przygotowanie : Ogórki zetrzeć na tarce razem z papryką. Dodać pokrojony szczypiorek. Przyprawić. Dodać śmietanę. Wymieszać i schłodzić
Magiczne Życie MartyMoje dzieci uwielbiają naleśniki i najróżniejsze placuszki, dlatego tak często goszczą na moim stole. Zresztą… ja i reszta dorosłej części rodziny też je uwielbiamy Dziś
Słodkie okruszkiUwielbiam dania jednogarnkowe, gdzie w jednym naczyniu mogę upiec lub ugotować cały obiad: mięso, ziemniaki, warzywa. Takim daniem są właśnie żeberka w kapuście kiszonej. Mój przepis to połączenie kilku innych przepisów, kilku prób i mojej kulinarnej intuicji. Ostatecznie powstało pyszne danie godne polecenia i koniecznie wypróbowania. Żeberka są słodkie od miodu a kapusta niezwykle aromatyczna, niczym najlepszy bigos
Jadło i czytadłomożna zrobić pyszne kotleciki zaledwie z paru składników? Można. Gotujesz zupę? Wykorzystać można warzywa z zupy. I pyszne kotlety na drugie danie zrobimy w szybkim tempie. Na obiad była zupa pomidorowa, parę warzyw wyłowiłam, zmiksowałam dodałam parę składników i kotleciki były gotowe. Są tak smaczne, że na pewno nie raz specjalnie ugotuję parę warzyw żeby ponownie zrobić ten pyszny
Mój pomysł narośnie coraz bardziej. Już zaczynają rosnąć młode pokrzywy, czosnaczek i inne, dzikie roślinki więc za chwilę będzie można zrobić pyszną sałatkę z chwastów . Tymczasem dni jeszcze chłodne więc na obiad chciałam przygotować coś rozgrzewającego. Wykorzystałam zielone warzywa, świeże i mrożone, więc jednak było wiosennie, przynajmniej z powodu koloru. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSKŁADNIKI: ( 6 porcji po 300g ) 1 porcja = 381 kcal 500 g mielonej wołowiny 3 łyżki oliwy z oliwek 60 g cebuli 2 ząbki
Atlas Smakówtakiego urządzenia możecie po prostu pokroić buraczki w słupki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Sałatka z buraków jest bardzo smaczna i idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu - mięsa lub ryb, a do tego ma oczywiście fantastyczny kolor. Składniki : 500g ugotowanych buraczków 1 łyżka uprażonego sezamu 2 garście rukoli Dressing : sok z jednej pomarańczy 3 łyżki oliwy
Codzienne GotowaniePyszne naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i kukurydzą to moja propozycja na obiad. Naleśniki w takiej formie są bardzo syte, podsmażone na patelni stają się chrupiące. Doskonała odmiana dla tradycyjnych naleśników. Do wykonania farszu użyłam kukurydzy konserwowej od Jamar . Użyłam również przypraw Skworcu . Składniki na farsz: * 1 kg piersi z kurczaka * 1 cebula * około 10 pieczarek * 1 puszka
Zrób to smacznieKremowe "risotto ai frutti di mare" to aromatyczny śródziemnomorski obiad dla miłośników owoców morza. Składniki na 2 porcje: 250 g mieszanki owoców morza 100 g ryżu arborio szalotka 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 50 ml białego wytrawnego wina 2-3 łyżki śmietany 30 % natka pieruszki Mrożone owoce morza rozmrozić. Przełożyć do garnka, wlać litr wody i zagotować
wyzwania kuchennePrzepis na pampuchy drożdżowe znalazłam w książce Pawła Małeckiego. Lubię przygotowywać słodkości z jego przepisów, bo wiem, że zawsze będą smaczne. Z przepisów Pawła przygotowywałam już
Kuchnia BazyliiTarta smaczna i pożywna z wieprzowym mięsem mielonym, pomidorami i cebulą. Pachnąca dzięki aromatycznym przyprawom. Taka wytrawna tarta posypana szczypiorkiem jest odpowiednim daniem na obiad lub kolację. Czytaj dalej
Przepisy Kulinarnesię przepis z użyciem wybranego artykułu. Zachęcam zatem do odwiedzenia blogów moich koleżanek, gdzie do końca dnia pojawią się różnorodne przepisy z użyciem marchewki. Blogi biorące udział w akcji: Obiad gotowy ! Wilczkowy Świat Pasja Smaku jedz i smakuj Sierotka maRysia w kuchni Marchewkowe placuszki śniadaniowe wyśmienicie smakują polane miodem, syropem klonowym lub syropem z agawy i posypane chrupiącymi orzechami
kolorowotorcikowoOstatnio mamy czas dla kasz. Pęczak, gryczana a ostatnio bulgur. Na zimno, na ciepło. Syncio nie przepada za gryczaną paloną, wszyscy kochamy pęczak. W niedzielne popołudnie przygotowując obiad pomyślałam, że zamiast robić sałatkę przyrządzę kaszę na ciepło. Jak się okazało był to świetny wybór gdyż tak przygotowany bulgur świetnie smakuje w obu formach i jest idealny by zabrać
Dzieje kuchennej Wiewiórypropozycja to porcja witamin w postaci surówki z marchwi. Marchewka pełna witamin, minerałów i wartości leczniczych, dzisiaj podana z jogurtem naturalnym, soczysta z czosnkowym posmakiem - idealny dodatek do obiadu. Przepis: (dla 2 osób) Składniki: 4 duże marchewki 6 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól ziołowa, pieprz Wykonanie: 1. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce
Mój pomysł na