lubię zapiekanki jednogarnkowe, ponieważ są szybkie w przygotowaniu, a dodatkowo wrzucamy do nich wszystko to co mamy aktualnie w domu. Nie dość, że mamy możliwość przygotowania taniego i szybkiego obiadu, to w dodatku pożywnego. Dla mnie zapiekanki jednogarnkowe mają same plusy i każdy z rodziny je uwielbia. Zapiekanka jednogarnkowa z brokułami, kalafiorem, mięsem mielonym i makaronem. Składniki: 1 brokuł
My World by Dagmara Reknaleśniki, które okazały się krokietami z parówką i warzywami - kukurydzą, ogórkiem, papryką żółtą i mozzarellą. Są przepyszne i syte! Nadają się nie tylko na śniadanie, ale i także na obiad, bądź wczesną kolację. Ciasto naleśnikowe: 750ml mleka 2 jajka szczypta soli 3 i 1/2 szklanki mąki Lubella - Wrocławska do naleśników Składniki mieszany do uzyskania jednolitej masy. Smażymy
My World by Dagmara Reksię do tego, by spróbować jak smakuje szpinak. W końcu nadszedł ten dzień. Najpotrzebniejsze składniki zakupione, teraz zostaje pomyśleć jak owy szpinak przyrządzić. I udało się! Domownicy zadowoleni z obiadu, a ja z tego, że im smakowało. Składniki: Makaron uszka Lubella pierś z kurczaka opakowanie szpinaku mrożonego mozarella śmietana mała przyprawy - sól, pieprz zwykły, pieprz ziołowy, papryka, czosnek Przygotowanie
My World by Dagmara Rekjuż zdążyliście zauważyć - uwielbiamy zapiekanki jednogarnkowe, dlatego często robimy je na obiad. Danie szybkie, łatwe, a przede wszystkim bardzo smaczne. Nie trzeba wymyślać składników, wystarczy dać to co mamy w lodówce. Zawsze mówimy, że to zapiekanka "na winie", czyli.. to co się nawinie to do zapiekanki. Składniki: makaron kokardki Lubella pierś z kurczaka po jednej papryce: czerwona, żółta
My World by Dagmara Rekpachnieć. Wtedy czujemy, że żyje, że jest pełen ciepła, trosk, miłości. Ma pachnieć ciastem, chlebem, domowym obiadem. Od razu robi się cieplej, mimo mrozu za oknem . Domowe, przepyszne chałki. Cudnie smakują na ciepło z masełkiem. Są pyszne z konfiturą lub dżemem. Małe co nieco na zimowy dzień. Z ciepłym mlekiem lub kawką 🙂 Składniki: 25 g świeżych drożdży
Niuniokiwłaśnie też bigos. Mój bigos jest mieszanką wszystkich znanych mi przepisów, włącznie z recepturą mojej mamy. Ja chciałam Wam przedstawić ten, który właśnie dzisiaj był u nas na obiad. Zrobiłam go oczywiście za dużo i część zawekowałam, a jutro resztę zje mój facet. Bigos jest dobrym "utylizatorem" mięsa, które np. nie chcemy zjeść -szynka, mięso z rosołu - ja lubię
Justa próbuje gotowaćPlacki ziemniaczane kojarzą mi się z moim dzieciństwem. Gdy Mama wołała nas na obiad, "osmarkane" wraz z koleżanką biegłyśmy do mnie do domu i podawała nam je razem ze śmietaną, lub też po węgiersku. Teraz pora na placki ziemniaczane wykonywane przeze mnie. Ja trę ziemniaki na tarce tym jednym z mniejszych oczek, lecz nie najmniejszym. Wydają mi się wtedy takie
Justa próbuje gotowaćlodówce świeci pustka, a na koncie też średnio z pieniążkami, to polecam niskobudżetową, sytą i smaczną zapiekankę ziemniaczaną. To był mojej mamy pomysł na szybki, tani i syty obiad, by każdy był zadowolony, a teraz kolej przeszła na mnie by uszczęśliwiać innych :) Moja zapiekanka jest w wersji "lux" ponieważ wykorzystałam sos boloński z dnia poprzedniego :) Składniki podaję tak na około
Justa próbuje gotowaćSałatka ta należy do tych z moich ulubionych. Idealna na obiad, czy na kolację :) Wyrazisty smak sosu podkreśla całość zdecydowanie ! Tym razem przygotowałam dla nas sałatkę PRAWIE Cezar. Przyznam szczerze, że nie jest to oryginalny przepis. Według Wikipedii KLIK sałatka ma oryginalnie inne dodatki, no ale uważam, że z moimi składnikami można ją nazwać PRAWIE sałatką Cezar :) Oczywiście staram się
Justa próbuje gotowaćdania. Bądź tu mądry i pisz wiersze :) Ale dla mnie to zawsze będą knedle, koniec i kropka ! A tak swoją drogą - są fajne, kiedy nie ma się pomysłu na obiad oraz kiedy chce się trochę przyoszczędzić. Lecz mają też dwa minusy, są czasochłonne i trzeba trzeć ziemniaki na tarku.. ale jeśli ktoś ma dobry mikser, który ziemniaki zmiksuje
Justa próbuje gotowaćPierś z indyka jest wyśmienitym pomysłem na obiad. Dzisiejsza propozycja to indyk w sosie szpinakowo-pieczarkowym z dodatkiem pomidorów i żółtej papryki. Czas przygotowania i ilość porcji 25 minut, 3-4 porcje. Produkty 300 g piersi z indyka, 200 g szpinaku, 200 g brązowych pieczarek, 2 pomidory, 1 żółta papryka, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki jogurtu greckiego, olej kokosowy, sól
Fit&Fast KitchenMoże nie jest teraz najlepszy czas na bób, ale dla chcącego nic trudnego. Ja wykorzystałam bób konserwowy. Danie ekspresowe. U mnie był dodatkiem do obiadu. A Wy z czym go podacie? Składniki: Bób konserwowy z puszki 2 ząbki czosnku Mały pęczek pietruszki Masło klarowane Sól Pieprz Wykonanie: Bób odsączamy na sicie. Pietruszkę drobno siekamy. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Na patelnię
Smaki Ewywoda, mięso, dodatki warzywne (lub owocowe, takie zupy owocowe są smaczne latem) A ile możliwości. Zazwyczaj traktuje się zupy jako pierwsze danie, ale w naszym domu zupa na obiad w zupełności wystarcza, bez drugiego dania. Najwyżej jest dokładka:) Kapuśniak jest jedną z moich ulubionych zup (po pomidorowej i ostrzejszym żurku), po którą chętnie sięgam o każdej porze roku (jeśli
Zasmakuj KuchniCzasem proste dania są najlepsze. Dawno na obiad u mnie nie było klusek, więc wpadłam na pomysł by trochę zaszaleć i zrobić coś na słodko. Co prawda był to mój pierwszy raz z kluseczkami na twarogu, ale myślę że z pewnością nieraz wrócę do tego przepisu. Ciasto jest bardzo delikatne, a w smaku ... hmm każdy musi ocenić
vaniliowoczekoladowa