Zapewne niejeden miłośnik wypieków zwłaszcza tych wytrawnych choć raz słyszał o placku lotaryńskim, czyli popularnym Quiche Lorraine. Ja nie dawno odkryłam zaletę pieczenia wytrawnej tarty w ramach obiadu lub też sycącej kolacji. Dzisiaj więc wpis na temat tegoż specjału oczywiście ze moimi zmianami, bo bez tego wybaczcie nie byłabym sobą. Ci co znają mojego bloga chyba zdążyli już się zorientować
vaniliowoczekoladowaUwielbiam takie warzywne obiady, świeża młodziutka cukinia prosto z ogrodu, pomidorki, papryka, do tego pupleciki z fasoli i pieczarek, które sprawiają, że danie jest bardziej treściwe, jeśli ktoś uważa, że z samych warzyw nie można przygotować sycącego, smacznego dania to jest w błędzie, niech spróbuje tego i wypowie się jeszcze raz :) dodatkowo danie jest idealne dla osób na diecie, ponieważ
zdrowa vege kuchniaCześć Wszystkim! :) Dzisiaj przepis na pieczone szparagi z boczkiem i parmezanem, które będą zarówno przepyszną przekąską, jak i dodatkiem do obiadu. Powiem szczerze, że zajadam się nimi do dwóch dni i ciągle nie mam dość! ;) Do przygotowania będziemy potrzebować: - pęczek zielonych szparagów (ok. 12 sztuk) - opakowanie wędzonego boczku (8 plasterków) - tarty parmezan - olej - sól i pieprz 1. Szparagi płuczemy
Bez CebuliKolejna propozycja na dietetyczny obiad to kotlety z kaszy jaglanej z pieczarkami. Kasza jaglana jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu i ma wiele cennych właściwości. Zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, a mało skrobi. Ze wszystkich kasz wyróżnia się najwyższą zawartością witaminy B1, B2 oraz B6, a także żelaza i miedzi. Naprawdę warto jeść kaszę jaglaną, a te kotleciki są poprostu pyszne
kuchnia doskilekko zrumienione, położone na pesto z zielonego groszku i rukoli. Całość posypana uprażonymi ziarnami słonecznika i startym parmezanem. Pyszna potrawa, która może być podana jako przystawka lub lekki obiad. Zielone szparagi uwielbiam i w sezonie przygotowuję je bardzo często. Są zdrowe, przepyszne i chrupiące. Nigdy nie gotujcie ich zbyt długo, wystarczą 3 minuty (grubsze 4 minuty), w przeciwnym razie staną
Oryginalny smakŁazanki z młodą kapustą i boczkiem to proste, nieskomplikowane, a jednoczenie sycące i pożywne danie idealne na codzienny obiad. Łazanki z młodą kapustą są łagodniejsze i delikatniejsze od tych klasycznych jednak dodatek boczku nadaje potrawie wyjątkowego charakteru oraz smaku dzięki czemu są niezwykle smaczne i z pewnością warte przygotowania w naszych domach. Łazanki z Młodą Kapustą - Składniki
Słodka StronaDziś na obiad poleca się cebulowy schabowy:). Tradycyjny kotlet zyskał na cebulowym posmaku za sprawą mieszanki suszonej, sproszkowanej cebuli i cebul prażonej. 3 duże kotlety schabowe 3/4 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mieszanki cebuli prażonej i suszonej cebuli w proszku sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 2 jajka olej 1. Kotlety rozbijamy niezbyt cienko
Szefowa kuchniwłożyć makaron spaghetti i gotować wg opisu na opakowaniu, na durszlaku przelaćkrótko zimną wodą podawać spaghetti ze szpinakiem i klopsikami, posypać serem fetą - danie jest sycące, smaczne na dobry obiad..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPrzygotowanie dania dla kapryśnego Milusińskiego, które jest słodkie , a jednak wciąż pożywne , no i przede wszystkim zdrowe - wcale nie jest taką prostą sprawą! Dziecina zażyczyła sobie bowiem akurat na obiad pokaźnej dawki słodyczy i na wszystko inne kręci nosem. W ruch idzie więc natychmiast lekko flegmatyczna inwencja twórcza i rusza na łowy po lodówce oraz szafkach kuchennych. Śmietana - odpada
Grunt to przepis!przeniosła się na pierogi, kluski wszelkiego rodzaju i naleśniki. Trwaliśmy we wzajemnej niechęci, ja i przetwory mączne, długo. Poszłam na studia i okazało się, że należy sobie radzić. Obiad nie chciał się magicznie pojawiać na stole. Zakupy same się nie robiły i, o zgrozo, papieru toaletowego i soli jak brakło, to na amen i nie było mamy, która w czarodziejski
ladykitchensyna. Jakby dodać jeszcze keczup byłby wniebowzięty ;) Przy wykonaniu tak prostych dań warto zachęcać do pomocy dzieci, ja ze swoim mam odwrotną sytuację jak tylko pada słowo obiad to on mnie zachęca żebym tylko pozwoliła mu pomagać ;) Taki pomocnik to skarb ;) Moja propozycja startuje w konkursie LubelLOVE Inspiracje - tym razem szykujemy pomysłowe i inspirujące przepisy da dzieciaków
Życie zaczyna się w kuchnipizze zrobimy ekspresowe, nie musi ona wyrastać, nie trzeba długo jej zagniatać, sosu nie musimy przygotowywać, wystarczy mieć naszykowane dodatki i ciepła kolacja lub obiad gotowy. Pizza ta ma jeszcze jeden plus, zawiera moją ulubioną kukurydze konserwową Bonduelle , a więc pełnia szczęścia w jednym daniu, w dodatku jest na ciepło, bo wtedy smakuje jeszcze lepiej ;) Ps. na dole postu ciekawostka
Gotowanie...to proste !gyros z kurczaka i kolorowe warzywa. Wrapy to pyszny fast food, który jest nie tylko łatwy w przygotowaniu, ale również bardzo szybki. Poza tym wrapy możemy podać na obiad, kolacje lub możemy zabrać je ze sobą jako lunch do pracy i szkoły. Pysznie smakują zarówno na zimno jak i na gorąco! Polecam :-) Składniki: hummus: ciecierzyca gotowana na parze Bonduelle
kulinarne odsłony patiprzepisów, testowanie nowych połączeń. Kiedyś bób jadłam tylko na jeden sposób, dziś wykorzystuje go do wielu fajnych i prostych dań. Kiedyś był tylko przekąską, a dziś jadamy go na obiad, drugie śniadanie i kolacje. Tym razem danie obiadowe. Kaszotto z bobem i cukinią składniki: 1/2 szklanki kaszy pęczak 1 cukinia 1 cebula 1 ząbek czosnku
Przysmaki Karolkilekka i dietetyczna jak dla mnie więc zatopiłam w niej klopsiki z indyka. Całość nadal jest lekka i letnia, ale klopsiki powodują, że jest to już wystarczające danie na obiad. Emilce bardzo posmakowały pulpeciki, kłopot oczywiście był z pływającymi liśćmi sałaty – musiałam więc jej porcję zalać czystym wywarem. Następnego dnia jednak wyjęłam z jej porcji klopsiki a resztę zmiksowałam
Cooking for Emily