obiad - 94612 przepisów (strona:2920/6308)

Okroshka Oкрошка - Chłodnik ruski 202

jest gorąco to nie chce się obfitych gorących obiadów, ale taki zimny chłodnik na kefirze, aromatycznym koperku i chrupiącą rzodkiewką i ogórkami to ukojenie. Okroshka ( окрошка) to ruski chłodnik do którego dodaje się by był dodatkowo odżywczy: jajka na twardo i odtłuszczony zimny bulion wołowy. Mozna taki kupić w sklepie pod nazwą Beef

Sztuka gotowania w/g Samiry
SAŁATKA WARSTWOWA Z KALAFIOREM 923

się na post dr Dąbrowskiej - jest mnóstwo warzyw,jest ciepło i nie chce się jeść - nic tylko korzystać. Tymczasem zapraszam Was na przepyszną sałatkę,którą często jem w formie obiadu. Pysznie,lekko i smacznie. Doskonale też pasuje na wszelkie imprezy pod chmurką bo dzięki warstwowemu ułożeniu warzyw wygląda efektownie i kolorowo.   Składniki:   mały kalafior bądź połowa dużego

Niespełnione zdolności kulinarne
Kompot z rabarbaru 175

Sezon na rabarbar wciąż trwa, chociaż zdetronizowały go raczej owoce. Prosty kompot z rabarbaru to pyszny dodatek do obiadu oraz fajny napój na upalne dni, bo nie jest zbyt słodki, a schłodzony smakuje doskonale. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie orzeźwiające, podane na zimno kompoty z sezonowych produktów 🙂   Przepis pierwotnie został opublikowany w letnim numerze naszego Magazynu

Pasja Smaku
Sałata z warzywami I 162

sezonie mogę jeść sałatę na okrągło. Dziś przedstawiam jedną z wersji na sałatę z warzywami, która będzie w sam raz do obiadu lub na kolację. Składniki: 1 mała sałata masłowa garść pomidorków koktajlowych 1 mała czerwona cebulka 1 ogórek gruntowy siekany koperek Dressing: 1/5 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka przyprawy do sałatek świeżo zmielony pieprz odrobina cukru lub miodu

Kuchnia domowa Ani
SURÓWKA IDEALNA DO GRILLA 149

grillowanego mięsa czy kiełbasy najlepsze są surówki kolorowe, chrupiące. Moja propozycja na surówkę jest prosta, przygotujecie ją dosłownie w kilka chwil. Surówka nadaje się również do obiadu czy na kolację. Składniki: * 1 główka sałaty lodowej * 1/2 ogórka szklarniowego * 1/2 czerwonej cebuli * 1/2 czerwonej papryki * 6 łyżek kukurydzy konserwowej * 6 łyżek groszku konserwowego * 7-8 pomidorków koktajlowych * 2 łyżki oleju

Zrób to smacznie
Makaron ryżowy z pesto, grillowanym halloumi i szparagami 237

Zielone i lekkie danie na letni obiad. Makaron ryżowy z aromatycznym pesto, grillowanym serem halloumi i chrupiącymi szparagami. opakowanie makaronu ryżowego (200g) halloumi (ok. 220 g) pęczek szparagów łyżka oliwy sól i pieprz do smaku sok z limonki Pesto ze słonecznikiem przygotowuję z większej porcji, na kilka razy i przechowuję w szczelnym słoiczku w lodówce. 70 g parmezanu

Mienta blog
Żeberka z piekarnika 174

Pieczone żeberka,  to doskonała propozycja dla smakoszy. Składniki: 1 kg żeberek, łyżeczka soli, łyżeczka płaska pieprzu, łyżeczka kopiasta papryki, czosnek. Przyprawiamy mięso, przekładamy do naczynia

chleba naszego
Sałatka wiosenno-letnia 150

właśnie z okazji, w przeddzień lata, mam dla Was pyszną sałatkę, taką wiosenno-letnią. Jest bardzo sycąca (dzięki chociażby oliwkom czy jajku) więc z powodzeniem może zastąpić normalny obiad. Latem lepiej jest zjeść coś lekkiego, nie jesteśmy potem tacy ociężali. Ta sałatka ma jeszcze jedną zaletę: zamiast ciężkiej śmietany jest lekki dressing jogurtowy. W sam raz na rozpoczynające się lato

Marder&Marder Manufacture
Polędwiczki z podsmażaną cebulą 187

Mięciutka polędwiczka i podsmażana cebulka, czyli aromatyczny, prosty i szybki do zrobienia obiad. Składniki: duża polędwiczka (około 0,6 kg) kilka łyżek oleju rzepakowego sól, pieprz czerwona, słodka papryka w proszku ( łącznie około 2 czubate łyżeczki) 6 średnich cebul Wykonanie: Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na kotleciki o grubości około 1,5 cm i lekko rozbijamy ręką. Mięso

Smak mojego domu
Pierogi z truskawkami 163

Korzystając z sezonu truskawkowego na obiad zrobiłam pierogi  ciasto: 400 g mąki pszennej 1 szkl. gorącej wody 1 żółtko 1 łyżka oliwy sól farsz: 30 dag truskawek 3-4  łyżeczki cukru  Mąkę zalać gorącą wodą,wymieszać łyżką,dodać żółtko,oliwę,osolić do smaku i zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić co najmniej

Kolorowa kuchnia Elki
SZASZŁYKI DROBIOWE Z WARZYWAMI 214

Soczyste kawałki kurczaka z warzywami. Prosty i szybki pomysł nie tylko na obiad (pieczone w piekarniku albo na patelni grillowej) ale i grilla w sezonie wiosennym i letnim.  Dobrze przyprawiony kurczak dzięki  przyprawie do szaszłyków  od  Skworcu , warzywa a to wszystko nadziane na patyku i upieczone. Podane z ulubioną surówką a w formie obiadowej z ryżem

Zrób to smacznie
Placuszki z kurczaka z koperkiem i cukinią 169

Pyszne i pachnące koperkiem placuszki z kurczaka z młodą cukinią. Pyszny i szybki letni obiad. Możemy podać z młodymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym na bazie jogurtu. 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 2 jajka 1 młoda cukinia (mała) 5 pieczarek 50 g żółtego sera Pęczek koperku 2 łyżki mąki pszennej Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy

VioletoweKucharzenie
Klopsy zapiekane w piekarniku w sosie pomidorowym 166

Polecam to danie, podawać z ugotowanymi ziemniakami lub pure ziemniaczanym. Przygotowanie klopsów – do mięsa mielonego dodać drobno posiekaną cebulę, jajko, majeranek, vegetę, słodką paprykę i

Kuchnia Pokoleń
Sałatka warzywna z kuskusem pod rzepakiem 183

Grzegorza Łapanowskiego na fejsbukowym profilu Miej więcej oleju w głowie .   Dobrą radę postanowiłam od razu wykorzystać w krzepiącej sałatce warzywnej z kuskusem . Z powodzeniem można ją zaserwować na obiad czy solidna kolację i najeść się do syta. Skąpałam ja w oleju rzepakowym dla wydobycia zawartych w warzywkach witamin i składników odżywczych. Przepis bierze udział w konkursie: Zainspiruj się olejem

Grunt to przepis!
Surówka obiadowa z marchewki 159

Zapraszam na prosty przepis na pyszną surówkę marchewkową do obiadu.  Składniki: 3 średnie młode marchewki 1 średnie jabłko 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Myjemy marchewki i jabłko. Obieramy ze skórek. Marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na marchewkę ścieramy na tarce jabłko. Polewamy starte jabłko sokiem z cytryny. Dodajemy olej

słodkie i nie tylko historie kulinarne