Pappardelle z szynką parmeńską i podgrzybkami to danie podejrzane jakiś czas temu u Pascala. Przypadło mi od razu do gustu i jak się okazało również do
Pieguskowa KuchniaSałatki z kurczakiem lubię bardzo. Dzięki dodatkowi mięsa sałatki stają się bardziej pożywne. Letnią porą sałatki przygotowuję dużo częściej niż zimą. Chętnie spożywam je na kolację
Pobite gary BarbaryU mnie zupa to podstawa 😉 Ale nie zawsze mam czas i ochotę na pracochłonne zupy, które gotują się "godzinami". Dlatego bardzo często uciekam się do prostych
Kuchnia MagdaLenySłońce coraz wyżej, dzień coraz dłuższy, a za oknem i w głowach coraz bardziej zielono. Wiosna przyszła już na dobre i jak szalona pędzi w stronę
Fitsweet.meKlopsiki z orzechów włoskich Dziewczyna już któryś raz męczyła mnie o wegańskie klopsiki po tym, jak kupiliśmy paczkę w Ikei. Po kupne daleko, poza tym zimno
BlendmanJesienna tarta z ciasta francuskiego z brokułami, grzybami, dyni ą i tuńczykiem zapiekana w aromatycznym sosie jajeczno-serowym z dodatkiem świeżego tymianku to
La grande e la piccola cuocaKupiona w zeszły weekend dynia hokkaido dzisiaj wreszcie została wykorzystana do przepysznej, kremowej zupy. Jestem bardzo zadowolona z efektu, zwłaszcza, że pomysł jak zawsze zresztą wymyśliłam
Moja smaczna kuchniaCzy Wy też miewacie dni, kiedy kompletnie nie chce się Wam gotować, a jednak trzeba rodzinę nakarmić? Mnie się to zdarza, a wtedy jedynym sposobem, by
babka w formieW Lidlu trwa właśnie tydzień azjatycki, w związku z czym dostałam w prezencie mnóstwo świetnych azjatyckich produktów, które postanowiłam jak najszybciej wykorzystać. Dania azjatyckie w założeniu
karmelowyLubicie orientalną kuchnię? :) Ja bardzo! Na dworze robi się coraz zimniej i zimniej, więc po powrocie do domu chętnie przyrządzam coś rozgrzewającego i pożywnego
Kuchnia EllieTe sałatkę przygotowuje u nas w domu maż, to on ją mnie nauczył. Idealna zimą z domowych kiszonych ogórków, albo teraz kiedy kisimy ogórki i chcemy
Bernika - moj kulinarny pamietnikCzy po majówkowym grillowaniu bolą Was brzuchy, Wasz organizm domaga się czegoś lżejszego, a ponadto na myśl o wejściu do kuchni robi Wam się słabo? Na
PatchworkOstatnio postanowiłam trochę pokombinować z tofu. W wyniku tych eksperymentów powstały te pulpeciki. Mięsnych nigdy nie jadłam, ale te - wegańskie bardzo mi smakowały :) Robi się je
chili & sugarLato nam dopisuje tego roku. Temperatury niemal afrykańskie, dlatego lekka kuchnia jest jak najbardziej wskazana i poszukiwana. Mam taką oto propozycję na lekką kolację lub deser
Pyza i SurówkaKopytka, niby nic takiego, ale z własnego doświadczenia wiem, że znaleźć odpowiednią recepturę jest bardzo trudno. Zazwyczaj wychodziły mi za twarde, albo wręcz
Rozpustne gotowanieWitajcie!, dziś coś dla fanów kurczaka którzy bez sosu nie wyobrażają sobie obiadu :). Dwa bardzo mocne aromaty: koziego sera i wędzonej papryki dadzą Wam nie małe
Kuchnia PROzdrowotnaPo sobocie w mieście najlepsza jest niedziela na wsi. Zdejmujemy airmaxy i tiszerty, rozkładamy koce w sadzie i czillujemy. Słońce nadal przygrzewa, ptaki śpiewają, wszystko szumi
GRUBY WAŁEKŚwieża, bardzo soczysta sałatka z mango w ostrym towarzystwie czerwonej cebulki i papryczki chilli, polana sokiem z limonki. Uwielbiamy ją jako dodatek do dań obiadowych lub
Moja Delicja"Karta oczyszczona? Tak. Bateria naładowana? Tak. Wizytówki wzięte? Tak! Wszystko spakowane, a na co? Na dzisiejszą Konferencję Kulinarną: Food Blogger Fest II! O 10 rusza rejestracja
Słodkie PrzyjemnościPrzepis mojej Świętej Pamięci Najukochańszej Mamy. Szkoda, że nie mogę pokazać moich potraw, była dla mnie Wielkim Autorytetem Kulinarnym i nie tylko. Mimo wszystko wciąż jest
Blondynka Gotujedomu bez tradycji się nie da. No nie dla nas wszystkie nowości, nowe smaki i kulinarne trendy. Taka karma. Nie inaczej z tym ciastem, jednym z łatwiejszych i bardzo szybkich w przygotowaniu. Jak kiedyś w piosence, tylko tutaj w gramach jednak podane składniki, a nie w szklankach - jak lubię najbardziej. Ale żeby wytłumaczyć dlaczego o tej kuchni zwyczajnej Wam piszę(...)nauczona doświadczeniem, że kostka zamiast plasterków może zamienić się w wieczorny dramat, wolę zapytać: - Ale jak cebulę pokroić? - Normalnie! W takie grube plastry! I solą posyp. - Acha.... Na obiad ruskie pierogi. Znowu pytam czy śmietana na czy obok, bo wiadomo... do dramatu niewiele trzeba. Już wiem, że z boku, nakładam, podaję, a Hania mówi: - A boczku
bistro mamaProsto, szybko i bez zbędnych ceregieli. W pewnym sensie tęsknie za tamtym gotowaniem, bardzo naturalnym i prostym. Choć z drugiej strony lubię eksperymenty kulinarne i odkrywanie nowych technik, przepisów, testowanie nowych połączeń. Kiedyś bób jadłam tylko na jeden sposób, dziś wykorzystuje go do wielu fajnych i prostych dań. Kiedyś był tylko przekąską, a dziś jadamy go na obiad, drugie
Przysmaki KarolkiWitam Was Kochanii. Dziś zapraszam na przepyszne , makaronowe babeczki z chorizo i pieczarkami. Robi się je szybko , łatwo i smakują rewelacyjnie a wszystko dzięki Nowości od Lubella -Mini Rurki 5 warzyw. #lubelloveinspiracje #lubella . Ja osobiście jestem zachwycona. Makaron jest malutki, co ułatwia gotowanie , nadaje potrawie ciekawego wyglądu i smaku. Makaron w połączeniu z chorizo(...)pieczarkami oraz sosu mleczno-serowo-jajecznemu komponuje się doskonale. Takie babeczki podaję na ciepło zarówno na obiad , kolację jak i spotkania z przyjaciółmi. Polecam i Życzę Smacznego :) SKŁADNIKI na 10 babeczek: 100 g Makaronu Lubella Mini - Mini Rurki 100 g chorizo w kawałku 100 g pieczarek 1 szalotka sól i pieprz do smaku
Gotowanie PatkiBardzo szybka w przygotowaniu! Pomysł kiełkował w głowie odkąd pojawił się ten konkurs kreatywny, o którym już pisałam. Bardzo chciałam przyrządzić mimo, że nie jest to potrawa wyszukana. W trakcie przygotowywania modyfikowałam swoją pierwotną wersję nabazgraną na karteczce - chyba na plus, bo efekt jest wyśmienity! Taka zupa nadaje się na świąteczny (także wigilijny) stół lub piątkowy - postny - obiad. Moje
Kolorowy Przepisownikwykonaniu , szybki a do tego pierniczki z tego ciasta są mięciutkie , puszyste i co najważniejsze nie twardnieją . Dlatego też spokojnie można je piec nawet dzień przed świętami by cieszyć swoje podniebienie piernikowym smakiem w te wyjątkowe dni.A w czym tkwi tajemnica ich miękkości ???Otóż zapewniają to nasze pospolite ziemniaki :)Wystarczy ,że zostanie Wam kilka sztuk po obiedzie
Malinowa KawiarenkaMówiłam już, że jestem ziemniaczanym potworem, prawda? Ziemniaki są tak wszechstronnym w obróbce warzywem… Pasują idealnie jako dodatek do obiadu. I same w sobie są pyszne. Tak podane, zapiekane ziemniaki to klasyka francuskiej kuchni. Poznajcie Gratin dauphinois. To tradycyjne dla kuchni francuskiej danie wywodzi się z historycznego regionu Delfinatu w południowo-wschodniej Francji. Pierwsza informacja o jego podaniu pochodzi(...)wysmarowanej masłem żaroodpornej formie, nakładając plastry jak dachówki, tak by jeden zachodził odrobinę na drugi. Każdą warstwę ziemniaków oprószcie mocno solą (śmietanka i mleko są słodkie, a ziemniaki szybko chłoną sól) i świeżo mielonym pieprzem. Zalejcie zagotowanym mlekiem, posypcie delikatnie startym serem i pieczcie około 1,5 godziny. Tak cienko pokrojone ziemniaki jak u mnie piekłam 1h30m. Z wierzchu
Karo in the KitchenNie tylko Mama wie, co dobre ;) Teściowe też znają się na rzeczy i próbują dogodzić sobie i synowej przy okazji ;) Dokładnie taki przepis pochodzi właśnie z
Kuchnia w czekoladzieNa Święta otrzymałam od firmy Graal paczkę niespodziankę, w której znalazłam wiele wspaniałych produktów. Jak wiadomo ryby, to źródło zdrowia, dlatego powinniśmy je wprowadzać do swojej
Słodkie okruszkiMyśleliście kiedyś o pieczeniu pulpecików w piekarniku? Ja tak, ale dopiero niedawno zrealizowałam ten pomysł. W przeciwieństwie do dwóch innych wersji (gotowanych czy smażonych) ta
Szybko Tanio SmacznieDziś mam dla Was lekką, słodką, ale za razem bardzo sycącą propozycję. Uwielbiam smak kokosu i cynamonu. W połączeniu z makaronem i soczystym jabłuszkiem stworzyłam wspaniałą
Słodkie okruszkiI w końcu przyszła moja bakaliowa nagroda. Ten wielki, wypełniony po brzegi kosz wygrałam ostatnio w konkursie. Już w mojej głowie tworzę różne pyszności z użyciem
Słodkie okruszki