dzisiejszych czasach tak właśnie wygląda młyn ? Szczerze powiedziawszy byłam tym nieco zaskoczona... Myślałam, że zobaczę pomieszczenia pełne białego pyłu, a tam wszystko sterylne, a mąkę mogliśmy oglądać tylko przez szybkę :-). Młyn jest w pełni zautomatyzowany i połączony z linią produkcyjną. Po drodze jest też oczywiście kilka etapów systemu kontroli procesu produkcji, aby dostarczyć konsumentowi produkt o najwyższej jakości. Następnie zwiedzaliśmy(...)wysuszeniu w specjalistycznej suszarni trafia do pakowalni, a następnie do magazynu. Wszystkim sterują komputery, człowiek tylko nadzoruje ich pracę. Po zwiedzaniu fabryki zostaliśmy ugoszczeni pysznym i bardzo urozmaiconym obiadem (część dań oczywiście z makaronem w roli głównej) w znanej lubelskiej restauracji Grodzka 15, która znajduje się na Starym Mieście. Nieco zmęczeni po całym dniu pełnym wrażeń wsiadaliśmy
Kulinarne przygody Gatityudekorowanych na różne sposoby; szczególnie prawie pięcioletni bratanek C. miał przy tym ogromną frajdę (choć większość swoich małych dzieł od razu pochłonął, niewiele więc było później do podziwiania). Na obiad zjedliśmy zupę z kasztanów z domowymi, pachnącymi bułeczkami, a na deser (o dziwo, większość gości jeszcze miała miejsce) ciasto z niespodzianką (o którym już niebawem, bo nada się nie tylko(...)wprowadziło iście świąteczny nastrój - w tle świąteczne piosenki, mimowolnie nucone pod nosem, wszyscy jacyś tacy radośni... Choć nadal ciężko mi uwierzyć, że Wigilia już pojutrze. Ten czas płynie tak szybko... Chyba się starzeję.Zrobiłam też, na wyraźne życzenie C., pierniczki nie do dekoracji, a do jedzenia. Z nadzieniem z powideł śliwkowych - tak mu zasmakowały, tak je wszystkim wychwalał
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOdrywane bułeczki drożdżowe z mięsem Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem. Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem, to przepis który powstał u nas w domu z potrzeby upieczenia
Kuchnia na wzgórzuZima zbliża się wielkimi krokami. Na zewnątrz coraz chłodniej, za oknem coraz ciemniej. Rozpoczyna się również czas zakupów i gromadzenia zapasów na zimę. Podróże do pracy
Moja Mama GotujeJesień to... sezon na dynię! A jest to warzywo jedne z najbardziej uniwersalnych - przygotujesz z niej babeczki, pierogi, placuszki, zupę, risotto i wiele, wiele innych wspaniałych
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńPROSTY PRZEPIS NA DOBRĄ PIZZĘ Pizza nie od dziś stanowi jedno z ulubionych dań milionów ludzi na wszystkich kontynentach. Jej korzenie sięgają XVIII-wiecznych Włoch
Aromatyczne PodróżeSezon grzybowy w pełni, choć w moich lasach grzybów jak na lekarstwo. Garść kurek jednak znalazłam i tutaj znalazły swoje zastosowanie, właśnie w kotletach. Kotlety są
Moje Małe CzarowanieWbrew pozorom uwielbiam proste przepisy, do przygotowania tej zupy użyłam kilku składników. Główne to por, podgrzybki, quinoa i wywar z kości, który gotuję raz na jakiś
Quinoa Raz!Jako miłośnik makaronów dziele się dzisiaj z Wami moim kolejnym spaghetti w nietuzinkowej odsłonie. Mieliście już okazję kosztować tego dania z fasolką szparagową? Mam nadzieję, że
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKocham młodą kapustę! Mięciutka, chrupiąca, pyszna!!! Znacie pewnie już przepis na moją młodą kapustę z koperkiem i śmietaną oraz na tradycyjne
Rozpustne gotowanieKiedy koleżanka przyjechała z pielgrzymki do Izraela przywiozła mi zestaw różnych przypraw, jedną z nich był mix for shawarma. Shawarma / shoarma najbardziej kojarzy mi się z
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoje dziecię skończyło wczoraj 6 tygodni. 43 dni kompletnej rewolucji, braku ochoty i czasu do stania przy kuchni (w ostatnim czasie zdecydowanie PanMąż gotuje ;)) i zadziwienia
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Kilka godzin w lesie, zmęczone nogi, plecy, wystawienie się na żer dla komarów - efekt - uzbierany koszyk grzybów.. czy warto było?... pewnie dla takich dań jakie
Bernika - moj kulinarny pamietnikTERAZ CZAS NA GOTOWANIE NA PARZE! ZDROWE, SMACZNE NISKOKALORYCZNE! NA DESCE LĄDUJĘ PSTRĄG TĘCZOWY! ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - filet z pstrąga tęczowego - brokuł - kiełki lucerny - sok z
SMYKWKUCHNIJeśli znudziły Wam się już tradycyjne mielone albo macie ochotę na zrazy, to ten przepis jest dla Was;) Siostra zdradziła mi kiedyś jak można zrobić pyszne
Z miłości do słodkości