czwarte: jest prosty i szybki. Zrobienie tej pasty to moment, a z jednego brokuła i jednego serka wychodzi jej naprawdę sporo – wystarcza na kilka dni. W związku z zapowiedzianą wizytą gości, zrobiłem tę pastę gdzieś pomiędzy sosem pomidorowym, sernikiem (oba przepisy są już na blogu), karkówką (napiszę o niej w najbliższych dniach) i obiadem. Można? Można
Proste-przepisy.plwiadomo, po dobrym obiedzie koniecznie trzeba zjeść dobry deser, mój wybór padł na tartę. Tarta to niezwykle wdzięczny francuski wynalazek. Kruche ciasto i dowolnie wymyślony farsz słodki lub wytrawny. Postanowiłem zrobić tartę z gruszkami. Co prawda nie porywałem się nawet odrobinę na zrobienie tarty bourdaloue, do której też się przymierzam. Miało być szybko, smacznie i chyba tak wyszło. Delikatne
Jacob Tasteswszystkim lunch to niepełnowymiarowy obiad, tj. nie może być zbyt obfity, tłusty czy też nieporęczny. Bo czy ktoś z Was chciałby w pracy jeść np. spaghetti? No raczej nie ;-), ryzyko pochlapania siebie i pozostałych zbyt duże ;-). Przygotowanie posiłku nie powinno nam zawierać zbyt dużo czasu, tak aby przed wyjściem z pracy móc go szybko zrobić, więc klejenie pierogów
SMYKWKUCHNIcoś dla miłośników ekspresowych obiadów, którzy są zmęczeni całym tygodniem pracy i nie w głowie im gotowanie w piątkowe popołudnie. Spaghetti z tuńczykiem w sosie ze świeżych pomidorów przygotowuje się błyskawicznie - w 10 minut, które potrzeba na ugotowanie makaronu al’dente przygotujecie sos. A co najfajniejsze w tym daniu, to, że jest zarówno szybki jak i bardzo smaczny! Przekonajcie
W kuchni Katieochotę na coś nietuzinkowego, ale szybkiego w przygotowaniu i niezbyt skomplikowanego. Rzuciło mi się w oczy ciasto francuskie zabunkrowane w otchłani lodówki, resztki łososia wędzonego i polędwica łososiowa już nie pierwszej świeżości. Zamrażalnik z kolei zawsze mam pełny takiej dobroci jak szpinak czy przesmażone pieczarki. Do tego trochę świeżych warzyw... i voila ! Koncepcja na obiad gotowa! Dziś w menu
Grunt to przepis!podać na obiad coś rozgrzewającego. Idealnie będzie przygotować wówczas pyszne danie jednogarnkowe. Świetną propozycją jest pyszne domowe leczo podane z makaronem. Tak się składa, że otrzymałyśmy ostatnio do firmy CZANIECKI przesyłkę z makaronami i tym samym rozpoczęłyśmy ich testowanie. Idealnie wkomponował się w leczo mały makaron gwiazdeczki. Danie było rozgrzewające i szybko zniknęło ... Leczo z makaronem SKŁADNIKI
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiProsta, szybka - a jaka dobra :) Potrzebujemy: 30 dkg kapusty kiszonej 3 łyżki oleju cebule sól i pieprz Ja kapustę kroję na mniejsze części, ale nie jest to konieczne. Dodaję cebule potrojoną w drobną kostkę, polewam całość olejem i mieszam wszystkie składniki :) Doprawiam solą i pieprzem i gotowe. Idealna do każdego obiadu! Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia
Kolejny blog o gotowaniumamy na prawdę smaczny obiad na kilka dni. Świetnie smakują podgrzewane. Nawet podczas mrożenia nie tracą swoich smakowych walorów. Pikantny farsz z dużą ilością warzyw sprawdzi się zawsze i wszędzie. Taka już ich (gołąbków) natura - smakować muszą! Bez dwóch zdań.Nasze boksery krążą koło piekarnika. Układają się pod nim ciężko wzdychając. Zaglądają przez szybkę i chrapią w rytmie jego "mruczenia
Wypisz Wymalujrury makaronu przy zapiekaniu. SZYBKA WERSJA OBIADOWA: Farsz mięsny przygotować wieczorem dzień wcześniej - połączyć wszystko oprócz bułki tartej i jaj. Odstawić na noc pod przykryciem do lodówki - smaki się bardzo fajnie "przegryzą". Następnego dnia przed samym napychaniem rurek, dodać do farszu jaja i bułkę i dobrze wyrobić ręką. W ten sposób czas przyrządzania obiadu skraca się o połowę
Grunt to przepis!chce trzeba działać, więc przegląd internetu, telefon do Mamy i lecimy. Pojechałam do marketu (budżet 38zł) aby kupić zrazy wołowe i parę innych rzeczy. Pierwszy problem pojawił się bardzo szybko - nie ma zrazów! Konsultacja ze sprzedawczynią z Mamą - ok może być udziec. Świetnie biorę, poproszę pół kilo, Pani się nałożyło 0,8 kg, uznałam że już nie warto odkrawać(...)starczyło bitkom w kuchni spędziłam ok 3,5h. Wychodząc z niej nie miałam na nic ochoty, łącznie z jedzeniem, natomiast później okazało się, że było warto. W związku że obiad skończyłam przygotowywać o 22, światło diabli wzięli i zdjęcia są słabiutki. :( Składniki: kopytka: 1 kg ziemniaków ok 150-200g mąki duże jajko trochę soli kapusta podsmażana (idealnie pasowałyby jeszcze
Brzuszki ŁakomczuszkiZ pewnością każdy z Was ma swoje ulubione dania z dzieciństwa, które pamięta przygotowywane przez mamę lub babcię. Zupa truskawkowa jest takim moim daniem z lat
PodwójnaporcjaDzieciaki biegają po podwórku ile bądź, najlepiej gdyby siedziały na polu od świtu do nocy (najlepiej dla nich, bo ja nie zrobiłabym już wtedy kompletnie nic
Kuchnia w czekoladzieSałatka z tuńczykiem i jajkiem na twardo – lunch do pracy Sałatka z tuńczykiem i jajkiem na twardo – lunch do pracy. Sałatka z tuńczykiem
Kuchnia na wzgórzumojprzepisna.pl | Zdrowe muffiny jabłkowo-marchewkowe Zdrowe bo z warzywami, z mąki pełnoziarnistej, z płatkami jaglanymi muffiny. Szybko się je robi i szybko znikają. Nie
moj przepis naLatem żywię się głównie leczo, więc postanowiłam zrobić wiosenną wersję z produktów dostępnych o wiosną. Coś ciepłego, pożywnego, ale też lekkiego, co przygotuje nas do wiosennego
Ugotowane pozamiataneDzisiaj dzielę się z Wami przepisem stanowiącym idealne połączenie dla modelu LCHF tzn. tłuste mięso + kiszonki, których prozdrowotnych wartości nie trzeba chyba nikomu przypominać To jednogarnkowe
Ola la LCHFLeniwe pierogi wyglądają jak kopytka. Różnią się dodatkiem twarogu i innymi proporcjami. Są to pierogi, które przypominają w smaku farsz pierogów ruskich. Jak sama nazwa brzmi
Kuchnia PaulettesJestem osobą ,która dba o szczegóły. Przywiązuję uwagę do sposobu podania wszystkiego co będą jedli moi goście. Przywiązuję wagę nawet do najzwyklejszych przekąsek. Nazwijmy to ambicją
Z Kuchni Do KuchniTen przepis jest wyjątkowo prostym i wdzięcznym sposobem na wpuszczenie nieco azjatyckiego klimatu do naszej kuchni. Tradycyjny chiński sos ze świeżych śliwek robi się bardzo łatwo
zadanie-gotowaniePierś kaczki z chrupiącą skórką i mięciutkim, różowym środkiem. Długo smażona od strony skórki, a następnie krótko pieczona w wysokiej temperaturze. Pokrojona w cienkie ukośne plastry
cool and mintyTen przepis jest dla leniwców lub dla tych którzy nie mają zbyt sporo czasu. Mięso wrzucamy do piekarnika i pieczemy, a my w tym czasie
Szybko Tanio SmacznieWymyślona, wyjątkowa, moja! moja! Propozycja mojej pizzy jest z dedykacją dla Piotrka:) I dla wszystkich tych, którzy z pszenicą nie bardzo mogą kulinarnie poszaleć. A
Zasmakuj KuchniMakaron i ulubiony ser na jednym talerzu, to jest to co lubię. Ser oczywiście z przerostem niebieskiej pleśni a do tego ulubiona, niedawno odkryta trybula i
Moje Małe CzarowanieOd jakiegoś czasu chodził za mną zakup formy do pieczenia tart. I jak już ja nabyłam to teraz poszukuje idealnego przepisu na ciasto i chyba znalazłam
Piekielna Kuchnia PatiTakie paszteciki to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu czy innych zup gotowanych na mięsie. Przygotowuję je dość często, bo robi się je szybko
Kuchnia z widokiem na ogródSzwedzkie pulpeciki w sosie śmietanowym Pracując dawno temu w Szwecji, często jadałam Köttbullar czyli takie małe mięsne pulpeciki. Jadałam nie dlatego że mi smakowały, ale
na moim stole...Przekładane deserki mają tą cudowną zaletę, ze można je komponować w nieskończenie dowolny sposób. Do tego wykorzystałam końcówki produktów zalegających w lodówce, a okazał się tak
Kuchenne zapiski EdytySezon na szparagi w pełni, więc pora skorzystać z tych sezonowych warzyw. Białe szparagi jadłam po raz pierwszy. Smak ciężko określić, najlepiej przekonać się samemu. W
Truskawkowa FiestaDuszonki, prażonki, nazwa różna, zależy od regionu kraju.U nas zawsze duszonki. Najlepsze oczywiście są zrobione na ognisku. Ale dziś chciałam się podzielić przepisem na duszonki domowe
Kuchnia z widokiem na ogródJakiś czas temu robiłem Camembert z gruszkami . Wyszło pyszne danie :) Więc postanowiłem również z serem Brie coś w parowarze wymyślić. Wyszło równie smacznie :) Jest to
Parowar FacetaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pierogi z mięsem z najlepszym wg mnie ciastem z dodatkiem masła, które idealnie się rozwałkowuje, nie rozpada podczas
Marta Gotuje