mięso złapało szybko ładny kolorek. Taką glazurą smarujemy gorące mięso, układamy na folii i wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 220 stopni) i zapiekamy chwilę. Trzeba pilnować, cukier lubi się szybko karmelizować i przypalać, a wtedy może być dużo dymu. Jak mięso uzyska zadowalający nas kolorek, wyjmujemy, zawijamy w folię na której się piekło i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Mięso(...)wrzucane na osolony wrzątek, zamyka się i jest delikatne oraz soczyste. Nabiera smaku, warzyw i przypraw, a glazura jest tylko dopełnieniem całości. Znakomicie się sprawdza na ciepło do obiadu, jak i jako wędlina na kanapki. Soczyste, chudziutkie, delikatne tylko jeść
Dieta moja pasjaNagle znika, tak samo szybko jak przychodzi. Lato oczywiście. Znalazłam w tym pewną zaletę. Dla osoby, która, tak jak ja, lubi pieczenie niezwykle ważną. Gdy spada temperatura, łatwiej grzać się w kuchni i przy piekarniku. Dobrze grzać się już od rana. Słuchałam kiedyś porad dietetyczki rozprawiającej nad przewagą ciepłych posiłków na śniadanie, szczególnie dzieciom(...)nakazywała je serwować, nawet jeśli miałby to być odgrzewany z poprzedniego dnia obiad. Obiad na śniadanie to może niekoniecznie, ale już śniadanie na obiad? Czemu nie, jeżeli będą to pyszne, delikatne a sycące placuszki. Można je posmażyć bez dodatków albo jak u nas z cudownymi borówkami. Taki "puste" można potem serwować z dowolnymi konfiturami. A jak je zrobić ? Trzeba
I tu będę miała takie tetrochę innym znaczeniu, ale to jest zupełnie normalna sytuacja na styku języków i kultur. Chociaż wiem, jak Madziarzy nazwaliby moje danie, to sam powiedziałem rodzinie, że zrobiłem na obiad bogracz ;) A tak właściwe, to nie wiem co mieszkańcy Debreczyna, czy Miszkolca powiedzieliby o mojej zupie. Starałem się, zachowując smak, przyrządzić danie maksymalnie uproszczone i odtłuszczone. Nie powiem, że dietetyczne(...)pewnością nieco lżejsze od klasycznego. Odniosłem zamierzony efekt, bo żonie bardzo smakowało, a na drugi dzień oczywiście jeszcze bardziej. :) PS Węgierską gotową zacierkę, którą znajdziecie w przepisie można zastąpić szybko zagniecionym twardym ciastem z mąki, jajka i soli. Doszły mnie jednak słuchy, że zaraz zaczyna się tydzień węgierski w oczywistej sieci sklepów, więc będzie można ją sobie kupić
zadanie-gotowanieodmiany tarta na ostro. Zaletą tego dania jest to, że można je przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika wtedy, kiedy nam pasuje. Poza tym to świetne danie na obiad albo kolację. Składniki: - ciasto: 300 g mąki 150 g masła ½ łyżeczki soli 3 łyżki zimnej wody - farsz: 3 cebule 2 ząbki czosnku ½ mielonego mięsa 2 papryki 1 puszka pomidorów 1 jajko(...)łyżek śmietany sól pieprz oregano tymianek papryka słodka papryka ostra starty ser do posypania tarty Wykonanie: - Przygotować ciasto: Mąkę wymieszać z solą, dodać zimne masło i wodę a następnie szybko zagnieść do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na conajmniej 30 minut. - Przygotować farsz: Cebulę pokroić w kostkę, paprykę umyć
Mama Gotujeramach gotowania z przepisami Julii Child zapraszam na szybka zupę, rzadko gotowaną w Polsce a szkoda, bo jest naprawdę smaczna. Zupa rybna Julii jest prostym przykładem na to jak można wykorzystać w rybę, nawet zwykle filety tak popularne w sklepach jak mintaj, morszczuk, miruna, czy dorsz. Ja użyłam mrożonych filetów z miruny, które oczywiście najpierw odmroziłam a potem włożyłam(...)zupy pomidorowo-cebulowej. Zupa plus bagietka to był wystarczający obiad. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikczyli kluski z ziemniaków z kapustą z ziemniakami. Babcia mówi, że to wstyd gościom podać takie jedzenie i że to tylko na szybko dla „swoich” ale ja uwielbiam to danie – jest pyszne, sycące, szybkie i łatwe w przygotowaniu więc czego jeszcze chcieć więcej? Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/4 kostki smalcu 11 ziemniaków( 3 -do kaspusty(...)miękka. W międzyczasie gotujmy 3 ziemniaki. Można je ugotować w mundurach lub obrane w kawałkach nie robi to wyczuwalnej różnicy w smaku. Można też użyć ziemniaków pozostałych po wczorajszym obiedzie. Gdy kapusta już się ugotuje odsączmy ją i dodajemy do niej smalec. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy (jeżeli gotowaliśmy je w mundurkach najpierw należy obrać) i dodajemy do kapusty. Solimy, mocno pieprzymy
Kulinarna PatilogiaCzęść z Was wie, że ostatnio u mnie nieciekawie. A więc wybaczcie kochani, że Was nie odwiedzam, obiecuję gdy się sytuacja wyklaruje, będę nadrabiać zaległości, teraz
Dieta moja pasjaBardzo lubię to danie, gdyż bardzo efektownie wygląda na stole no i jest oczywiście alternatywą dla zwykłego schabowego. Jak już zaobserwowaliście, na moim blogu jest mnóstwo
Pieguskowa KuchniaNaleśniki to był dla mnie od zawsze sposób na smaczny i słodki podwieczorek. Jednak naleśniki to o wiele ponad to, gdyż w zależności od kompozycji: na
Gar ZdrowiaRogaliki z nadzieniem, a nawet dwoma, bo połowę z białym serem, a drugą połowę z orzechami włoskimi upiekłam, gdy wybieraliśmy się na obiad do teściów. W blogosferze kulinarnej panował akurat szał na rogale świętomarcińskie, więc zainspirowana formą wypieku zrobiłam krucho-drożdżowe rogaliki, z naciskiem na kruche :) Ciasto wyrabia się dość przyjemnie, nie klei się do rąk i stolnicy, ale jest(...)mniej plastyczne niż typowo drożdżowe, więc trzeba uważać, żeby go nie przerwać podczas zawijania. Poza tym rogaliki pieką się szybciutko, są bardzo smaczne i szybko znajdują amatorów na ich schrupanie :) Składniki na 32 rogaliki: (inspiracja: " Kawa cynamonem pachnąca ") Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 16 g drożdży instant (suchych) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego
Simply FoodNadeszła pora na pora Dawno nie witał w mojej kuchni więc postanowiłam go w końcu zaprosić. Dla towarzystwa zaprosiłam jeszcze kurczaka, zieloną cebulkę i kaszę. No
kuchniabellissima.wordpress.comdomowe smarowidło na chleb, a tego czasu brakuje, najlepszym wyjściem jest zrobienie czegoś na szybko. W takiej sytuacji wpadłam na pomysł, by zrobić pastę z wędzonego tofu. Jest szybka w przygotowaniu, prosta i w dodatku pyszna! Warto mieć taki przepis w zanadrzu! Składniki: - 1 kostka wędzonego tofu POLSOJA - 1 pieczona papryka (czerwona, można pominąć) - 1 łyżka sosu(...)mnie z prażonych nasion sezamu) - 1 łyżeczka musztardy - sól, pieprz Pieczenie jednej papryki w piekarniku, ma raczej mały sens, więc polecam upieczenie kilku sztuk, które będziemy mogli wykorzystać do obiadu. Papryki myjemy, kroimy na pół/ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40-50 minut w 180 stopniach. Jeżeli skórka będzie robić się
Be Fit Be StrongDziś na obiad proponuję ratatouille, z ryżem naturalnym, brązowym na parze. Danie to opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanie, cukinii, papryce, pomidorach i cebuli. Także są to warzywa, które cały czas są obecne w mojej kuchni i w moich przepisach. I które bardzo lubię. Na pomidory chyba mi nawet uczulenie przeszło i nic mi po nich już(...)wyskakuje :) Ratatouille to świetny, szybki i prosty posiłek :) Zamiast z ryżem możecie zjeść je z bagietką :) Wtedy czas przygotowania będzie jeszcze krótszy. Składniki : 100 g ryżu naturalnego 1/2 bakłażana 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki pomarańczowej 1/2 papryki zielonej 1 cukinia żółta 1 pomidor rzymski 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli białej
Parowar FacetaDziś mam dla was, obiecany jakiś czas temu, kolejny przepis kapuściany. Kapusta jest niezwykle zdrowym i smacznym warzywem, a w tej chwili możemy jeszcze kupić młodziutką
Przepysznik - BLW i nie tylko