rozchodzi. Przyśpiesza to gotowanie, pozwalając zaoszczędzić czas, a tym samym zużycie gazu oraz energii elektrycznej i potwierdzam tak jest. Szczególnie przy gotowaniu kalafiora w mleku przekonałam się jak szybko się wszystko podgrzewa, a zapach przypalonego na kuchence mleka nie należy do najprzyjemniejszych:). No i cena też jest atrakcyjna, bo koszt garnka o pojemności 2,3 l w sklepie Dajar(...)ulubione puree z kalafiora:) Podsumowując, gdybym dostała w prezencie którykolwiek z tych produktów byłabym bardzo zadowolona Ale przejdźmy do pyszności. Dziś proponuję przepyszny, a jednocześnie bardzo łatwy pomysł na obiad. Rolada z piersi indyka nadziewana kiełbasą, żurawiną i grzybami, wstępnie obsmażona na patelni, a następnie podpieczona w piekarniku, na pewno sprawdzi się na rodzinny obiad w weekendy, jak i danie
karmelowyniebieską pleśnią, awokado, suszonymi pomidorami szynką parmeńską. Idealnie kruche ciasto z takim nadzieniem nie może się nie udać. Przepis idealnie sprawdzi się na kolację z przyjaciółmi lub weekendowy obiad. Składniki: Ciasto kruche: 200 gram mąki pszennej 100 gram masła 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka soli Składniki nadzienia: po 75 gram sera: Camembert, z niebieską pleśnią(...)oleju 6-7 plastrów szynki parmeńskiej 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 3 jajka szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich szczypta papryki wędzonej Składniki na ciasto kruche zagniatamy szybko, ciasto owijamy folią i umieszczamy na minimum 30 minut w lodówce. Po tym czasie wałkujemy ciasto i układamy na blaszce do pieczenia tarty (wysmarowanej wcześniej masłem). Nakłuwamy ciasto widelcem
Mango PapajaMusiałam zrobić obiad w stylu „męskie żarcie” bo Misiek znowu zaczął intensywnie taknkować samochód czyt. pożerać hot-dogi. Zapewniam, że prezentowanie danie jest 100% wegańskie! Przepis na kopytka pod tym linkiem: http://www.greenscarf.pl/kopytka-ze-skwarkami-weganskie-wiadomo/ tym razem użyłam mąki pszennej razowej i dodałam gałki muszkatołowej. Kopytka dodatkowo poprzecinałam na pół. Do tego opakowanie białych kiełbasek wegańskich. Na patelnię najpierw(...)wrzuciłam kopytka, smażyłam 3 minuty po czym dodałam kiełbasę- ta bardzo szybko się przyrumienia. Na drugiej patelni podsmażałam około 4 cebul, które na koniec doprawiłam czosnkiem suszonym i solą. Na koniec wymieszałam wszystko razem, posypałam delikatnie serem wegańskim dodałam kiszone ogórki. Misiek wniebowzięty. Smacznego
greenscarfchodzimy do Jagody na pyszną kawę i jedyne takie słodkości w tym rejonie kraju. Był to nasz kolejny dzień pobytu, głodni, po różnych wrażeniach, przystaliśmy na propozycję pójścia na obiad do Karczmy Obrochtówka . Błędem moich znajomych był fakt, iż powiedzieli mi o przeprowadzonych w tej restauracji rewolucjach przez znaną Panią w blond. Z pewnością informacja ta nie wpłynęła korzystnie(...)blok poświęcony recenzjom mało obiektywnym. Lokal, budynek wspaniały, wystrój tradycyjny. Wiem, że jestem w Zakopanem. Nie tak jak w innych restauracjach, które na potęgę budują się przy drogach szybkiego ruchu w całej Polsce i wyglądają jakby odcięły się od Zakopanego w tym pseudo, neo zakopiańskim stylu; szkoda tylko, że otoczenie jest mniej malownicze, a i w środku z reguły podana
BaRepasJako, że dziś nie mam czasu na stanie przy kuchni, a jeść trzeba, to zrobiłam coś szybkiego, zdrowego i dla każdego.Sałatkę, jajko, halibut,grzanki.Szybko i smacznie!Składniki-halibut niebieski, dzwonko-mix sałatek z rukolą,botwinką-glassa sojowa Ponti-oliwki -Słoneczne Pola od Ziarenkowo-jaja na twardo-ser Rycki Cezar-pomidorki koktajloweMyjemy sałatkę, wykładamy na talerz. Gotujemy jajo, dokładamy .Dajemy(...)też halibuta ,niekoniecznie całe dzwonko, bo są one duże i wysokie. Po kawałeczku, tak na aromat.Posypujemy ziarnami Ziarenkowo.Dodajemy startego Cezara ryckiego.Glassa sojowa i oliwki na koniec. I gotowy obiad. Pogrzewamy patelnie do grillowania i szybciutko robimy grzanki z bagietki !Smacznego !Zdrowo, kolorowo, lekko... akurat pada
Z Kuchni Do Kuchnipanem boczkiem wylegują się w pysznym wywarze i czują się tam jak ryba w wodzie. Druga, równie smaczna strona medalu też zasługuje na nasze pochwały. Trzeba przyznać, że bardzo szybko widać było dno talerza. W sumie... dno garnka też ujrzałyśmy całkiem prędko, ale zdążyłyśmy kilka dni cieszyć się tym smakiem.Ps. Tak, na marginesie - wywar jest tak dobry, że Pani(...)kubeczkami. Mocno podgrzany, jest idealny na chłodne jesienne dni, bo zniewala nie tylko smakiem i zapachem ale idealnie rozgrzewa i poprawia humor.Podkreśliłyśmy kilka razy, że jest to obiad na kilka dni, ponieważ takiej kapuście kompletnie nic się nie dzieje. Czeka sobie grzecznie, aż ktoś po raz kolejny podniesie pokrywkę i za każdym razem kusi swoim boskim zapachem. Szczerze mówiąc
Wypisz Wymalujmaja, ptasi śpiew, niebo bezchmurne i takie błękitne.Lekki wiaterek powiewa, dzięki czemu nie jest tak duszno. Witaj wiosno! A nawet.. lato!W związku z tak drastyczną i szybką , po półrocznej zimie, zmianą pogody, przychodzi czasna zmianę menu. Na stołach zagoszczą upragnione przez całą zimę, świeże sałatki, surówki,niedługo zresztą i świeże owoce, pochodzące z naszych ogrodów(...)chodzi o kulinaria. Ach, tyle możliwości!Wprost nie mogę się doczekać, kiedy na mojej niewielkiej działeczce pojawią się pierwsze plony. Jest jeszcze czas. Więc dziś zapraszam na pyszny obiad, już w nieco lżejszej, wiosennej wersji. WIEPRZOWE ROLADKI Z BRYNDZĄ I SZPINAKIEM. /autorski/ na 6 roladek 6 plastrów schabu 250g liści świeżego szpinaku 300g bryndzy koziej sól, pieprz, suszony czosnek
W kuchni Karmel-itkisię tak spodobało, bo to również jedno z moich ulubionych :) Możecie znaleźć je tutaj i jeśli szybko skoczycie do sklepu, to już jutro będziecie się mogli nim zajadać. Ja zaraz się za nie zabieram! Jest proste, szybkie, pyszne i efektowne. Na święta jak znalazł :) Drugie ciacho to u mnie nowość, więc trzymajcie kciuki, żeby się udało. Wtedy(...)cukrem pudrem lub polukrowaną (np. lukrem ukręconym z cukru pudru i soku wiśniowego). Doskonałym dodatkiem do babki będzie wiśniowa konfitura i pyszna, owocowa herbata :) Wesołych świąt Wielkiejnocy życzy Ratunku... Obiad
Ratunku obiadDelikatne i efektowne małe tartaletki z waniliowym kremem. Pysznie komponują się z owocami. Ja, z uwago na porę roku, użyłam mrożonych. Możecie dodać dowolne dodatki. Idealne
Ania i Marcin gotująCzasami tak bywa, że nie mamy czasu lub po prostu nam się nie chce. I tak się właśnie stało. Czas może jest, ale sił stania przy
Gotowanie z pasjąponuro. To oznacza, że na nasze talerze będą wkraczać sycące tarty, rozgrzewające zupy i ciepłe herbaty z cytryną. Bakłażan kojarzy mi się z sierpniowymi grillami, ale także z wrześniowymi obiadami. Pyszna tartę można przygotować w niedługim czasie i na pewno polubią ją wszyscy domownicy :) Spróbujcie :) Składniki: Kruche ciasto: 125 g mąki szczypta soli 75 g zimnego masła 2 łyżki(...)pomidory pęczek świeżej bazylii sól, pieprz 3 łyżki passaty pomidorowej 4 łyżki startej mozzarelli oliwa Przygotowanie: Składniki na kruche cisto wykładamy na stolnicę. Masło siekamy nożem, aż powstaną grudki. Szybko wygniatamy. Kiedy ciasto będzie miało stałą i jednolitą konsystencję, rozwałkowujemy je na kształt okręgu. Przenosimy na wałku do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto dziurkujemy widelcem i wkładamy
ChilliJemyGulasz z batatów Jestem wielkim fanem masła orzechowego, ponieważ świetnie pasuje do słodkich ciast i wytrawnych dań obiadowych. Dla mnie hiciorem była zupa orzechowa , którą robiłem
BlendmanPyszne, lekkie i letnie danie. Tak powinien smakować piątek:) Duszona rybka, mój ulubiony chrupiący groszek cukrowy i totalne zaskoczenie – rzodkiewki na ciepło. Całość fenomenalna w
Smaki Na TalerzuSernik, który wizualnie w ogóle mi się nie podoba. Dokładniej rzecz biorąc nie podoba mi się wzorek jaki wyszedł z masy serowej pomiędzy pierwszą a drugą
Kuchnia w czekoladzie