szybko to się przygotowuje ;) Sądzę, że na mleku krowim też naleśniczki by wyszły, ale polecam zrobić je na mleku kokosowym najlepiej własnej roboty (przepis znajdziecie na blogu w zakładce mleko kokosowe). Smak kokosa jest fajnie w nich wyczuwalny, miłośnicy kokosa będą zadowoleni. Do tego smażone banany i gorzka czekolada, aby przełamać słodycz i obiad na słodko, jak z najlepszej
Wołowina od rekinaminut. Szybko i smacznie, czyli w sam raz na gorące lato, gdy nie chce się stać w kuchni a ma się ochotę na coś smacznego. Zupa swoim składem i konsystencją przypomina greckie tzatziki. Nie jest jednak używana jako sos tylko jako pierwsze danie obiadowe. Z doświadczenia powiem, że w zupełności może wystarczyć jako cały obiad
Milion Smakówobiad lepsze, ładniej wyglądające i przede wszystkim trochę bardziej ambitne potrawy niż ta dzisiejsza. Nie planowałam nawet, że ten makaron znajdzie się na blogu. Nałożyłam go niedbale na talerze, złapałam widelec i miałam po prostu zacząć jeść, kiedy Naczelny Zjadacz Wszystkiego Co Zrobię, powiedział „czekaj, może zdjęcie na bloga?”. A rób, byle tylko szybko, bo jestem głodna
wcinaj toczasu. Obiad gotujemy w pośpiechu, bo np. dzieci właśnie wróciły ze szkoły i chcą zjeść coś i to natychmiast! Albo mąż nieśmiało zagląda do kuchni z błaganiem w oczach, bo przecież on już z głodu umiera!!! W takich, bądź co bądź rzadkich przypadkach przygotowuję pysznego kurczaka w sosie śmietanowym , do tego makaron (bo się szybko gotuje) i właśnie taką
Rozpustne gotowanierelację z obiadu indyjskiego popijanego mango lassi. Tymczasem nie mogąc się doczekać przygotowałam mieszankę jogurtu naturalnego, borówek amerykańskich, malin i super dojrzałej brzoskwini.Wszystkiego po 1 szklance, prosto z lodówki, żeby miło chłodziło w jeden z ostatnich upalnych dni lata. Owoce były tak słodkie, że wystarczyła łyżeczka cukru waniliowego dla aromatu. Wszystko zmiksowałam i podałam szybko na stół
Z butelką mleczka w tlewykorzystanie resztek z obiadu. Gdy zostaną nam ziemniaki i resztki sosu od spaghetti możemy przygotować kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem od spaghetti, a właściwie tym co zostało z sosu mięsa mielonego z cebulką, papryką i koncentratem pomidorowym. Ale do środka kotletów ziemniaczanych możemy dodać również jakąś siekaną wędlinę, podsmażone z cebulką pieczarki. Jest to przepis na proste, szybkie i smaczne danie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPieczoną kaszę podpatrzyłam u Laury na jej wegańskim kanale . Zanim ją jednak wykonałam minął chyba ponad rok, ale kiedy zagościła w mojej śniadaniowej miseczce muesli
Szybko Tanio SmacznieSałatki to wdzięczny temat szczególnie na Wielkanoc, ta którą przyrządzimy teraz z aromatyczną rzeżuchą również świetnie będzie pasowała do Wielkanocnego obiadu. Zapach rzeżuchy automatycznie kojarzy nam
Kuchnia PROzdrowotnaTarta śliwkowa w wykonaniu mojej mamy jest chyba najlepsza na Świecie :) Nie żebym mówiła tak bo moja mama ją robiła - po prostu jest ! Składniki: 300 g
Niezły Młynekabsolutnie samodzielnie. Kojarzą mi się zawsze z piątkami w ósmej klasie. W te dni wracałam ze szkoły, zanim Mama przyszła z pracy i na mojej głowie było przygotowanie rodzinnego obiadu. Królowały wtedy kopytka na przemian z plackami ziemniaczanymi. Chyba tak mi się przejadł ich smak, że od lat ich nie robię w klasycznym wydaniu. Ziemniaki zastąpiłam dynią, którą wrzucam(...)będziemy przygotowywać ją na wodzie, trzeba będzie dodać więcej mąki. Po wyjęciu posolić i odstawić do ostygnięcia. A potem zmiksować blenderem. Nastawić wodę w garnku i mocno ją posolić. Szybko zagnieść dynię z jajem i mąkami. Musimy pamiętać, że im dłużej będziemy wyrabiać ciasto, tym więcej mąki musimy dosypać, a to oznacza otrzymanie twardych i mączystych klusek. Rwać ciasto
Weekendy w domu i ogrodzieWitajcie, sezonowe smakowanie zaczynamy od szparagów. Bierzemy zielone bo ładniej wyglądają i nie trzeba ich całych obierać :). Szparagi są bardzo niskokaloryczne, lekkostrawne, pełne kwasu foliowego, rutyny
Kuchnia PROzdrowotnaWszelakie kluski uwielbiane są w naszej kuchni. Te batatowe kluski z serem smakują wybornie więc polecam je o każdej porze roku. Wystarczy polać je śmietaną i
Moje Małe CzarowanieCzasem na nowo odkrywam, jak bardzo lubię kasze. Wszechstronność ich zastosowania jest cudowna. Niewątpliwe wspierają też „wietrzenie lodówki”, gdy produkty wołają o ich szybkie
KucharzycaJesienno-zimowy kapuśniak wegetariański. Smak najlepszej kiszonej kapusty idealnie komponuje się z przyprawami takimi jak wędzona papryka i kminek. Bardzo pożywny i smaczny pomysł na chłodniejszy
Moja Mama GotujeKisiel to popularny deser, który ludzi zarówno mali, jak i duzi. Nie trzeba go przygotowywać z torebki… Można w naturalny, szybki i zdrowy sposób
MarcinChef