Szybka i łatwa w przygotowaniu zupa krem z zielonego groszku. Z dodatkiem gorgonzoli, kiełków brokuła, pestek granatu i oliwy truflowej. Opcjonalnie także z opieczoną bagietką lub usmażoną na patelni kanapką z cheddarem. Ugotowanie jej nie zajmie Wam więcej niż 15 minut. Jeśli zupa będzie za gęsta możecie dodać więcej bulionu lub wody. Ewentualnie można dolać też mleko(...)słodką śmietankę. Zupka jest delikatna w smaku, o pięknym zielonym kolorze i idealnie kremowej konsystencji. Sprawdzi się na uroczystym obiedzie, ale również jako codzienne danie. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła (40 g) 1 duża cebula / pokrojona w drobną kostkę 600 ml gorącego bulionu lub wody 1 opakowania mrożonego groszku (450 g) 50 g sera
cool and mintyszybko (korzystając jeszcze z chwili wolnego czasu przed wyjazdem do lasu) podaję przepis na sałatkę szwedzką do słoików. Pewnie większość z Was ją zna i ma w swoich spiżarniach. Ja przygotowuję ją z dodatkiem cebulki i marchewki. Nie wymaga dużego nakładu pracy (pod warunkiem, że pomagacie sobie w pracy różnymi wynalazkami, takimi jak np. robot kuchenny, bez którego(...)wyobrażam sobie przygotowywania większości przetworów) i składa się z niewielu składników. To smaczny i tani dodatek do obiadu. Składniki: 4 kg ogórków gruntowych, 3 marchewki, Solanka: 1 szklanka soli, 9 szklanek wody, Zalewa: 4 szklanki wody, 2 szklanki octu 10%, 3 szklanki cukru, Dodatkowo: gorczyca biała, ziele angielskie, pieprz prawdziwy ziarnisty 1/2 kg cebuli, Sposób przygotowania: Ogórki umyć
Nie tylko w kuchniktóra okazała się pysznością :) Nie tylko ja stałam się jej wielbicielką... Aromat jaki gościł przy jej pieczeniu unosił się od pierwszych chwil i towarzyszył do ostatniego kęsa. Polecam na obiad jak i na kolację. Prowansalska tarta z pomidorami SKŁADNIKI : ciasto: 200 g mąki tortowej 100 g masła 1 jajko 2 szczypty soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich farsz(...)twardego w bloku 2 łyżki ketchupu zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zioła prowansalskie i sól – mieszamy, następnie dodajemy posikane zimne masło i wbijamy jajko, zagniatamy szybko ciasto (jeżeli będzie sypkie można dodać łyżkę gęstej śmietany). Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Wykładamy na spód do tarty, nakłuwamy. Smarujemy spód
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisłodko- kwaśnych buraków i słonego sera z dużą ilością ziół. Kruchutka tarta z takim farszem smakuje o każdej porze dnia (i niestety nocy!) i jest idealna jako przekąska lub obiad, ponieważ jest dość syta. Posypana prażonymi ziarnami "Euforia", którymi ostatnio uraczyło nas Ziarenkowo. W skład mieszanki wchodzą ziarna konopi, słonecznika i pestki dyni, które wspaniale chrupią i nadają charakter miękkiemu(...)mąki krupczatki150 g mąki pszennejodrobina soliłyżeczka cukruok. 130 g zimnego masła1 łyżka śmietany 18%1 żółtko jajaCiasto "zagniatamy" najlepiej w malakserze. Wrzucamy wszystkie składniki i na dużych obrotach szybko ukręci nam się ciasto bez pomocy naszych rąk. Jeśli chcemy zagnieść ręcznie, na początku kroimy masło z mąką na drobne kawałki dodajemy soli i cukru, dodajemy żółtko i śmietanę
Symfonia Smakówświatłem księżyca, jeść tylko sałatę ale koniecznie pokropioną ketchupem czy może codziennie wcinać 5000 kcal, bo dzięki temu na pewno schudniemy? Wszystko co skrajne jest niedobre. Wszystko co daje szybkie efekty jest nietrwałe i kolejne koniec kropka. Ok, ale wciąż nie ma rozwiązania co zrobić aby wyglądać zdrowo, żeby przede wszystkim czuć się zdrowo i zdrowym być? Zbadać swoją(...)przywiązuję wagi do wartości odżywczych posiłków, wiecznie nie mam czasu: Śniadanie: Kajzerka z żółtym serem i ketchupem Drugie śniadanie: Kolejna kajzerka np. tym razem z szynką i majonezem Obiad: Zupa oraz 5 pierogów ruskich ze sklepu pod pracą Kolacja: Lasagne W związku z tym, że M. kończy pracę późno jemy ok 22. No i gdy przeanalizowałam to swoje menu, uznałam
Brzuszki ŁakomczuszkiNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ten smak to ukłon w stronę tradycji i powiew nowoczesności. „Modny” ostatnio słony karmel świetnie się komponuje z czekoladą
Obiad gotowyPozostając w jagodowym klimacie zapraszam Was na tartę. Jest jagodowa do niemożliwości, kusi już samym kolorem i wyglądem;) Kruche ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i jogurtowo
Obiad gotowymojprzepisna.pl | Domowe wafelki Kinder Bueno Pyszne wafelki przypominające w smaku wafelki Kinder Bueno. Dla mnie smakują wyśmienicie, sam krem bardzo mi smakował, a jak jeszcze doszły
moj przepis naTradycyjne, ziemniaczane knedle nie są ani trudne do zrobienia, ani zbyt czasochłonne. Jeśli ugotujecie ziemniaki dzień wcześniej, spokojnie zmieścicie się z robieniem knedli na obiad w godzinie czasu. Spróbujecie? Ziemniaki są najważniejsze – jak przy kluskach śląskich . Pamiętajcie, że do ciast ziemniaczanych najlepsze będę jak najmocniej skrobiowe ziemniaki – typu C. Sypkie po ugotowaniu, wręcz piaskowe, bardzo mączne. One będą potrzebowały niewiele(...)króciutki, jak orzo czy kolanka, jak i długie spaghetti, wstążki czy bavette). Usprawnia gotowanie i odcedzanie drobnych warzyw jak np. fasolka szparagowa czy bób. Pokrywka będąca jego uzupełnieniem pozwala szybko blanszować czy nawet gotować na parze. Garnek (nazywa się Gemini, czyli bliźniak) składa się z dwóch naczyń – jedno to garnek właściwy, a drugie to perforowana wkładka, która jako cedzak
Karo in the Kitchenpostaci gofrownicy i się zaczęło! Od blisko dwóch tygodni prawie codziennie na śniadanie jemy puszyste i chrupiące gofry i szczerze mówiąc… mogłabym je jeść również na drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację! Wiem, że to czyste szaleństwo, ale nie jadłam gofrów od kilku lat i teraz nadrabiam ten stracony czas :) Gofry nieodłącznie kojarzą mi się z latem, morzem(...)mogą zostać przywołane zmysłem smaku czy węchu. I te gofry takie wspomnienia własnie wywołują. A w dodatku przepis na nie jest super prosty, a kto nie lubi łatwych, szybkich i smacznych przepisów? W zasadzie wystarczy zamieszać wszystkie składniki do uzyskania ciasta o śmietanowej konsystencji i już! Ciasto przelewamy do gofrownicy, zamykamy urządzenie, czekamy 3-5 minut i gotowe, nic więcej
Book of spellsNajpierw chcę podziękować tym, Którzy pytali co u mnie, dlaczego jest mnie tak mało. Dzięki kochani za zainteresowanie. Pracy mam huk, do tego doszedł udar Teściowej
Dieta moja pasjaciasto, czy misternie układać rabarbar. Odrobina nonszalancji jest mile widziana, w końcu pieczemy dla domowników. Tak, ten wypiek nie pasuje na eleganckie przyjęcia, raczej na deser po niedzielnym obiedzie. Tarta nie jest kaloryczna, wystarczy przejrzeć listę składników, żadnego szaleństwa czy nadmiaru. Na kawałek tej tarty pozwalam sobie nawet ja mimo, że nie jadam zbyt kalorycznych potraw. Składniki : Spód(...)tarty 4 łodygi rabarbaru 1-2 łyżki cukru 1 jajko 2 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Schłodzone masło pokroić na małe kosteczki, połączyć z mąką, cukrem, śmietaną i solą. Szybko zagnieść ciasto (aby masło zbytnio nie ociepliło), uformować w kulę. Zawinąć ciasto w woreczek foliowy i włożyć na 2 godziny do lodówki. Rabarbar umyć, pokroić na niewielkie kawałki
Codziennik KuchennyDokładnie w ten sposób robiona była wieprzowina w filmie ‘Chef’ z 2014 roku. To przepis Roy’a Choi’a – właściciela food trucka Kogi, z koreańskim jedzeniem
Karo in the KitchenNa początku należą Wam się przeprosiny. Bo dałam ostatnio ciała i to całkiem sporo. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko chorobę, która nie dokońca jest wyleczona
Szybko Tanio Smacznie