pestek, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy. Następnie przecieramy przez sitko, dokładnie wyciskamy sok. Miąższ wyrzucamy. W małej ilości gorącej wody rozpuszczamy cukier. Jeżeli ktoś lubi słodsze napoje używamy więcej cukru. Rozpuszczony cukier przelewamy do soku z arbuza. Następnie dodajemy sok z cytryny, wodę, listki mięty i plastry cytryny. Dokładnie mieszamy. Podajemy schłodzoną z kostkami lodu. Smacznego
Passion of CookingSkoro już jestem w rytmie potraw indyjskich, nie może zabraknąć napoju mango lassi, który w Indiach można kupić na ulicy tak, jak we wczesnych latach osiemdziesiątych kupowało się na polskich ulicach kolorową wodę sodową z saturatorów. Hindusi piją lassi z solą (np. jedna ze scen " Monsunowego wesela ") dla orzeźwienia i uzupełnienia soli w organizmie. Europejskim podniebieniom bardziej pasuje lekko słodka
Weekendy w domu i ogrodzieMamy, mamy lato. Raz bardziej, raz mniej słoneczne ale czuć ciepłe, letnie powietrze. Na zakończenie roku przedszkolnego mojego 4-latka zrobiliśmy wspólnie koktajl czekoladowo-bananowy, z
Made By Mom And Sonzimnego mleka 1,5 % 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 lód Big Milk Yogurt Caramel Mleko, kawę i połowę loda wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitego, spienionego napoju, który przelewamy do szklanki. Do szklanki wkładamy drugą pokrojoną w kostkę połówkę loda. Podajemy zaraz po przygotowaniu w wysokiej szklance ze słomką. Deser lodowy z truskawkami , czyli Carpaccio z truskawek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładniki: 40 g świeżych liści szpinaku 70 g dojrzałego banana 110 g wody mineralnej 20 g soku z cytryny 1 łyżeczka miodu wykonanie: Szpinak płuczemy, banana
Domowy Smak Jedzeniakompot z truskawek to też smak beztroskiego dzieciństwa ? Pewnie tak. Lubię nim zastępować sklepowe soki i napoje. Owoce najlepiej zalewać zimną woda, wtedy truskawki oddadzą cały swój smak i aromat. Mój kompot jest intensywny, jeśli wolicie, żeby był mniej esencjonalny, po ugotowaniu dodajecie do niego nieco więcej wody. Kompot truskawkowy Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 600 g truskawek
Kulinarne przygody Gatitymnie koniec urlopu, ale lato dopiero się zaczyna, mamy ochotę na zimne napoje. Dzisiaj coś mrożonego czyli koktajl truskawkowy połączony z pysznymi lodami waniliowymi. Ktoś chętny? Częstujcie się! Składniki : * szklanka truskawek * pół szklanki zimnego mleka * banan * łyżka miodu * ulubione lody - u mnie waniliowe Przygotowanie : Jak zawsze banalnie proste. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, mieszamy. Przelewamy o szklanek
Magiczne Życie Martyrozpuszczonym cukrem odlewałam. Kiedy uzbierało mi się go trochę, zagotowałam go i po przelewałam do buteleczek. Powstał syrop truskawkowy, który potem używałam go do Truskawkolady, napoju, który tak sobie w domu nazwaliśmy. Składniki: 1200 g truskawek 300 g cukru białego lub trzcinowego sok z połowy cytryny Wykonanie: Truskawki opłukałam w letniej wodzie, skropiłam sokiem z cytryny i zasypałam cukrem. Wymieszałam
Blondynka Gotujewanilii Truskawki umyć, odszypułkować. Zmiksowć blenderem na gładką masę, wymieszać z sokiem i ekstraktem. Podawać schłodzone. Smacznego! W ogóle zewsząd kuszą mnie lody, letnie ciasta na zimno i orzeźwiające napoje, a ja mam ochotę na gorącą herbatę, rozgrzewające zupy i sycące curry. Za oknami raczej jesień niż wiosna, o lecie nawet nie wspominając... A wakacje tuż za progiem! Co robić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOstatnio eksperymentuję z napojami roślinnymi, które z powodzeniem zastępują mleko. Mój organizm nie ma problemów z tolerancją laktozy, ale płatki śniadaniowe zdecydowanie wolę jeść na "mleku" roślinnym :) Podawałam już przepis na mleko migdałowe , teraz czas na owsiane, które idealnie nadaje się do koktajli, wypieków i gotowania, np. kaszy jaglanej. Co prawda poszłam na łatwiznę i przygotowałam je ekspresowo w wyciskarce
Domowa Cookierenka Aginieco ociężałe (nie nie, nie obrażam was) i nie chce wam się myśleć. Podaję zatem wszystko jak na tacy. Wystarczy poświęcić ze 2 minuty żeby cieszyć się niesamowicie orzeźwiającym napojem. A przyznacie, że teraz nie ma nic lepszego niż właśnie zimna aromatyzowana woda w oszronionej szklance. Na dno dzbanka wrzucamy garść poszarpanej świeżej mięty. Następnie pół cytryny pokrojonej w plasterki
Marder&Marder ManufactureSzczypta pikantnej przyprawy lub odrobina alkoholu sprawią że po wypiciu takiego napoju poczujemy w środku przyjemne ciepło..Mniam! Składniki 400 ml mleka 3,2% 1/2 łyżeczki cynamonu lub kawałek kory 1 nasionko kardamonu 2 łyżki miodu prawdziwego 50 ml koniaku Dodatkowo; cynamon mielony do oprószenia Sposób przygotowania Mleko,wlewamy do rondelka,dodajemy ziarenko kardamonu,kawałek kory lub mielony cynamon
Wanilia i KardamonNastają ponure i chłodne dni, mąż nie zawsze chce przytulać...:) za sprawą takiego bezalkoholowego grzańca skutecznie rozgrzejesz się w ciepłym mieszkaniu, polecam dla każdego! Do napoju użyłam anyżku gwiaździstego firmy SKWORCU Było pysznie i rozgrzewająco.... SKWORCU Składniki 300 ml soku jabłkowego garść świeżych malin-mogą być mrożone 2 laski cynamonu 1 łyżka soku z cytryny 1/2 pomarańczy 4 goździki
Wanilia i KardamonUwielbiam wszelkie kawowe smaki, w ciastach, deserach, napojach, taka kawa jest idealna na teraźniejsze upały, doskonale chłodzi i pobudza do działania, dodatek pysznego kawowego likieru Canari Henkell & Co.Vinpol który dostałam w ramach testowania i gałka waniliowych lodów podkręca jej rozkoszny smak, polecam dla dorosłych! Pycha! Składniki: 200 ml mocnej naturalnej kawy 1 szklanka kostek
Wanilia i KardamonDotąd lemoniada kojarzyła mi się wyłącznie z okropnie słodkim, wręcz mdlącym napojem o landrynkowym smaku i kolorze, który kiedyś można było kupić w każdym sklepie. W przeszłości występowały również różnego rodzaju proszki, które rozpuszczało
Szybko Tanio Smacznie