takich krajach jak: Grecja, Rosja, Bułgaria, Litwa, Szwecja, Czechy, oraz Polska zajmująca czołowe miejsce w tej dziedzinie. W kuchni wykorzystywana do produkcji konfitur, dżemów, soków, nalewek oraz do wypieków ciast i ciasteczek. Sok z aronii świetnie się też nadaje jako barwnik spożywczy. W moim przepisie na ciasto z aronią, gruszkami i kruszonką , wykorzystałam aronię mrożoną
RITA food channelpodane z bagietką były doskonałym rozpoczęciem tego wieczoru. Drugą przystawką, którą wybraliśmy, była Sałata z oscypkiem, podana z karmelizowaną cebulą i delikatnym dressingiem. Także smakowała wyborowo. Do picia, oprócz nalewki Saskej, wybraliśmy aromatyczną lemoniadę arbuzową. Co na danie główne? Oboje postawiliśmy na owoce morza. Biorąc pod uwagę, że w restauracji byliśmy w dość ciepły dzień, nie mieliśmy akurat ochoty
Kuchnia Bazyliiręczniczek papierowy i odsączamy z tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Artykuł Puszyste, pyszne twarogowe oponki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuwysuszy jedna, musimy je przewrócić. Boczniaki to nie jedyne grzyby jakie znalazłem. Oto tremella mesenterica czyli trzęsak pomarańczowożółty. Grzyb niezbyt smaczny, ale niektórzy robią z niego nalewkę, która ma bardzo ciekawy kolor :) Patrzcie jak jego ciekawy kolor komponuje się z moim strojem :) Na zdjęciu na gałęzi po lewej
Kryzysowa Książka Kucharskaśmietanę i wkruszamy ser. Doprawiamy do smaku. Podajemy makaron polany sosem. Artykuł Makaron ze szpinakiem i sosem serowo-śmietanowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkudaktylami Popękane czekoladowe ciasteczka Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Kruche piernikowe ciasteczka Szarlotka na kruchym cieście Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Napoje alkoholowe Likier piernikowy Nalewka na Boże Narodzenie Grzaniec, czyli grzane wino Likier korzenny Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukułka Krówka likier domowy
Kulinarne przygody GatityŚledzie w wiśniówce Tatar ze śledzia Łosoś marynowany w whisky Łosoś marynowany w wódce SŁOKOŚCI Domowa przyprawa do piernika Najlepszy przepis na pierniczki Muffiny piernikowe Najlepszy i najszybszy piernik Nalewka piernikowa Sernik piernikowy Sernik pomarańczowy Wieniec makowy Ciasto makowe na biszkopcie Ciasteczka z pieczątkami Ciasteczka migdałowe Ciasteczka z okienkiem z landrynek Ciasteczka karmelowe Kruche ciasteczka Florentynki Sernik z kajmakiem Sernik
nietylkopasta.plmiodu lub cukru, jeśli za mdła, dodajemy amaretto lub olejku migdałowego. Artykuł Szybka masa makowa z mielonego maku pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuNotes Ciasto możemy posypać cukrem pudrem, polukrować lub oblać polewą czekoladową. Artykuł Makowiec japoński, makowiec z jabłkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuPigwa to owoc podobny do jabłek, chociaż dużo kwaśniejszy i twardszy, więc nie nadaje się do jedzenia na surowo, musi być przetworzony. Z tego owocu robi się nalewki, soki, dodatki do herbaty, mięsa czy deserów. U mnie dzisiaj pigwa na słodko w postaci musu. Taki mus można dodawać do deserów, ciast, naleśników lub serów. Można też jeść bez dodatków
Bon appetit mon amieciut więcej białka. Konsystencja lukru musi być gładka i dość gęsta. Artykuł Krajanka piernikowa – miękkie pierniczki bez leżakowania pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuSkładniki polewy zagotować mieszając. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Polewą posmarować ciasto. Artykuł Miodownik z kremem z kaszą manną pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkumakiem), wyrobiłam ciasto na pierniczki nadziewane, kolejne dwie kule ciasta na domek z piernika, którego myślałam, że już mi się nie uda upiec, a na końcu nastawiłam mandarynki na nalewkę. Ponoć po 7 dniach będzie można ją już zlewać, ale znając mój zapał do alkoholu postoi znacznie dłużej. Niczym pigwówka, którą dopiero dziś zlałam, a robiłam w tamtym roku
Kuchnia w czekoladzie