cellulit, łagodzące okłady z bzu pielęgnują skórę, czarny bez ma również właściwości oczyszczania z toksyn. (źródło: klik ). Według mnie troszkę zapomniany, troszkę pomijany w kuchni. Wykorzystywany głównie do sporządzania nalewek i syropów, co spowodowało, że nie mogłam się oprzeć aby wykorzystać go również w inny sposób. I tak właśnie powstał torcik bzowy. :) Na torcik będzie potrzebny jasny biszkopt - przepis
Garniec Magaliewiedzą nawet koło jak pysznego krzewu codziennie przechodzą. W każdym razie ja nie potrafię się oprzeć kwiatkom bzu i staram się je różnorako wykorzystywać. Dzisiaj chciałam Wam zaprezentować nalewkę z kwiatów bzu lub po poznańsku hyćki. Ma piękny słoneczny kolor i jeszcze ciekawszy aromat. Zdecydowanie warto wypróbować;) Składniki: około 30-35 baldachów kwiatów czarnego bzu (wielkości dłoni
Pyry na Gazokoło pięciu tygodniach. Zawierają witaminę C, B, PP, kwasy organiczne, sole mineralne, cynk, fosfor, magnez, żelazo i mangan. Można je spożywać na surowo lub wykorzystać na dżemy, soki, nalewki. Dzięki obecności glukokininy obniżają zawartość cukru we krwi, a dzięki antocyjanom poprawiają widzenie i leczą oczy. Odtruwają też nasz organizm z metali ciężkich. Zarówno owoce jak i liście borówki czernicy
Wiem co jemtych z lasu. Najlepiej spożywać je na surowo. Zawierają kwas jabłkowy i cytrynowy, żelazo, fosfor, wapń, potas oraz witaminy C, P i K. Można także przyrządzać z nich nalewki i konfitury. Smakują wyśmienicie z bitą śmietaną . Są bardzo delikatne i nietrwałe. Nie należy ich moczyć w wodzie. Ja myję je na sicie, które zanurzam w naczyniu z wodą i delikatnie
Wiem co jemzlaniu nalewki zostały mi wiśnie, których żal było wyrzucić. Przełożyłam je więc do słoiczków i zalałam sokiem wiśniowym od konfitury (też zawsze mi go sporo zostaje), a następnie zapasteryzowałam. Pomyślałam, że przydadzą się do deserów lub jakiegoś ciasta. Są naprawdę mocne i rozgrzewające. Długo nie czekały na wykorzystanie. Tak się złożyło, że zostało mi trochę sera po upieczeniu sernika. Miałam
Wiem co jemszklanka cukru 1 łyżka cukru pudru 2 czubate łyżeczki pektyny 1 łyżka soku z cytryny Do nasączenia: pół szklanki zaparzonej mocnej herbaty wymieszanej z 3-4 łyżkami nalewki mandarynkowej Krem maślany na bezie szwajcarskiej (do dekoracji tortu): 600 g miękkiego masła 200 g białek (7 szt. jajek) 400 g cukru szczypta soli pół łyżeczki cream of tartar (winianu potasu
Domowa Cookierenka Agisama o nie prosiłam, ale pamiętam jak mówiłam "no weź tak ze 2-3 kilo"... Cóż, w kuchni siedziałam do północy prawie i przetwory robiłam - dżemy, sok i jeszcze nalewkę planuję :3 A wykorzystałam tylko połowę zasobów. Z drugiej połowy część zamroziłam, a część wylądowała w dzisiejszym śniadaniu, ale jeszcze 3/4 wielkiego wiadra zostało... Nie żebym narzekała
breakfast of dreamskażdą zupę polecam więc mogę być niewiarygodny. Nie mniej jednak polecam. W końcu zupa nie może być zła :) A w ogóle to skompletowałem już wszystko czego potrzebuję na miodową nalewkę. Niedługo będę robił. Zapowiada się naprawdę nieźle. Jak wyjdzie tak jak ją sobie wyobrażam to uraczę was przepisem. A jeśli kogoś z was, drodzy czytelnicy, znam osobiście to możecie wpaść
Marder&Marder ManufactureMadzia i blog się przekształcił w ogólnokulinarny. I taki jest do dzisiaj. Tak na marginesie wspomnę, że niedługo do tych wszystkich smakołyków dołączą jeszcze sery (nowa pasja Madzi) i nalewki - moja nowa pasja. Ale wróćmy do chlebów i do automatu. Jak wspomniałem nie używam od dawna tej maszyny. Właściwie to służyła mi już teraz wyłącznie do wyrabiania ciasta. Podupadłem niestety
Marder&Marder Manufacturebiorę to, co natura dla mnie ma. Latem czekam na owoce. Truskawki, maliny... W tym roku czekam bardziej niż zwykle, bo to jest rok, w którym zacząłem robić nalewki. Owoce bardzo mi się przydadzą. Jesienią jest czas dyni i mojej ulubionej zupy dyniowej. Początek zimowych przymrozków to skorzonera, w której się zakochałem. Wiosna przynosi wiele, między innymi właśnie młodą kapustę
Marder&Marder Manufactureprzepis na pojedynczy napój dla wybranka :) ) 1 torebka ziela pokrzywy w formie herbaty Posti pół łyżeczki suszonego lubczyku syrop z płatków róży (lub dla fanów wersji alkoholowej różana nalewka ) sok z granatu 100% 2 łodyżki świeżego lubczyku (jak rurki) kostki lodu ze świeżą miętą limonka do dekoracji Łodyżki lubczyku wcześniej zamrażamy, posłużą nam za dodatkowe "kostki lodu" i oddadzą
Kuchenna Kontrrewolucyaokładów przy zapaleniu spojówek. Kwitnące krzaki czarnego bzu możemy teraz spotkać praktycznie wszędzie. Warto więc je wykorzystać i przygotować zdrowotny syrop lub orzeźwiającą lemoniadę na jego bazie, a także nalewkę czy ocet. Prawdziwym przysmakiem są też baldachy kwiatów smażone w cieście. Składniki: około 30 baldachów z kwiatami czarnego bzu 1 kg cukru 1 litr wody 2 cytryny Przygotowanie: Kwiaty czarnego
Smakowity Blog Kulinarnyjesienią i zimą. Surowe można smażyć w cieście naleśnikowym (podobnie jak kwiaty bzu czarnego), dodawać do deserów, lodów, sałatek i dżemów. Dzieciom będzie smakował pyszny syrop akacjowy, a dorosłym nalewka ;). O tym wszystkim w najbliższych postach bo sezon akacjowy w pełni. Pierwsza propozycja to pyszne, puszyste i proste w przygotowaniu placuszki serowe z płatkami akacji. Polecam :) Ilość porcji
SzczyptaSmaQ