nalewka a - 1500 przepisów (strona:78/100)

Cukier różany 239

pobycie nad polskim morzem, a rosły w ogromnym szpalerze przy zejściu na plażę. Po raz pierwszy je upolowałam, tym razem ubiegłam innych amatorów róży i poza cukrem różanym dojrzewa nalewka na płatkach róży. Składniki: 2 spore garście płatków- 50 g 150-200  g cukru Wykonanie: płatki przebrać, usunąć zabłąkane zielone listki. Nie usuwałam białych części u nasady płatka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Granita z bzu. Jak zjeść zapach? 229

naprawdę udaje się zjeść!  Drobniutkie kwiaty bzu oddają całe swe dobro i pozwalają uchwycić ten cudowny aromat.  Zamykam go w butelkach z syropem, przechowuję w gąsiorach z nalewką, trzymam w słoikach z truskawkową konfiturą, a od tego lata zamrażam. Tylko czy zapach da się zamrozić? Ależ tak!   I to prostsze niż może się wydawać.  Granita

KUCHARNIA
Kompot z truskawek i rabarbaru 163

się - poza tym, o czym pisałam wcześniej - z książką p. Teresy Ewy Opoki pt. " Wyspa kobiet ". Gdy patrzę na okładkę tej książki, wciąż odczuwam pewien brak - karafki z domową nalewką lub dzbanka z kompotem (pojawia się w książce). Ten kapelusz i wazon z kwiatami, patera z winogronami i brzoskwiniami, kryształowe kieliszki z przezroczystym płynem na białym obrusie to za mało

Weekendy w domu i ogrodzie
Przepisy na domowe przetwory 235

cukrze Maliny w syropie Truskawki w cukrze Gruszki w słodkiej zalewie Czarne porzeczki w cukrze na przeziębienie Brzoskwinie w syropie Morele w syropie Wiśnie w syropie Wiśnie z nalewki Śliwki w słodkiej zalewie Soki Sok malinowy Sok wiśniowy Sok winogronowy Sok z czarnej porzeczki Sok z czerwonej porzeczki Sok truskawkowy PRZETWORY Z WARZYW Sałatki: Buraczki z papryką Buraczki z chrzanem

Kuchnia domowa Ani
W ogrodzie zapanował róż 235

Podnieść kruche ciastka lub skandynawskie bułeczki na następny poziom smaku, dodając do nich płatki. Albo zrobić własną wodę różaną, która zaromatyzuje magdalenki . Możemy je wypić w lemoniadzie , smuszi czy nalewce . Mogą być świetnym dodatkiem do potpourri. A romantyczny wieczór, z płatkami róż na łóżku? Albo relaksacyjna kąpiel z dodatkiem róż? Macie już swojego faworyta? Jeśli nie to dorzucam jeszcze jeden

les mirabelles
Czekoladki z malinami, truskawkami i wiśniami ze spirytusu 192

Dzisiaj zapraszam na małe co nieco - czekoladki własnej produkcji. Postanowiłam wykorzystać owoce, które zostały mi od przygotowania nalewek: malinowej, wiśniowej i truskawkowej. Dziś w wersji z czekoladą gorzką. trzy tabliczki gorzkiej czekolady pół łyżeczki oleju po 5 łyżeczek wiśni, truskawek i malin ze spirytusu Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olej. Czekoladę cienką warstwą rozsmarować na sylikonową foremkę. Włożyć

Humanistka w kuchni
Lemoniada z kwiatów czarnego bzu 113

wiaty czarnego bzu mają wyjątkowy zapach i mnóstwo substancji odżywczych. Można je jeść na surowo w sałatkach, aromatyzować nimi napoje i oliwy, sporządzać nalewki, octy, wina, podawać w cieście naleśnikowym i deserach. Zbiera się je od maja do lipca, najlepiej podczas słonecznych poranków. Kwiaty po zerwaniu wystarczy rozłożyć na papierze w zacienionym miejscu, żeby wyszły z nich różne żyjątka, jeśli

SzczyptaSmaQ
Orkiszowa tarta z rabarbarem 138

Podajemy z lodami.       Uwaga! Do tarty świetnie nadają się również inne owoce sezonowe. Ponadto do tej tarty można również wykorzystać owoce, które pozostały nam po robieniu nalewki. Wtedy pomijamy dodatek whiskey, gdyż owoce same w sobie są wystarczająco pijane. Karmelizowanie spowoduje utratę alkoholu, natomiast smak farszu będzie dużo lepszy

Mango Papaja
Syrop z kwiatów czarnego bzu 113

Dzień dobry! Czarny bez rozkwitł w najlepsze! Pozostaje zaczekać na ciepły dzień i wybrać się poza miasto na kwiatowe zbiory. Jeśli nie zdecydujecie się przygotować pysznej nalewki z kwiatów czarnego bzu , to zachęcam do przygotowania syropu. Aromatyczny, słodki, idealny jako dodatek do lemoniady, drinków czy deserów. Prosty w przygotowaniu, a jaki smaczny! :-) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz

Pora coś zjeść
Gofry z truskawkami - jak z budki 98

następnie miksujemy do połączenia się składników. Dolewamy olej i miksujemy jeszcze około 3 min. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i mieszamy delikatnie trzepaczką lub łyżką. Nalewką wlewamy do nagrzanej gofrownicy odpowiednią ilość ciasta i pieczemy w zależności od mocy urządzenia od 5 do 8 min. Studzimy na kratce. Podajemy jeszcze lekko ciepłe z dowolnymi dodatkami (owoce

Kolorowy Przepisownik
Sok z pokrzywy. 173

regulujących ciśnienie krwi - obniża ciśnienie długotrwałego stosowania może dojść do reakcji alergicznych (zaczerwienienia oraz puchnięcie powiek i okolic oczu) Pokrzywę można przyjmować pod wieloma postaciami. Można z niej zrobić nalewkę, sok, herbatę, wyciąg i miód oraz płukankę do włosów, a także dodawać do potraw. Surowcem podstawowym są liście i korzenie rośliny, rzadziej całe zioło. Do celów leczniczych wykorzystuje się tylko

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Syrop sosnowy niskosłodzony 161

opularny syrop sosnowy najczęściej przygotowuje się z młodych majowych pędów sosny i cukru w stosunku 1:1. Tak przygotowany syrop może być również bazą do przygotowania sosnówki - nalewki sosnowej . Można go jednak przygotować inną metodą i zmniejszyć ilość użytego cukru o połowę. Syrop będzie nadal aromatyczny, bardziej delikatny i mniej kaloryczny. Syrop z pędów sosny może być używany jako

SzczyptaSmaQ
Pieczone jabłka z amarantusem dla dorosłych 138

Składniki (na 3 osoby): 3 jabłka 3-4 łyżki amarantusa ekspandowanego łyżeczka miodu łyżeczka masła pół łyżeczki cynamonu łyżeczka oleju 2 łyżki czarnych porzeczek, które zostają po zrobieniu nalewek Środki umytych jabłek wydrążyć. Zrobiłam to specjalnym gadżetem, który dostałam kilka lat temu w prezencie. Jabłka umieścić w foremce i polać olejem. W miseczce wymieszać miód, masło, cynamon, amarantus i porzeczki

Weekendy w domu i ogrodzie
Lecznicza nalewka z młodych pędów sosny na ból gardła i kaszel. 104

zagotuj. Następnie do gorącego syropu wlej alkohol, wymieszaj. Rozlej płyn do czystych butelek, zakorkuj szczelnie i odstaw na 6 miesięcy np. do piwnicy, aby trunek dojrzał. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia.   Pijemy ją podczas przeziębień, przy bólach gardła, oraz uporczywym kaszlu

Przepisy i porady kulinarne