nalewka a - 1500 przepisów (strona:86/100)

Czosnek marynowany w winie 155

Przepis znalazłam w specjalnym numerze Kuchni (2/200 )- "Dziadkowe i babcine nalewki i przetwory"Czosnek można zamarynować właściwie o każdej porze roku.Ogórki, pomidory, dynie i inne pyszne warzywa i owoce od dawna zamknięte w słojach, kolejna gorączkowa pora przetwarzania dopiero przed nami. Warto zatem zrobić teraz kilka słoiczków tego czosnku, by wypróbować jego smak :)Składniki: 10 dużych główek czosnku

Proste Potrawy
Ciasto kakaowe z olejem - łatwe 220

czasu i w jakiej temp. będzie piekło się w piekarniku....już wiem w temp. 180 stopni przez około 50 min.: ) Smacznego! Do części ciasta dodałam owoców aronii z nalewki, też było smaczne

Proste Potrawy
W moim ogrodzie 96

jedne z pierwszych kwiatów w moim ogrodzie, dziś już nie ma po nich śladu. Zasnęły aż  do przyszłej wiosny :) Czekam na tegoroczny zbiór pigwy, nalewka z jej owoców jest pyszna:)Po kwiatach pozostały  zdjęcia... ale owoce już rosną. Będę zbierać je jesienią. Ten piękny krzew zaliczamy do różowatych. Jeszcze niedawno było tak pięknie...Kwiaty zakwitają, przekwitają i ustępują

Proste Potrawy
W moim ogrodzie 124

coraz większe. Zanim dojrzeją  jeszcze trochę trzeba będzie  poczekać.          Ale warto, lubię ich cierpkość. Przeznaczę je na sok, a część na nalewkę :)                    Funkie z roku na rok robią się coraz bardziej rozłożyste i zajmują więcej miejsca

Proste Potrawy
Sok z pigwy i pigwówka 122

rozpuszczeniu, a pigwa puści sok należy zlać go do  butelek Ja przechowuję w lodówce, używam  podobnie jak soku z cytryny.   Z pigwy można też przygotować nalewkę:Na 1 kg owoców pigwy dać 1 i 1/2 kg cukru1/2 l. spirytusu i około 1/2 l. wódki 45 %Przygotowanie : postępujemy wpierw jak powyżej, a po otrzymaniu soku- syropu zlewamy

Proste Potrawy
Piwo chrzanowe 103

Filtrujemy i pijemy codziennie przez 2 tygodnie po pół szklanki codziennie Przepis znalazłam w "Przepisach na zdrowie". Ale moim zdaniem żeby piwa starczyło na 2 tygodnie to trzeba zrobić nalewkę z około 2 litrów piwa. Piwo jest bardzo ostre w smaku . Ma wpływ na wzmocnienie przy obniżonej odporności, przeciwdziała  chronicznemu zmęczeniu. Napój ma silne działanie bakteriobójcze, zawiera dużo

Proste Potrawy
Babka ananasowa 158

cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 125 g tłuszczu do pieczenia 100 g wiórek kokosowych  3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia puszka krojonych ananasów, kilka łyżek aronii z nalewki - osączonej- niekoniecznie Przygotowanie : Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, ucierać Ananasy i aronię osączyć Mąki połączyć z proszkiem, ananasy i wiórki wymieszać razem i dodawać stopniowo do masy

Proste Potrawy
Czosnek marynowany 186

lodówce Czosnek marynowany to doskonały dodatek do wędlin, zimnych mięs, serów i sałatek. Taki czosnek  nie ma charakterystycznego ostrego zapachu. Przepis z magazynu " Kuchnia-dziadkowe i babcine nalewki i przetwory " Nr.2/2000

Proste Potrawy
Sok z aronii 149

osuszyć, ja włożyłam aronię do zamrażalnika. Są tacy co zostawiają aronię na krzaku i czekają do pierwszych przymrozków, ale wg mnie taka aronia nadaje się już tylko na nalewki. Przepis na sok z aronii: 5 kg oczyszczonych i przemrożonych owoców aronii 1 kg cukru 4 szklanki wody sok z 1 cytryny Z 1 kg cukru i 4 szklanek wody gotujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Nie ma jak u mamy. Kuchnia polska. 243

dania mączne z ziemniaków i z kasz (np. jajka zapiekane po wiejsku, babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków) dania z warzyw (np. surówka z ogórków wiosenna, marchewka glazurowana) słodkości, przetwory, nalewki (np. ciasto ze śliwkami, jałowcówka szlachecka) Czy warto? Na pewno! Nawet jeśli doskonale znacie kuchnię polską, warto aby mieć przepiękny album, aby pojechać na polską wieś i docenić jak cudowne

Brzuszki Łakomczuszki
Tort szwarcwaldzki czyli trudne wyzwania 204

jajek 3/4szklanki mąki 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia dwie łyżki kakao masa: 500 ml śmietany 30% 50 ml wiśniówki litr wiśni z alkoholu np. z nalewki  (można też kupić w sklepie specjalne do dekoracji i do ciast) 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Do dekoracji: wiórki czekoladowe  wiśnie do dekoracji   Wykonanie: Oddzielamy białka

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sezon festiwali kulinarnych rozpoczęty ... nareszcie! 186

wybrać. Mają właściwy klimat i można na nich kupić (a co najważniejsze - spróbować przed zakupem) wiele wspaniałych tradycyjnych produktów, często niedostępnych w normalnej sprzedaży: polskie zagrodowe sery, miody, nalewki, wędliny itd.. Jak zwykle z Mężem najbardziej będziemy rozglądać się za kwasem chlebowym, dobrymi serami, cydrem, może jakaś oliwa się trafi, albo kabanosy paprykowe? W przyszłym tygodniu napiszę

Chilli Czosnek i Oliwa
Schab pieczony w antonówkach i cydrze lubelskim 189

spalin owocami: malinami, jeżynami, śliwkami, gruszkami, jabłkami, że o innych dobrach nie wspomnę :) Wszystko niczym mrówki pracowite spożytkowaliśmy przetwarzając na dżemy, konfitury i soki. Z malin zrobiliśmy też nalewkę, a jabłka, o których ostatnio politycznie głośno postanowiliśmy wykorzystać nieklasycznie... Z pysznymi antonówkami postanowiliśmy przyrządzić jakieś dobre mięsiwo na niedzielny obiad. Paradoksalnie okazało się, że antonówka jest odmianą, która pochodzi

Delicious Titbits
Tort bananowy dla wszystkich 180

kroję biszkopt szerokim nożem na dwa lub trzy blaty. Mój tort nie był nasączony ale zawsze torty dla dorosłych nasączam sokiem owocowym zmieszanym z kilkoma łyżkami alkoholu lub dobrą nalewką. Można więc nasączyć każdy blat przed nałożeniem nadzienia lub zostawić suchy biszkopt.Na pierwszy blat nakładam dżem i dokładnie rozprowadzam. Układam plasterki bananów. Kładę drugi blat, dżem i banany. Na wierzchni

prawdziwe jedzenie
Moja mała przygoda z Trzema Znakami Smaku 162

gdzie od czwartku do niedzieli gościli szefowie kuchni, znane osobowości kulinarne, a wieczorami grano i śpiewano na żywo. Na stoiskach każdy mógł znaleźć coś dla siebie... ... domowe wina i nalewki (rewelacyjne :) ... sery zagrodowe ... ulubiony ser koryciński :) ...świeże zioła Była także specjalność z polskich gór - redykołka, czyli serek z niepasteryzowanego mleka owczego Polskiej Owcy Górskiej. Cały cykl produkcyjny odbywa się

Sajkofanka smaku