właśnie tak uczyniłam. Z konfiturą malinową praktycznie zawsze tak mam, kończy się wówczas gdy dostępne są tylko mrożone maliny, więc przygotowuję z mrożonych. Ostatnio przygotowywałam z mrożonych owoców nalewkę, konfiturę wiśniową (która się skończyła) i konfiturę z czarnej porzeczki (której to nie zdążyłam). Obydwie konfitury wyszły cudowne, bardzo owocowe i bardzo zdrowe, bez dodatku cukru, ostatnio wszystkie konfitury przygotowuję
Smaczne ZdroweMacie ochotę na sernik? Ja dość często ;) zwłaszcza jak mogę wprowadzić do przepisu domowe nalewki, likiery lub konfitury. Dziś właśnie taki sernik cytrynowe latte podany z chutneyem jabłkowy-cytrynowym. Zaczęło się dość prozaicznie od przegladania zdjeć z wyjazdu do Włoch. Najpierw na Święta i karnawał powstało włoskie Limoncello , które pózniej w prosty sposób przez dodanie mleka skondensowanego przeobraziło się
SzczyptaSmaQtroszkę więcej,gdy będziemy robić zupę czy sos wtedy damy mniej soli. Gotujemy około 10 minut i rozlewamy do czystych słoików najlepiej 0,5 litrowych.Podczas rozlewania polecam posłużyć się nalewką do rozlewania zupy i dużym lejkiem aby się nie poparzyć i nie rozlać poza słoiczki. Pasteryzować około 15 minut
Przepisy i porady kulinarnemąki 25 dkg cukru 25 dkg masła roztopionego 45 dkg moreli ( świeżych lub z puszki ) 10 dkg czekolady gorzkiej ( startej na tarce o grubych oczkach ) 40 ml nalewki morelowej lub brzoskwiniowej 1 łyżka soku z cytryny 1 szt. cukru waniliowego 1/2 opakowania proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 100 ml maślanki szczypta mielonego imbiru 5 dkg posiekanych migdałów
Przepisy i porady kulinarnepapierowej torby), lekko zmiażdżyć, zalać spirytusem i wódką , zamknąć szczelnie, zostawić na tydzień w ciemnym miejscu. Następnie odcedzić na gęstym sitku, przelać do czystych butelek, zakorkować. Przechowywać w lodówce. Nalewka ta łagodzi problemy żołądkowe. Życzę
Przepisy i porady kulinarnegotujących się owoców, mieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie wsypać pektynę wymieszaną z cukrem, ciągle powoli mieszając gotować przez 3-5 minut. Pianę usunąć za pomocą łyżki lub nalewki. Zdjąć z ognia, wlać sok z cytryny, wymieszać. Rozlać dżem do czystych słoiczków, zakręcić wieczkami i pasteryzować około 10-15 minut w temperaturze 85 C. Przechowywać w chłodnym i ciemnym
Przepisy i porady kulinarnezrobione łyżką zagłębienie długo będzie pozostawało widoczne na powierzchni. Gorące powidło przełożyć do czystych słoików ( do tego celu można użyć lelka z dużym otworem, a do nabierania powidła nalewki do zup ) szczelnie zamknąć i pasteryzować 15 minut. Pamiętajmy przy sporządzaniu powideł z owoców, aby owoce były dojrzałe ( skórka śliwki powinna być lekko pomarszczona wokół ogonka ) wtedy nie trzeba będzie
Przepisy i porady kulinarnesię składników. Przefiltrować trunek przez filtr do kawy lub gazę , rozlać do czystych butelek lub karafki. Dobrze zakorkować i odstawić na 4 miesiące w ciemne i chłodne miejsce, aby nalewka dojrzała. Głóg obniża ciśnienie krwi, ma działanie wzmacniające i szczególnie dobre dla serca. Owoce można zbierać po pierwszych przymrozkach. Podawać w małych kieliszkach lub dodawać do herbaty po łyżce
Przepisy i porady kulinarnevvoe - Fotolia.comt. Nalewka ta łagodzi kolkę i wszelkie skurcze występujące w przewodzie pokarmowym. Pomaga neutralizować wiatry. Wzmacnia żołądek, obniża ciśnienie krwi i lekko uspokaja. Poniżej znajdziesz przepis : Życzę dużo zdrowia
Przepisy i porady kulinarnejest ktoś kto nie lubi domowych nalewek, bo ja takiej osoby nie znam :) Sama często je robię ale zazwyczaj na bazie owoców a dzisiaj mała odmiana bo przygotowana na bazie popularnych cukierków. W smaku bardzo karmelowa, pycha :) Składniki: - 500 g cukierków kukułek - 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego - 0,5 litra spirytusu Przygotowanie: Cukierki wrzucamy do gotującego się mleka
Zainspirowana w kuchnifarmę i zbieraliśmy porzeczki, maliny i…… truskawki :)! A to przecież już początek sierpnia! Zrobiłam trochę dżemów, ale część tych skarbów przeznaczyliśmy na pierwsze nasze eksperymenty z nalewkami…. Zobaczymy, co z tego wyjdzie.. i czy da się to wypić ;)? Oczywiście takie wysokie temperatury sprawiają, że mamy ochotę na lekkie i orzeźwiające dania… jak ta sałatka
UgotujmyTo.pldesery w dużych pucharkach: Mus czekoladowy: 20 sztuk biszkoptów 150 ml mleka 1 kopiasta łyżka kakao łyżeczka cukru 1 kieliszek czerwonego likieru (może być również wódka smakowa czerwona lub nalewka) 1 banan Bita śmietana i krem jagodowy 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fix 380 g mrożonych
Passions hobbies lifekopa motywacyjnego. Ilość wejść, odsłon strony - sięgnęły zenitu. Bardzo nas to cieszy! A teraz najlepsze przepisy wg Was! Śniadaniowe placuszki z kaszy jaglanej i jabłka (bez glutenu, bez laktozy) Nalewka imbirowa Tort obłędnie czekoladowy Kruszon z jabłkami Domowy budyń czekoladowy (bez glutenu, bez laktozy, bez jajek) Domowe frytki bez tłuszczu (bez glutenu, bez laktozy)! Sałatka z tortellini
Szybko Tanio Smaczniepachnie ogniskiem. Zakłada czerwone korale z jarzębiny i zaprasza na szarlotkę. Pachnie powidłami, rozgrzewa ciepłą zupą, uwodzi koszykiem leśnych grzybów. Szukam miękkiego koca i ciepłego swetra. Doglądam nalewki. Układam drewno do kominka. Jestem gotowa na spotkanie. A jesień? A jesień jeszcze nie... Koniec lata płacze deszczem ponurym. A ja mam ochotę na ciepłe kolory! Jeśli
KUCHARNIA