nalewka a - 1500 przepisów (strona:85/100)

Baldachy kwiatów czarnego bzu w cieście smażone na oleju rzepakowym. 166

Najbardziej zakochana jestem w róży i właśnie kwiatach czarnego bzu. Mają bardzo intensywny i dość specyficzny zapach.  Jak dla mnie niebiański. Mam już zrobiony syrop, w planach nalewkę, ale dziś wykorzystam pomysł mojej babci. Smażone na oleju rzepakowym, ponieważ olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3. A to co zdrowe powinno się wykorzystywać jak najczęściej.   Składniki: szklanka

Malinowe Pocałunki
Gruszki w syropie waniliowym 146

dodajemy cukier, przyprawy, wodę i gotujemy. Do gotującego sie syropu włożyć obrane owoce. Gotować aż lekko zmiękną. Włożyć do słoików, zalać syropem i pasteryzować. Smacznego:)źródło ,, Przetwory i nalewki

Anioły w kuchni
Ogórki marynowane w occie koperkowo - winnym 194

ogórki, zamykamy słój i odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej smakują 2 tygodnie po przygotowaniu. W ciemnej, chłodnej piwnicy przechowują się przez kilka piwnicy. /Przepis zaczerpnięty z książki ,, Przetwory, nalewki, wina

Anioły w kuchni
Wiśnie z kokosem 220

Odstawimy na 4 godziny.Następnie zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Likir dodajemy pod koniec gotowania.Przekładamy do słoiczkow i pasteryzujemy 15 minut.     wg. "Moje gotowanie-Przetwory i nalewki

Anioły w kuchni
Cukinia w occie curry 173

garnku łączymy posiekany czosnek, wodę, cukier, sól, curry, ocet. Zagotowujemy przez 3 minuty. do słoików wkładamy cukinię i zalewamy zalewą. Pasteryzujemy 10 minut.     źródło "Przetwory i nalewki" - Moje gotowanie

Anioły w kuchni
Jesień na Roztoczu 169

poszukiwaniu darów jesieni: tarniny, głogu i owoców dzikiej róży. Po drodze cisza, spokój, piękne widoki i dużo słońca. Zebrane owoce po odpowiedniej obróbce będę mogła wykorzystać do przygotowania jesiennej nalewki.  Prawda, że pięknie

Pasja Smaku
Mus czekoladowy z wiśniami. 142

koniec wmieszać ubite białka. Mus przełożyć do pucharków, wstawić do lodówki na godzinę. Udekorować bitą śmietaną. W tytule piszę „Mus czekoladowy z wiśniami”. Wykorzystałem wydrylowane wiśnie z wiśniowej nalewki, które dodałem do czekoladowego musu. Wiśnie takie podajemy tylko dorosłym. Dla dzieci, wiśnie mogą być z kompotu, byle bez pestek. Można również ten dodatek pominąć

Kulinarny karnet Christophera
Pralinki z mojej manufaktury. 130

temu znalazłem pod choinką takie silikonowe foremki.Pralinki robię z nadzieniem z białej lub ciemnej czekolady, z alkoholem lub bez, z wiśniami i czarną porzeczką, które pozostały z nalewki. Dla tych ,którzy lubią i mogą chrupać z migdałami i orzechami laskowymi.Dzisiaj prezentuję pralinki  z waniliowym nadzieniem i czarną porzeczką.200g czekolady gorzkiej o wysokiej zawartości% kakao, kroimy na małe kawałki

Kulinarny karnet Christophera
Cytrusowa sałatka z sosem malinowym. 253

oliwek 1 łyżeczka pieprzu zielonego z zalewy Mix sałat-lodowa,roszponka 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej Sos malinowy. 2 łyżki soku z grapefruita 1 łyżka soku z pomarańczy 1 łyżka nalewki  malinowej 1 łyżka oliwy z oliwek Sól, pieprz do smaku Składniki sosu zemulgować. Do sosu wykorzystać sok ,który wyciekł przy robieniu filecików. W salaterce ,na talerzu ułożyć sałaty

Kulinarny karnet Christophera
Pigwa, Polska cytryna do herbaty 134

różnym skutkiem co roku, bywał kapryśny, jak w tym roku dając niewiele owoców, a bywały lata, że cienkie gałązki uginały się pod ciężarem obfitości owoców. Przed rokiem zrobiłam pyszną nalewkę z pigwy, a ten rok oszczędnie, bo owoców skromnie. Co roku z sentymentem wracam do domu rodzinnego i sprawdzam co w tym razem ma dla mnie pigwowy krzew. Moją zmorą

Apetyczna babeczka
Sok z morwy organiczny 124

bardzo smaczne, charakteryzują się słodko-kwaskowatym smakiem. W krajach azjatyckich, zwłaszcza w Chinach, owoce tego niewielkiego drzewa stosowane są w medycynie ludowej. Robi się z nich soki i nalewki wzmacniające organizm.   Owoce morwy  doskonale wzmacniają organizm. Wspomagają leczenie chorób sercowo-naczyniowych. Polecane są osobom chorym na anemię. Naturalny sok z morwy posiada wspaniałe właściwości krwiotwórcze, "odżywia" naszą krew

Aga w kuchni
Dżem z kaliny z cynamonem i pomarańczą 127

niej kwasu masłowego. Doprawienie dżemu cynamonem i pomarańczą prawie go zniwelowało, ale jednak nie całkowicie. Kolor przetworu też niestety już nie taki koralowy ... Innym razem może przerobię kalinę na nalewkę ?Jeśli macie jakieś doświadczenie z tą rośliną i coś z jej owoców robiliście to podzielcie się, proszę, ze mną swoimi pomysłami :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Syty deser z dodatkiem wódki 143

masz sernika to też się obejdzie ! Dodaj kandyzowane mango i winogrona. Następnie wisnie suszone premium oraz ananas kandyzowany. Następnie wlej około 2 łyżek wódki, lub innego ulubionego alkoholu, lub nalewki..jak nie lubisz- nie możesz- dodaj syropu do deserów też jest super! Cała wódka weszła w...sernik! I tam pozostała. Ciekawe wrażenia smakowe. Ognisty sernik i orzezwiający smak lodów, lekko

Z Kuchni Do Kuchni
Galaretka cytrynowo- imbirowa 181

cukrem i skórkami cytryny, dosypać resztę cukru, zagotować, wsypać środek żelujący, wymieszać i jeszcze raz zagotować- natychmiast zdjąć z ognia Wlać do idealnie czystych słoiczków, zamknąć. Przepis podpatrzyłam w "Nalewkach i przetworach" Nr 2/2000 Zmodyfikowałam go trochę, tam podano na 1/2 kg cytryn aż 1 i 1/2 kg cukru i 1 opakowanie środka żelującego. Ja zmniejszyłam ilość cukru, a zwiększyłam

Proste Potrawy
Grillowany kurczak z karmelizowanymi śliwkami i kaszą bulgur 259

pomarańczy Śliwki: 200 g śliwek węgierek 2 łyżki cukru szczypta ostrej papryki mielonej Skworcu 1 łyżka syropu klonowego ( w oryginale był miód) 4 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki nalewki śliwkowej, wiśniowej lub brandy Dodatkowo: 1/2 szklanki kaszy bulgur pszenny Skworcu 1 szklanka wody 3 małe ogórki gruntowe sól Wykonanie: Kasza bulgur: Pół szklanki kaszy wsypujemy do garnka, zalewamy

Blondynka Gotuje