Raz na studiach kupiłam tortille z paczki. Były ohydne! A ich skład był zatrważający. Warto choć raz zrobić podejście do zrobienia jej samemu. Ten przepis Was
zabawa smakiemWeekend, w końcu można pozwolić sobie na śniadaniowe pyszności :)) A że ja naleśniki kocham całym sercem, przedstawiam Wam pyszne naleśniki z makiem, zawiązane w urocze sakiewki
Czerwona PorzeczkaSkładniki : 3/4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 3 - 4 łyżki gęstego jogurtu 1/3 szklanki wody gazowanej ( u mnie była zwykła ) 2 łyżki roztopionego masła sól , cukier
Proste PotrawyMój mały uczeń często domaga się placuszków na śniadanie, a żeby mu sie nie znudziły staram się przygotowywać je w różnych wersjach. Ten przepis podobno pochodzi
Z miłości do słodkościRacuchy z jabłkami zna chyba każdy. U mnie dzisiaj z innym dodatkiem. Troszkę kwaśne, ale dodatek cukru pudru i startej czekolady dodaje słodyczy. Jeśli macie ochotę
Magiczne Życie MartyPierogi ruskie robiłam już w wielu wariantach. Ulubiony farsz ziemniaczanno-serowy wylądował już zawinięty w naleśnikach, w cieście francuskim, w pierogach pieczonych w piekarniku, dziś zapraszam na pierogi ruskie rolowane. Dużo mniej z nimi pracy niż tradycyjnie, mozolnie lepione, a efekt smakowy identyczny. Pomysł na te pierogi narodził się przy okazji robienia chorwackich struklji - rolowanych pierogów z serem. Cóż(...)miłośników ruskich, którzy bardzo lubią je jeść, ale lepić już nie koniecznie! Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna) 1/2 szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju szczypta soli Składniki na farsz: 500 g ziemniaków 250 g półtłustego twarogu 1 cebula sól, pieprz Wykonanie: wcześniej ugotowane i lekko przestudzone ziemniaki wymieszać z pokruszonym twarogiem i podsmażoną cebulką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!taki długo smażony, staroświecki, czyli taki jaki robiła moja babcia. Jest gęsty, aksamitny, a smak po prostu zniewala. Idealny na kanapki, choć ja pewnie nadzieję nim rogale drożdżowe lub naleśniki. Polecam. Składniki na staroświecki dżem wiśniowy, długo smażony 4 kg wiśni 1 kg cukru Wiśnie myjemy, drylujemy (ja nie znoszę drylowania, więc gotowałam ja z pestkami(...)wiśnie są już letnie wykładam je partiami na sito lub durszlak i przecieram, wyjmując pestki. Ja zamiast sita używam takiego metalowego koszyczka, co się w nim smaży w głębokim oleju, ma duże utwory co przyśpiesza pracę i dżem nie jest papkowaty). Odkładamy pokrywkę, już nam się nie przyda. Włączamy grzanie i doprowadzamy dżem do wrzenia, gotujemy 20 minut, studzimy przez
Rozpustne gotowanieRacuchy , naleśniki i wszelkiego rodzaju placuszki to coś co gości u mnie najczęściej!Przyrządzam je tak naprawdę ze wszystkiego co znajdę w lodówce – i wtedy to powstają najlepsze pomysły ;)Dziś mam dla Was przepis na przepyszne racuszki z soczystymi brzoskwiniami i … uwaga! uwaga! kisielem!Tak , zrobiłam je z kisielu brzoskwiniowego!Smakują fenomenalnie … są niezwykle łatwe(...)brzoskwinia – 1 szt ( lub 2 mniejsze )* jajko – 1 szt* mleko – 150 ml* mąka – 3 łyżki* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* sól – 1 szczyptaDODATKOWO:* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.Dodajemy jajko i proszek kisielowy.Wlewamy mleko i dokładnie mieszamy.Wrzucamy pokroją w kostkę brzoskwinię i mieszamy do połączenia składników.Smażymy
Ostra na SłodkoRacuchy drożdżowe z rabarbarem. Trochę kwaśne, trochę słodkie! Idealne na śniadanie, obiad lub deser 🤭 Jeżeli lubicie klasyczną wersję z jabłkiem to tę również musicie wypróbować póki
Czarnawisienkaplacuszki podawane z odrobiną jogurtu i z ulubionymi owocami to zawsze pyszny i zdrowy pomysł na śniadanie, przekąskę czy też deser. Robi się je zdecydowanie szybciej niż tradycyjne naleśniki, a dodać do nich można co tylko nam dusza zapragnie. Moja dzisiejsza wersja jest bezglutenowa, przygotowałam ją na bazie zmielonych płatków owsianych. To fajna odmiana dla tych tradycyjnych pszennych(...)błyskawicznych płatków owsianych 2 jajka 6 czubatych łyżek jogurtu greckiego 2 łyżeczki cukru 2 łyżki masła orzechowego 1/2 szklanki mleka lub wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia Dodatkowo: ulubione owoce jogurt naturalny Inspiracja: Cup cake factory Wykonanie: Płatki blendujemy w blenderze na mąkę. W misce mieszamy jogurt, jajka, cukier, masło orzechowe i wodę
Kulinarne przygody GatityPyszne i proste w przygotowaniu placuszki inspirowane amerykańskimi naleśnikami pancakes. Jeśli nie lubicie posmaku proszku do pieczenia czy sody, ubijcie białko do uzyskania piany i dopiero wtedy dodajcie resztę składników. Moja propozycja podania to sos z jogurtu i odżywki białkowej o smaku karmelowym, mrożone maliny i pokruszone płatki migdałowe. Skusicie się na takie śniadanie? SKŁADNIKI(...)błonnika jajko rozmiar M banan, najlepiej przejrzały - 1 sztuka płatki owsiane błyskawiczne - 6 łyżek mąka pszenna - 2 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka ekstrakt/aromat prawdziwej wanilii - 1 łyżeczka olej rzepakowy - 1 łyżka Banana rozgnieć widelcem, dodaj jajko, płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i aromat waniliowy. Placuszki smaż na dobrze rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony
Kuchnia EllieDziś w słodką podróż zabieram Was do Szkocji. Mam dla Was przepis na Drop Scones – czyli szkockie naleśniki/placuszki wizualnie przypominające amerykańskie, puszyste pancakes. Nazwa kojarzy się z popularnymi bułeczkami Scones ( które też znajdziecie u mnie na blogu ! ), ale nie ma z nimi nic wspólnego. Są delikatne, puszyste, lekkie! Podaje się je zazwyczaj na podwieczorek z dodatkiem ulubionej(...)łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy za pomocą trzepaczki, odstawiamy na 15 minut. Smażymy na złoto na odrobinie oleju ( na rozgrzanej patelni ) wykładając po ok. 2 łyżki ciasta. Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami! Smacznego
Ostra na SłodkoBezglutenowe placki z jagodami mrożonymi. Szybko się je robi, można je zabrać do szkoły, albo do pracy. Wiadomo najlepsze są ciepłe. Trochę wspomnień lata na talerzu
wesoła kuchniaDziś troszkę słodyczy ;) 🍫 🍩 🍪 Naleśniki kakaowe z serem białym ;) Uwielbiam takie naleśniki ,idealnie nadają się na deser ;) zarówno dla małego jak i dużego ;) ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO ODWIEDZENIA
Gotowanie PatkiChrupiące gofry z mąki orkiszowej, z dodatkiem płatków żytnich, podałam z podduszonym rabarbarem oraz świeżymi truskawkami i nektarynką. Nie obraziłabym się, gdybym każdy wiosenny poranek zaczynała
Mienta blog