Mam dla Was pyszną propozycję na leniwe weekendowe śniadanie. Puszyste pancake’i (czyli takie nasze racuszki), które po przekrojeniu (lub ugryzieniu) odkryją przed Wami słodką
CiastkozercyWczoraj pancakes, dzisiaj pancakes może jutro też pancakes? :) Bo kiedy je jeść jak nie teraz kiedy jeszcze są pyszne owoce sezonowe. Do tego syrop klonowy
DefinicjaSmakuMoże to nie to samo co oryginalne amerykańskie pancakes miksowane z maślanką, ale moje z braku laku też wypadły dobrze, pomimo, że z mlekiem. Zrobiłam z
Kuchenne aromaty100 g mąki pszennej220 ml jogurtu naturalnego1 jajko100g płatków owsianych2 jabłkaszczypta soliDzisiaj zaserwuję doskonały przykład, że nie zawsze zdrowe, znaczy nie smaczne. W przypadku tych
Świat Domowej KuchniSkładniki na naleśniki (na ok. 6 sztuk):1 i 1/2 szklanki mąki pszennej1 szklanka mleka1 jajkoSzczypta soliOlej rzepakowy Rapso do smażeniaSkładniki na farsz:1 kulka mozzarelli7
Emcia Pichcigofry i truskawki, to i miód. Dobrego miodu nie może zabraknąć nigdy na moich kuchennych półkach. Słodzę nim kawę, koktajle, domowe napoje, ciasta, gofry, podaję go do naleśników, placków, placuszków. To też wspaniały składnik marynat do mięsa czy sosów. My kochamy i cenimy miód <3 Jest nie tylko pyszny, ale przede wszystkim zdrowy. Ostatnio wraz z rodziną zajadamy(...)przepis na gofry. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 pełne łyżeczki miodu – użyłam miodu lipowego Królewskie Miody 2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 2 jajka klasy M mała szczypta soli Dodatki: truskawki, cukier puder trzcinowy, miód do podania Przygotowanie: Dobrze rozgrzewamy gofrownicę. Smaruję płyty grzewcze delikatnie olejem (w mojej gofrownicy starczy jak zrobię
Słodkie okruszkimąki pszennej (550) 340 g mąki krupczatki 7 łyżek oleju płaska łyżeczka soli 360 ml wrzącej wody Oba gatunki mąki mieszamy w misce razem z solą. Dolewamy olej. Następnie wlewamy wrzątek i lekko mieszamy. Przesypujemy wszystko na stolnicę i zagniatamy ciasto. Dzięki wrzątkowi i oliwie jest to bardzo proste, już po chwili otrzymamy sprężyste, gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)muszą być idealnie okrągłe, ale jeśli chcecie, możecie je przyciąć przykładając na wzór choćby odwrócony do góry dnem talerz. Patelnię z nieprzywierającą powłoką, może być specjalna do smażenie naleśników, dobrze rozgrzewamy. Na średnim palniku i średnim ogniu na suchej patelni smażymy placki. Po około 15 sekundach placek powinien już swobodnie przesuwać się po patelni i być bledziutki, wtedy
Pichceniomaniawiele lepiej niż zwyczajny kotlet. Poza tym, nie są trudne, a i mniej kaloryczne ze względu na fakt, że były pieczone w piekarniku. Słyszałam także o sakiewkach z naleśników, te musiałyby równie efektownie wyglądać jak te z mięsa. Kusi mnie ta wersja! Następnym razem będę dalej kombinować, bo odkąd prowadzę bloga zrobiłam się bardziej otwarta na smaki i potrawy(...)domowy fast food. Mam nadzieję, że ponownie ulegniecie moim propozycjom. Składniki na 2 porcje: 2 plastry schabu Sól Pieprz ½ kostki rosołowej lub ulubione przyprawy 10 dag pieczarek Pół cebuli olej Przygotowanie: Kostkę rosołową rozkruszyć z odrobiną oleju na "paćkę" (ewentualnie olej wymieszać z ulubionymi ziołami) Schab rozbić jak na kotlety. Posolić (w przypadku kostki rosołowej należy uważać, bo zawiera
Fabryka pomysłówPlacuszki ziemniaczano-dyniowe Chrupiące z zewnątrz i delikatne oraz przepyszne w środku placki z ziemniaków i dyni. Można je podawać z dowolnymi, ulubionymi dodatkami. Dzieci uwielbiają
Blog z ApetytemNaleśniki ruskie, krokiety ruskie – naleśniki z nadzieniem z białego sera z kartoflami i cebulką. Można je po zawinięciu po prostu podsmażyć na maśle, lub zanurzyć w
królestwo garówPrzepisy na różne warianty za'ataru podwalam już wcześniej ( znajdziecie je tutaj ) jednak dzisiejsza mieszanka jest przeznaczona przede wszystkim do marynowania mięs. Mimo, iż na
Cztery FajeryNaleśnikowe krokiety zazwyczaj robię z farszem mięsno-warzywnym. Robię je z mięsa i warzyw, które zostaną po ugotowaniu zupy. Tym razem zrobiłam farsz bez dodatku mięsa
Bon appetit mon amieDziś coś niecodziennego, trochę kalorycznego, ale pysznego. I najważniejsze, że wiąże się z miłymi wspomnieniami z domu rodzinnego. Dlaczego "grzybek, nie mam pojęcia, ale lata temu
Zielona KuchniaB ardzo szybkie i smaczne racuszki. Polecam. Składniki : 40 dkg serka homogenizowanego o smaku waniliowym 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do
Przepisy i porady kulinarneCzęsto robię twarożek, a odpadem jest serwatka, bardzo cenny płyn, który zawiera dużo "dobroci" dla organizmu. Podobno zawiera więcej wapnia niż sam twarożek. Naprawdę szkoda
Gotuj Sam!