Zdrowa gryka nie kończy się tylko na kaszy gryczanej czy makaronie. Na szczęście mamy jeszcze mąki, a naleśniki z jej wykorzystaniem szczególnie na słono smakują wybornie
Zdrowie i pysznie na talerzuKochamy naleśniki te wytrawne i te słodkie , faszerowane lub te bez niczego . Dziś zapraaszam na naleśniki z serem białym i rodzynkami , które dusiłam w
Gotowanie PatkiNaleśniki bez jajek już były, a teraz mam dla Was przepis na naleśniki bez dodatku mleka i cukru, idealnie puszyste, smakują znakomicie. Od teraz to będzie
słodki bratekW te upały nie ma nic lepszego niż naleśniki na zimno i na dodatek w słodkiej wersji 😎 A czy wiecie, że naleśniki można wykonać bez jajka
Zdrowie i pysznie na talerzuCzekoladowe naleśniki z nutką cynamonu, nadziewane twarożkiem ze zmielonymi migdałami oraz soczystymi czereśniami. Całość posypana płatkami kukurydzianymi, migdałowymi i zapieczona. Gotowe naleśniki podałam z jogurtem naturalnym
Oryginalny smakBardzo dobre te naleśniki, zupełnie inna konsystencja jak na mleku. Bardzo miękkie i delikatne. Jak nie trzeba patrzeć na kalorie to bardzo polecam, ponieważ są naprawdę
Kuchnia PokoleńPróbowaliście takiej wersji krokietów? To trochę lżejsza, letnia odmiana tego tradycyjnego dania. Jeżeli macie mięso z zupy z poprzedniego dnia, fasolkę szparagową i natkę z pietruszki
Cukiernia PychotkiJest to moja propozycja na pyszne zdrowe śniadanie. Bardzo szybko się je robi. Płatki owsiane zmielić za pomocą blendera, tak żeby powstała z nich mąka. Do
Kuchnia PokoleńZ okazja Dnia Naleśnika nie mogło ich zabraknąć i u mnie:) Przez wszystkich lubiane naleśniki z serem i owocami. Sprawdzone ciasto, wyśmienite nadzienie
Z miłości do słodkościNie wiem jak Wy, ale ja jadłam kwiaty cukinii po raz pierwszy. Chciałam je ponadziewać, ale troszkę się bałam, że mi nie posmakują. Teraz żałuję, ale
Magiczne Życie MartyA u nas znowu placuszki:):) Mam nadzieję, że jeszcze Wam się nie znudziły? Te przypominają mi smaki mojego dzieciństwa, bo dokładnie takie placuszki zawsze smażyła
Z miłości do słodkościalkoholu – wysokoprocentowy trunek użyty do ciasta ma ogromny wpływ na to, że dużo wolniej tworzą się w cieście pasma glutenu. Placki z dodatkiem alkoholu nie mają efektu „gumy” i naleśnika przy jedzeniu – zostają bardzo delikatne. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne, a następnie ćwiartki jabłek kroimy w poprzek, na cienkie plasterki. Skrapiamy pokrojone jabłka łyżką soku(...)ciasto i pozwoli mu rosnąć podczas smażenia. W osobnej misce do żółtek dodajemy cukier, imbir i cynamon – dokładnie miksujemy do rozpuszczenia cukru. Wlewamy do jajek mleko, rozpuszczone masło lub olej, rum albo spirytus i miksujemy całość do połączenia. Dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Dodajemy do ciasta pokrojone jabłka i partiami dodajemy sztywną
Karo in the KitchenProściutki przepis na pulchniutkie racuszki z musem jabłkowym. Na blogu są już tradycyjne drożdżowe racuchy ( klik ), a dla bardziej zainteresowanych przypominam, że w zakładce "Naleśniki i placuszki" znajdziecie jeszcze więcej inspiracji! :) Składniki: (na ok. 15 sztuk) 2 jajka 4 łyżki cukru 1/4 łyżeczki soli 200 g musu jabłkowego z tego przepisu 100 g jogurtu naturalnego(...)zwiększy swoją objętość dodać mus jabłkowy, jogurt naturalny, proszek do pieczenia, sok z cytryny, sodę oraz mąkę pszenną. Całość zmiksować do połączenia składników. Masę odstawić na 5-10 minut. Olej rozgrzać na patelni (nie za dużo, tylko tyle, by placuszki ładnie się usmażyły). Na rozgrzany tłuszcz nakładać porcje ciasta (1 łyżka masy=1 racuszek). Smażyć z obu stron na najmniejszym
Nastoletnie Wypiekaniemożecie użyć innej czekolady lub większej ilości cukru), za to bardziej aromatyczna. Ku mojemu zaskoczeniu Oliwka stwierdziła, że smaczniejsza od tej "ze sklepu". I zdrowsza! Do ciast i ciasteczek, naleśników i kanapek. Dla mnie do jedzenia "ze słoika". Składniki 250 g dobrej, gorzkiej czekolady (możecie użyć też mlecznej) ok 150 ml wody 300 ml śmietanki kremówki(...)musicie pozbyć się dokładnie wszystkich, ale im więcej, tym mniej goryczy w nich zostanie. Pozbawione skórek orzechy wrzućcie do blendera i miksujcie do momentu, aż orzechy zaczną wypuszczać olej i powstanie masło orzechowe (podobnie jak w przypadku tego masła orzechowego ). Odstawcie. Do rondla wlejcie dwie łyżki wody i wsypcie cukier, wymieszajcie do momentu rozpuszczenia cukru. Ustawcie rondel
OliveandThyme